CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Ştefan Melinte         Ediţia nr. 3806 din 02 iunie 2021        Toate Articolele Autorului

Despre votul cenzitar
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre votul cenzitar 
  
În istoria sistemului de vot, din România a existat și votul pe bază de cens, sau votul cenzitar, prin care numai persoane, cu o anumită avere puteau să exercite dreptul de vot, iar ceilalți care nu dețineau baremul minim de avere urmau a fi excluși de la dreptul de a vota. 
  
Versiunea și perspectiva privind dreptul de vot, pe bază de examen de admitere la bacalaureat, pe care în România o susținea acel ziarist nu era decât o altă formă de vot cenzitar, cu deosebirea însă că, baremul pentru dreptul de vot era admiterea unui examen, față de baremul clasic de avere, din votul cenzitar clasic. 
  
Susținerile și elucubrațiile acelui ziarist sunt nefondate pentru că românii sunt adepții votului universal, egal, direct și secret. Suportul probativ, în acest sens este reprezentat de Constituția României (articolele: 36;37;38), care fac referire la dreptul de vot. De asemenea, la nivel European, constituțiile democrațiilor consolidate din Uniunea Europeană conferă drept de vot universal pentru toți cetățenii, cu excepția persoanelor cu interdicții judiciare sau a celor cu handicap (debilii și alienații mintal). 
  
În societatea România, cum poate fi restabilită democrația constituțională? 
  
Din perspectiva noastră, ecuația democrației constituționale este: 
  
N.V.D. (nr. voturi directe, exprimat în procente %) + N.V.ID. (nr. voturi indirecte, de asemenea exprimat în procente %) = 100(%) - Democrație constituțională. Voturile Indirecte constituie și ele democrația reprezentativă. La ultimele alegeri parlamentare, din luna decembrie, a anului 2020, doar 31,84 %, dintre români, prin votul lor direct, mai au încredere în sistemul politic și în partidele politice. 68,16 %, dintre români nu mai votează sistemul politic actual și reprezintă voturile indirecte, ce vor aparține corpului de electori. Societatea noastră are nevoie de transformări politice și de revenire la democrația constituțională. 
  
Democrația constituțională este posibil să fie restabilită, prin crearea unui corp de electori, care pot exercita dreptul de vot în numele persoanelor ce acceptă votul indirect. Numim ”Electo-democrație” (31), democrația ce se realizează majoritar cu sprijinul unui corp de electori. 
  
Ecuația democrației constituționale fiind: N.V.D. (nr. voturi directe, exprimat în procente %) + N.V.ID. (nr. voturi indirecte, de asemenea exprimat în procente %) = 100(%) (32), legiuitorul va lua în calcul două variante de lucru și anume: 
  
1- atunci când, românii se prezintă la vot, în majoritate ( când N.V.D. este mai mare de 50 %), corpul electorilor intervine în alegeri pentru a completa numărul de mandate. În această versiune se validează democrația, în sens comun de tip ”un cetățean-un vot egal”, numărul de mandate fiind acordat partidelor politice, conform procentului de vot direct și diferența de mandate pentru completare revenind electorilor. În această versiune de vot, votul direct fiind majoritar, democrația în sens comun este preponderentă și ”electo-democrația” este numai de completitudine. 
  
2- atunci când, românii se prezintă la vot și ( când N.V.D. este mai mic de 50 %), corpul electorilor intervine in alegeri pentru completarea numărului de mandate. Din această perspectivă, când numărul de voturi indirecte (N.V.ID.) este mai mare de 50 %, ne incadrăm într-o ”Electo-democrație”(democrație cu sprijinul majoritar, al unui corp de electori), care devine preponderentă și împreună cu democrația directă completează numărul de mandate. Corpul de electori reprezintă pilotul automat al sistemului de vot și al democrației constituționale. 
  
Corolarul acestor două situații este faptul că: 
  
1- Numărul de mandate, acordat partidelor politice este strict în concordanță cu procentul de voturi directe (N.V.D.). 
  
2- Numărul de mandate pentru electori este în conformitate cu procentul de voturi 
  
indirecte (N.V.ID.) 
  
3- Indemnizația ce revine partidelor politice trebuie repertizată către partidele politice, numai în proporția votului direct, primit de aceste partide politice. 
  
4- Diferența din indemnizație, rămasă nealocată se va repartiza către organizații de conștientizare și susținere democratică. 
  
”Electo-democrația” este o formă de democrație reprezentativă, care vitalizează democrația constituțională. ”Electo-democrația” nu elimină sufragiul universal. Electorii însă, prin gradul lor de instrucție și formare pot fi aproximați, în a fi persoane cu standarde și abilități cognitive. 
  
Ca măsuri de completare a statusului democratic necesar se propun: 
  
1- Investiții pentru creșterea gradului de educație și instrucție al populației, 
  
2- Atragerea cultelor în educarea comunităților locale și a cetățenilor acestor comunități. 
  
3- Înființarea la nivel local de comisii de etică și integritate privind desfășurarea alegerilor. 
  
4- Combaterea corupției politice, practicată abject de partidele politice neo-capitaliste, din România. Este bine cunoscută practica cumpărării de voturi cu: 100; 200 de lei, bonuri de pâine, vestimentație, umbrele, organizarea de serbări câmpenești, cu mici și bere, la care plata consumației era achitată de staful de sponsori nedeclarați ai partidelor politice. 
  
ÎMPREUNĂ APĂRĂM DEMOCRAȚIA CONSTITUȚIONALĂ! 
  
”Electo-democrația” va schimba reprezentarea despre democrație în România, Europa și poate în întreaga lume. Ne declarăm pentru votul universal și pentru democrația de tip ”un cetățean-un vot egal”. Considerăm că este absolut necesară revizuirea Constituției. Vrem revenirea la democrația constituțională și reformarea sistemului politic electoral, prin crearea unui corp de electori, care să contracareze ”epistocrația”, ca nouă formă de vot cenzitar și dictatura partidelor politice. 
  
Ștefan Melinte – masterand Universitatea București, Filosofie și Gândire Critică. 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre votul cenzitar / Ştefan Melinte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3806, Anul XI, 02 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Ştefan Melinte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Melinte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!