CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Ştefan Melinte         Ediţia nr. 3789 din 16 mai 2021        Toate Articolele Autorului

PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI, JUDEȚUL OLT CREDITELE, SPIRITUL ÎNTREPRINZĂTOR ŞI AFACERILE ÎN COMUNA VĂLENI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI, JUDEȚUL OLT 
  
CREDITELE, SPIRITUL ÎNTREPRINZĂTOR ŞI AFACERILE ÎN COMUNA VĂLENI 
  
La începutul secolului XX, sătenii luau capitalul trebuitor, pentru agricultură, de la proprietarul Constantin Colibăşeanu, care era adevăratul lor bancher. Nu exista nici o bancă în sat, iar proprietarul împrumuta bani sătenilor, orişicând, adesea pe munci sau simple împrumuturi. Locuitorii îşi mai procurau banii necesari şi de la creditul agricol şi împrumuturile se făceau cu amanet, pe vite existând un tarif de preţuri, al vitelor ce se puneau amanet-amanetul ca valoare era de obicei, de trei ori mai mare, decât valoarea împrumutului. 
  
În anul 1910, proprietarul Constantin Colibăşeanu a înfiinţat în Văleni prima bancă populară. Această bancă se numea „Banca de Credit” şi întrajutorare „Sf-ții C-tin şi Elena” şi proprietarul a fost primul, care a depus suma de 1.000 de lei, iar cei din jurul său, câte 100 de lei. Mai târziu, după război, Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi-a deschis, prin 1957 o agenţie C.E.C. şi la Văleni, iar fosta Bancă de Credit Sf-ții C-tin şi Elena a devenit „Cooperativa de credit” Văleni, care va funcţiona în regim de bancă populară. La agenţia C.E.C. Văleni se fac depuneri la vedere şi la 27.04.1967, erau emise 2117 carnete, iar la 21.12.2004, erau emise 6.839 de carnete cu depuneri la vedere. La Cooperativa de Credit Văleni, care s-a afiliat Cooperativei de Credit „ALBINA”, din Slatina se fac împrumuturi de sume, de până la 10.000. lei, pe bază de giranţi. Sediul agenţiei C.E.C. VĂLENI se află pe strada C-tin Colibăşeanu, în apropierea căminului cultural, iar sediul Cooperativei de Credit se află pe strada Nicolae Titulescu, în clădirea fostului complex de prestări de servicii al Cooperativei de Consum Văleni. După anul 1995, pentru înfiinţarea culturilor, micii proprietari de pământ au început să primească subvenţii de la stat, iar credite pentru agricultură de la bănci au luat numai societăţile agricole şi societăţile comerciale, cu profil agricol. Atunci, când cadrul legal a fost deschis liberei iniţiative, locuitorii din Văleni şi-au deschis mici afaceri comerciale. Spirit întreprinzător există în Văleni, dar ar fi bine să se creeze şi un climat favorabil atragerii de investiţii cu capital privat, care să vină în comună şi din alte zone. 
  
„În Văleni trebuie să intre cât mai mulți bani și să iasă cât mai puțini”. 
  
ȘTEFAN MELINTE 
  
PARTENERIAT CULTURAL: UZPR-PRIMĂRIA VĂLENI-L.S.R. OLT. 
  
Referinţă Bibliografică:
PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI, JUDEȚUL OLT CREDITELE, SPIRITUL ÎNTREPRINZĂTOR ŞI AFACERILE ÎN COMUNA VĂLENI / Ştefan Melinte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3789, Anul XI, 16 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Ştefan Melinte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Melinte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!