CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Ştefan Melinte         Ediţia nr. 2439 din 04 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ SAU DESPRE A TREIA DIMENSIUNE DE SPIRITUALITATE ORTODOXĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MIŞCAREA EUHTEROGONIC-ORTODOXĂ  
  
SAU DESPRE A TREIA DIMENSIUNE DE SPIRITUALITATE ORTODOXĂ  
  
 
  
Este o Mişcare de Înoire în Spiritualitatea Ortodoxă a Românilor, ce se opune turmificării ortodoxe de stil vechi şi se declară pentru un Nou Spirit Ortodox Comunitar, o Nouă Gândire și Cultură Politico-Religioasă. Prin Programul ei, Mişcarea Euhterogonic-Ortodoxă susţine Crearea în România a unei Societăţi Informațional-Spațiale, Democrate, Bazată pe Cunoaştere, Ştiință și Tehnologie, cu o puternică clasă de mijloc şi o nouă clasă politică generatoare de echilibru social şi dezvoltare economică. Mişcarea Euhterogonic-Ortodoxă, propovăduieşte Euhterogonul - Sfânta Scriptură Cerească-Chartă și Istorie a lumilor cerești universiene şi potrivit paradigmei de exprimare din Spiritualitatea Noastră Ortodoxă de azi, despre Al Treilea Nivel de Conștiință Religioasă Ortodoxă și A Treia Dimensiune de Spiritualitate Ortodoxă. Fundamentele dogmaticii Euhterogonic-Ortodoxe se originează în Euhterogon, în Vechiul şi Noul Testament şi deschid noi orizonturi de gândire Creştin-Ortodoxă, trezind la Români o nouă vibraţie de Credinţă Ortodoxă şi dorinţa de a cunoaşte întru înțelegere şi a şti mai mult.  
  
Spiritualitatea Ortodoxă a Românilor se cuprinde în trei dimensiuni de spirit, care pe Temeiul Sfintei Treimi formează o Singură şi Mare Biserică Ortodoxă: BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A TUTUROR TIMPURILOR. În România, Triaterul Ortodox este format din următoarele Dimensiuni de Spiritualitate Ortodoxă:  
  
1. Biserica Ortodoxă de Stil Vechi (B.O.S.V), (B.O.R.S.V.) sau (B.O.S.T) cu Confesiunea Ortodoxă de Sfântă Tradiţie.  
  
2. Biserica Ortodoxă de Stil Nou (B.O.S.N.), (B.O.R.S.N.) sau SFÂNTA BISERICĂ ORTODOXĂ ROMÂNĂ SOBORNICEASCĂ ŞI APOSTOLEASCĂ, cu Confesiunea Ortodoxă Apostolică.  
  
3. În formare, Confesiunea Euhterogonic-Ortodoxă, aparţinătoare de Biserica Ortodoxă Română.  
  
Acestea sunt Cele Trei Dimensiuni de Spiritualitate şi Cele Trei Nivele de Conştiinţă Ortodoxă, care pe temeiul Sfintei Treimi formează o Singură şi Mare Biserică Ortodoxă: BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A TUTUROR TIMPURILOR.  
  
Mistica euhteroniană consacră tezele „Dumnezeu a creat un univers de universuri şi o lume de lumi cereşti” şi euhter-îndumnezeirea este îndumnezeirea euhteroniană-,,prin urcământul nostru în credinţă, har şi cunoaştere, suntem mai aproape de Dumnezeu, către un cer nou şi un pământ nou”.  
  
