CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Ştefan Melinte         Ediţia nr. 3778 din 05 mai 2021        Toate Articolele Autorului

PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI JUDEȚUL OLT DESPRE FORMAREA COMUNEI VĂLENI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI JUDEȚUL OLT 
  
1.DESPRE FORMAREA COMUNEI VĂLENI 
  
1.1.EVOLUȚIA SATELOR 
  
Vatra vechiului sat Văleni era în valea Vezii, ca şi Novacii, care în cartea lui Constantin Brâncoveanu, către Şerban Cantacuzino, vel paharnic se zice: „Piatra d’întâiul a Vălenilor despre Novaci s-a pus, lângă apa Vezii”. Când a venit linia, spun sătenii în Văleni erau puţine bordeie pe apa Vezei. „Linia” a mutat satul pe muchie, spre apus aşezându-se casele la rând. Râul Vedea avea un alt curs, o altă albie, faţă de cea actuală care se vede încă şi era cunoscută drept Vedea bătrână, ce a servit ca hotar despărţitor între judeţul Olt şi judeţul Teleorman. În timp, vechiul sat Bereşti s-a unificat cu Vălenii care s-a extins şi astăzi în Văleni amintim cătunele : Olari, Tumba şi Piepteşti, ţinând de la hotarul cu comuna Nicolae Titulescu, până la Valea Popeştilor. Vechile sate, sparte: Căleşti, Răseşti şi Novaci s-au stabilizat şi au format un singur sat – satul Popeşti. Satul Mândra este un sat, care s-a constituit mai târziu. Vatra vechiului sat Mândra ( Mândra veche), era mai depărtată de Popeşti, dar în timp, aceasta s-a apropriat fiind despărţite astăzi de un fir de vale, numit valea Brăgăreşti. Forma rectangulară a reţelei stradale, a satului Mândra ne demonstrează că, acest sat este mai nou decât satele Văleni şi Popeşti. 
  
De asemenea şi satul Tirişneag format drept „comună nouă”, pe valea Bratcovului, este mai nou decât satele Văleni şi Popeşti. 
  
1.2.EVOLUŢIA DEMOGRAFICĂ 
  
La anul 7167 ( mai 30, anul 1659), Banul Chircă Rudeanu căsătoreşte pe fiica sa Ilinca după postelnicul Ghencea, (Ghencea Rusti Văleanu) şi îi dă de zestre moşia sa Văleni, toată cât se va alege şi cu vad de moară şi 8 rumâni. Între anii 1659 şi 1817, satul Văleni era mic, format din colibe şi cu populaţie puţină. Din cauza unor căpitani de lefegii sau de postelnicei şi a unor boieri hrăpăreţi, satele se spărgeau şi sătenii fugeau băjenindu-se şi mutându-se, spre alte sate şi moşii din împrejurimi sau mai departe*. 
  
Este cunoscută în acest sens cartea lui Matei Basarab către Vlad, căpitan de lefegii, anul 1646 - ,,sătenii fugeau, pentru că li se luau moşiile şi pământurile şi erau date de domnitor, către slujitorii domniei”. În jurul anului 1817, satul Văleni era format din câteva colibe şi bordeie. În secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, această situaţie era probată de istorie în aproape toate satele din ţară. Cu începere de pe la 1847 s-au găsit în arhive condici şi registre de stare civilă ale locuitorilor. Cifra populaţiei Vălenilor, dată de recensământul din 1859 – 1860, nu s-a putut găsi în arhivele comunei sau ale prefecturii şi direcţiei generale de statistică. 
  
În anul 1864, cu ocazia aplicării legii rurale sau constatat în actuala comună Văleni, satele Văleni şi Popeşti, 391 de familii, iar la sfârşitul anului 1903, în Văleni se aflau 689 de familii, prin urmare între anii 1864 – 1903, numărul familiilor s-a înmulţit, crescând cu 45,7 %, aproape dublându-se. Aplicarea legii rurale şi noile politici au făcut ca ţăranii să se simtă mai mult legaţi de pământul lor şi să nu mai părăsească satele de baştină. 
  
La recensământul populației, din luna decembrie 1899 s-au găsit 2718 locuitori, de orice vârstă: copii, femei şi bărbaţi. În acei ani, evidenţele populaţiei erau după cum urmează: 
  
Anul 1890………………………2216 suflete; 
  
1894………………………2531 -"-; 
  
1899………………………2718 -"-; 
  
1903………………………2838 -"-; 
  
Toţi locuitorii din Văleni erau de religie ortodoxă, cu excepţia a 11 persoane din serviciul proprietarului, care erau catolici, de naţionalitate străină. Din totalul de 2838, erau 13 persoane: 6 bărbaţi şi 7 femei, din care 2 sârbi, 6 nemţi şi 5 unguri. Aceştia se ocupau cu zidăria, mecanica şi fabricarea brânzeturilor. Densitatea populaţiei era de 57,1 locuitori pe km2. În anul 1941, numărul populaţiei creşte la 4545 de locuitori, din care : 2183 bărbaţi şi 2361 femei, grupaţi în 966 de familii. La recensământul populaţiei din 26. 02.1956, populaţia comunei Văleni era de 5971 de locuitori, din care 2856 bărbaţi şi 3115 femei, grupaţi în 1768 de familii. 
  
La recensământul populaţiei din 15 martie 1966, conform noii împărţiri administrative (inclusiv satele Mândra şi Tirişneag), numărul populaţiei a fost de 5900 de locuitori, din care 2857 bărbaţi şi 3043 femei. Sporul populaţiei, în anul 1966 a fost negativ, faţă de cel din anul 1956, datorită fenomenului de migrare a tineretului. La recensământul populaţiei din anul 1992, comuna avea 3828 de locuitori, iar la cel din anul 2002, în comuna Văleni au fost înregistraţi 3383 de locuitori, din care 1607 bărbaţi şi 1776 femei, iar după etnie, erau : 
  
3352 …………………….. români 
  
1………………………..… maghiar 
  
29…………………..…….. ţigani 
  
1………………………….. german. 
  
Prin urmare, în anul 2002, densitatea populaţiei era de 50,3 locuitori pe km2 – o densitate destul de mică, aflată sub densitate demografică naţională pe km2. Cauzele scăderii densităţii populaţiei, în Văleni se datorează fenomenului de îmbătrânire, precum şi migrării tineretului, în căutarea locului de muncă. 
  
Astăzi, în anul 2020, se apreciază că populația comunei Văleni este 2767 de locuitori și prin urmare se constată un declin demografic, datorat îmbătrânirii populației și migrării tineretului. 
  
ȘTEFAN MELINTE 
  
PARTENERIAT CULTURAL - Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - Primăria comunei Văleni - L.S.R. Olt. 
  
Referinţă Bibliografică:
PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI JUDEȚUL OLT DESPRE FORMAREA COMUNEI VĂLENI / Ştefan Melinte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3778, Anul XI, 05 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Ştefan Melinte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Melinte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!