CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Ştefan Melinte         Ediţia nr. 2946 din 24 ianuarie 2019        Toate Articolele Autorului

MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ DESPRE CORUPŢIA POLITICĂ ŞI ANTI-CORUPŢIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DESPRE CORUPŢIA POLITICĂ ŞI DESPRE ANTI-CORUPŢIE 
  
Mai întâi să prezentăm câteva definiţii de dicţionar pentru termenii de corupţie, a corupe şi a extorca. 
  
corupţie s. 1. Obţinerea sau oferirea unor avantaje materiale sau economico-financiare, prin manevre de şantaj sau mijlocirea prestării unor servicii, contra unor alte servicii, sume de bani sau alte valori materiale. 
  
corupţie s. 1. coruptibilitate, (livr.) venalitate. (~ unui magistrat.) 2. decadență, decădere, depravare, desfrînare, desfrîu, destrăbălare, dezmăț, imoralitate, perdiție, perversitate, perversiune, pervertire, pierzanie, pierzare, stricăciune, viciu, (rar) deșănțare, (înv.) aselghiciune, aselghie, desfătare, preacurvie, preacurvire, preaiubire, (fig.) descompunere, putreziciune, (rar fig.) putrefacție, (înv. fig.) putrejune. (Starea de ~ din înalta societate.) 3.corupere, pervertire, seducere, seducție. (~ unei minore.) sursa: Sinonime82 (1982) 
  
a corupe; vb. III. Tranz şi refl. A se abate de la linia moralităţii, prin a obţine s-au oferi prestarea unor servicii, a unor sume de bani, a altor valori materiale sau de altă natură (procurorul a promis inculpatului, că-l va ajuta să fie liber, dacă se va căsători cu sora sa, care avea un handicap) în schimbul a ceea ce doreşte să obţină ofertantul sau persoana interesată de a corupe. Acţiunea de a corupe presupune existenţa unui corupător şi a unui corupt. 
  
corupe, corup, vb. III. 1. Tranz. și refl. A (se) abate de la linia 
  
moralității, corectitudinii sau datoriei; a (se) perverti; a(se) deprava. 2. A face ca o idee, un fenomen social, 
  
un sentiment etc. să-și piardă integritatea, puritatea etc.; a (se) deforma; a (se) strica. [Perf.s. corupsei, part. corupt. - Var.: (înv.) corúmpe, (rar) conrúpe vb. III] - Din lat. corrumpere (după rupe). 
  
Sursa : DEX '98 
  
extorcá, extorchez, vb. I. Tranz. A obține un lucru de la cineva cu forța, prin amenințări, violență, șantaj etc. [Var.: estorcá vb. I]. Persoana care practică acţiunea de a extorca este numită extorcator şi persoana extorcată este numită extorcat, sau persoana extorcată – Din fr. extorquer, lat.extorquere.sursa: DEX '98 (1998) 
  
,estorcá, estorchez, vb. I. Tranz. (Franțuzism; cu privire la un obiect, la bani etc.) A obține ceva cu orice preț, mai ales prin înșelătorie, prin amenințări, prin forță, prin șantaj sau teroare; a stoarce de bani. sursa: DLRLC (1955-1957). 
  
Corupţia politică – prin extensie este termenul, care defineşte acţiunea de a corupe în sens politic. 
  
Termenul de corupţie politică defineşte acţiunea unor persoane de la vârful statului, a uneia sau mai multor forţe politice în coaliţie, care exercită puterea în stat şi care prin politicile sale oferă avantagii materiale sau economico-financiare pentru anumite: persoane, grupuri de persoane, asociaţii diverse, instituţii şi puteri statale, organizaţii politice, pături sau chiar clase sociale, cu scopul de a-i susţine să se menţină la putere sau în alte cazuri, spre a obţine puterea politică în stat. Prin corupţie politică, unele puteri statale primesc mari salarii sau privilegii, fără ca puterea care le oferă, prin politicile sale să genereze acumulare, eficienţă şi randament de sistem politico-economic, aceste cheltuieli salariale şi privilegii încărcând datoria publică suverană a statului. Corupţia politică este o acţiune politică parazitar-samavolnică, desfăşurată de cei ce deţin puterea, în dauna statului şi a celorlalte generaţii, care vor prelua, spre achitare datoria publică suverană, contractată de cei ce exercită puterea politică, iresponsabil-samavolnic. În această speţă, corupătorii sunt politicienii, structuraţi ca entităţi politico-democratice la vârful statului, care prin politicile lor creează inechitate, injustiţie şi inegalitate în sistemul politico-economic statal, cu scopul vădit de a se perpetua la putere, iar corupţii, ca agent pasiv sunt: persoanele, grupurile de persoane, asociaţiile, instituţiile şi puterile politice statale, păturile, sau chiar clasele sociale, care se bucură de acele salarii sau privilegii. Întru-cât funcţia de acumulare şi repartiţie, la nivel naţional ar trebui să fie echitabil-justă, corupţia cu substrat politic trebuie demascată de instituţiile de statistică, astfel încât, deficitul bugetar să fie pe cât posibil redus în limite de suportabilitate. În neo-capitalismul post-socialisto-etatist, corupţia ca fenomen distructiv s-a manifestat la vârful statului prin diverse şi sofisticate forme, care în timp au generat declin, derivă şi stagnare economico-financiară, având ca efect subteran, între altele şi creşterea datoriei publice statale. 
  
Anti-corupţia reprezintă acea acţiune politico-legislativă şi ansamblul legislativ de măsuri, pentru a contracara şi limita ca arie de manifestare toate speţele de corupţie. În România există suspiciuni, în sensul că lupta privind anti-corupţia a fost folosită drept armă politică pentru eliminarea şi contracararea adversarilor politici, în apropierea campaniilor electorale şi de asemenea pentru echilibrarea jocului politico-democratic de alternare la putere, între forţele politice de stânga şi cele din centru şi dreapta esthablismentului politic. 
  
Ştefan Melinte 
  
Mişcarea Euhter-Ortodoxă 
  
Referinţă Bibliografică:
MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ DESPRE CORUPŢIA POLITICĂ ŞI ANTI-CORUPŢIE / Ştefan Melinte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2946, Anul IX, 24 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ştefan Melinte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Melinte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!