CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Ştefan Melinte         Ediţia nr. 3774 din 01 mai 2021        Toate Articolele Autorului

PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI JUDEȚUL OLT APELE ŞI LACURILE COMUNEI VĂLENI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI JUDEȚUL OLT 
  
APELE ŞI LACURILE COMUNEI VĂLENI 
  
În ceea ce priveşte hidrografia, râul Vedea este singurul râu cu curgere permanentă, având suprafaţa bazinului hidrografic de 5374 km2, o lungime medie de la izvoare şi până la vărsare, de 242 km., ocupând un procent de 1,05% din teritoriul administrativ al comunei Văleni. Râul Vedea are un debit suficient, spre a fi folosit la irigarea terenurilor din luncă. 
  
Călmăţuiul, situat în zona vestică nu are curgere permanentă, dar pentru a fi folosite apele pe valea 
  
Călmăţuiului şi a Bratcovului au fost amenajate două baraje din materiale locale. 
  
Hidrografia teritoriului comunal, mai este reprezentată şi de cursuri de apă temporare (cu caracter torenţial, pe firul văilor în timpul precipitaţiilor abundente sau al topirii zăpezilor). Pânza de apă freatică se află la o adâncime 30 – 35 m, iar pe firul văilor se află ceva mai la suprafaţă (18 –20 m adâncime). În lunca râului Vedea apa se află la adâncimea de 3-6 m, izolat fiind interceptată şi la adâncimi mai mici (2-4 m). Datorită acestui fapt în lunca râului se pot amenaja fântâni sau se pot executa foraje pentru irigarea terenurilor în perioadele secetoase. În Văleni se impun a se lua măsuri pentru prevenirea torenţialităţii, băltirilor, a eroziunii şi înlăturării excesului de umiditate de pe terenurile agricole. 
  
Pe vale, în apropierea izlazului Mândra curge pârâul Ciobântoiu, folosit pentru adăpatul animalelor şi primăvara uneori pentru pescuit. 
  
Lacurile de pe teritoriul comunei Văleni au aspect de mostişte, ele apărând pe valea Călmăţuiului sau cum era lacul de la „Aleşteul de Cărămidă”. 
  
Eleşteiele au o importanţă mult mai mare decât lacurile. În acest sens, eleşteiele de pe valea Călmăţuiului şi de pe valea Bratcovului sunt cele mai mari din Văleni. Ele au fost folosite pentru adăpatul animalelor, pentru irigaţii şi chiar pentru pescuit. Barajele, de pe văile, mai sus amintite au fost amenajate din materiale locale. Sunt pereate cu beton în amonte şi sunt prevăzute cu vane de golire. Eleşteul Vităneşti este neamenajat și se află în partea vestică a satului Văleni, spre Tumba. A fost folosit pentru adăpatul animalelor, pentru păsări şi chiar pentru pescuitul sportiv. 
  
ȘTEFAN MELINTE - PARTENERIAT CULTURAL - UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA - PRIMĂRIA COMUNEI VĂLENI - L.S.R. OLT. 
  
Referinţă Bibliografică:
PAGINI DE MONOGRAFIE DESPRE COMUNA VĂLENI JUDEȚUL OLT APELE ŞI LACURILE COMUNEI VĂLENI / Ştefan Melinte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3774, Anul XI, 01 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Ştefan Melinte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Melinte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!