CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Ştefan Melinte         Ediţia nr. 2932 din 10 ianuarie 2019        Toate Articolele Autorului

MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ SPIRITUALITATEA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN PERSPECTIVE SCIENTICE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ  
  
 
  
SPIRITUALITATEA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN PERSPECTIVE SCIENTICE  
  
 
  
Spiritualitatea Ortodoxă a Românilor se cuprinde în trei dimensiuni de spirit, care pe temeiul Sfintei Treimi şi din perspectiva raportului dintre ştiinţă şi religie formează o Singură şi Mare Biserică Ortodoxă : BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A TUTUROR TIMPURILOR. În România, Triaterul Ortodox este format din următoarele dimensiuni şi ramuri de spiritualitate ortodoxă :  
  
  1. Biserica Ortodoxă de Stil Vechi sau de Sfântă Tradiţie (B.O.S.V), (B.O.R.S.V.) sau (B.O.S.T) cu Confesiunea Ortodoxă de Sfântă Tradiţie (ortodocşii tradiţionalişti). Ei, spiritual sunt ancoraţi în jurisdicţia canonică şi dogmatica primară, celebrată de Biserica Începuturilor Credinţei în d-ul Iisus Hristos. Reuneşte un număr restrâns de enoriaşi ortodocşi de Sfântă Tradiţie.
  2. Biserica Ortodoxă de Stil Nou (B.O.S.N.), (B.O.R.S.N.) sau SFÂNTA BISERICĂ ORTODOXĂ ROMÂNĂ SOBORNICEASCĂ ŞI APOSTOLEASCĂ, cu Confesiunea Ortodoxă
Apostolică (ortodocşii apostolici, care au acceptat noul sistem de măsurare a timpului şi pe temeiuri ştiinţifice îndreptarea calendarului). Cu toate imputaţiile care i se aduc de ortodocşii tradiţionalişti, se poate spune totuşi că, a doua dimensiune de spiritualitate ortodoxă ancorează de asemenea în jurisdicţia canonică şi în dogmatica ortodoxă primară. A doua ramură creştin-ortodoxă reprezintă majoritatea creştinilor ortodocşi din România şi din grupurile de Români, aflaţi în diverse ţări din Europa şi de pe alte continente. Din perspectiva primelor două dimensiuni de spiritualitate ortodoxă, Biserica Ortodoxă Română este imuabilă şi infailibilă.  
  
  1. În formare, Confesiunea Euhterogonic-Ortodoxă, aparţinătoare de Biserica Ortodoxă Română (euhter-ortodocşii, care din perspectiva raportului dintre ştiinţă şi religie susţin că, prin credinţă şi cunoaştere suntem mai aproape de Dumnezeu). Reprezintă capacitatea de transformare şi metanoie a Românilor de a se apropia de Dumnezeu întru credinţă, prin a îvăţa, a înţelege şi a cunoaşte. Din perspectiva celei de a treia dimensiuni de spiritualitate ortodoxă, Biserica Ortodoxă Română este perfectibilă şi dăinuitoare până la sfârşitul lumii şi Lupta pentru Supravieţuire şi a fi printre Cei Aleşi de Dumnezeu este continuuă. A supravieţui şi dăinui întru a fi între cei aleşi de Dumnezeu este mesajul euhterogonic suprem al euhter-ortodocşilor pentru Români.
 
  
Acestea sunt cele trei dimensiuni şi ramuri de spiritualitate precum şi cele trei nivele de conştiinţă Ortodoxă, care pe temeiul Sfintei Treimi şi din perspectiva raportului dintre ştiinţă şi religie formează o Singură şi Mare Biserică Ortodoxă : BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ÎNTREGITOARE A TUTUROR TIMPURILOR.  
  
Îndumnezeirea în B.O.S.V. şi în B.O.R.S.N. este îndumnezeirea de pe vechea temelie a misticii însingurării-prin retragerea din lume. Mistica euhteroniană consacră tezele ,,Dumnezeu a creat un univers de universuri şi o lume de lumi cereşti” şi euhter-îndumnezeirea, este îndumnezeirea euhteroniană - ,, Întru supravieţuire şi a dăinui, spre a fi între cei aleşi de Dumnezeu, prin credinţă şi cunoaştere suntem mai aproape de Dumnezeu, către un cer nou şi un pământ nou”.  
  
 
  
ŞTEFAN MELINTE  
  
MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ SPIRITUALITATEA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN PERSPECTIVE SCIENTICE / Ştefan Melinte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2932, Anul IX, 10 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ştefan Melinte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Melinte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!