 
  
  1. MIȘCÁRE, mișcări, s. f. Acțiunea de a (se) mișca și rezultatul ei. I. 1. Ieșire din starea de imobilitate, de stabilitate, schimbare a locului, a poziției; ◊ Expr. Nici o mișcare = liniște! tăcere! A (se) pune în mișcare = a începe sau a face să înceapă implicarea într-o acţiune. (Fam.) A prinde (sau a surprinde) mișcarea = a înțelege repede desfășurarea unei acțiuni sau rostul ei ascuns. 2. Activitate, acțiune, faptă. ◊ Loc. adv. În mișcare = într-o stare de agitație, de tulburare, de încordare. ◊ Expr. A (se) pune în mișcare = a intra (sau a determina pe cineva să intre) în acțiune; a face să se agite, să acționeze. p. ext. animație, agitație, forfotă. Acțiune care antrenează un număr mare de oameni în sprijinul unei idei, al unui scop comun. ♦ Acțiune (organizată) de masă cu caracter revendicativ; agitație, revoltă, revoluție. 3. Fig. Îndemn, impuls, imbold, pornire. II. Categorie filosofică ce desemnează totalitatea transformărilor și proceselor care au loc în Univers; p. gener.schimbare, transformare. sursa: DEX '09.
 
  
Euhterogonul – Sfântă Scriptură-Chartă și istoriei a lumilor cerești. La granița dintre știință, raționalitate, intuiție și revelație se susține că în universul euhterogonic există o pluralitate de lumi cerești.  
  
Euhtero- cu sensul : eu homul teric (lumesc) orthodox. și există în universal, așa cum el este oameni terici. Are sensul mistic de îndumnezeire ca urcământ în credință și sensul de apogeu evolutiv.  
  
Euhter – derivă din Euhterogon și Euhtero.  
  
Euhterogonism – derivă din Euhterogon.  
  
Euhter-Ortodoxism – derivă din Euhtero şi ortodoxism.  
  
Euhteroni sau euhteronieni - cei ce gândesc în sens euhteron.  
  
Euhteronism orthodox (euhteroidism) – (euhtero-îndumnezeire), doctrină religioasă generată de Școala Euhteronă de gândire religioasă ortodoxă care are în centrul de atenție urcământul în credință și îndumnezeirea omului, admițând că prin credință și cunoaștere suntem mai aproape de Dumnezeu și că de asemenea, prin punerea sa sub Autoritatea Divină a lucrului bine-gândit și bine-făcut, omul se va îndumnezei, se va crea pe sine şi va expansiona în alte sisteme solare.  
  
Euhteronomie-derivă din euhtero (îndumnezeire) - Euhteronomia reprezintă, ştiinţa de spirit în a trăi şi evolua euhteron - știință despre îndumnezeire.  
  
ORTODÓX, -Ă, ortodocși, -xe, adj. 1. Care ține de Biserica creștină răsăriteană, de ortodoxie, care este conform cu doctrina acestei biserici; (despre persoane) care este adept al ortodoxismului. ♦ (Substantivat) Persoană de religie creștină răsăriteană. 2. Conform cu o concepție, cu o doctrină, cu dogma unei religii; (despre oameni) care urmează cu fermitate (sau dogmatic) o asemenea doctrină. – Din ngr. orthódoxos, lat. orthodoxus, fr. orthodoxe.  
  
sursa: DEX '09c  
  
Conform cu credința oficială, cu învățătura Bisericii; 2. se zice în special de Biserica răsăriteană: în opozițiune cu cea catolică: Credința Ortodoxă nu recunoaște autoritatea papei și permite preoților mai jos de episcopi să se însoare o singură dată; schisma între cele două Biserici datează de la 1054 și în anul 1700, o parte din ortodocși fură aduși sub ascultarea papei (așa-numiții Uniți); 3. fig. conform cu adevăratele principii, în morală, în literatură, etc. ║ m. cel ce profesează ortodoxismul, drept credincios.sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)  
  
„- Ortodocşi, catolici, protestanţi şi neoprotestanţi, misiunea noastră a creştinilor de orice confesiune este ca împreună cu reprezentanţii bisericilor şi cultelor celorlalte popoare, să ne unim puterile, astfel încât să facem, ca lumea şi civilizaţia helio-terică să dăinuie, spre a-şi atinge apogeul ei evolutiv”.  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Ştefan Melinte  
  
MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MIŞCAREA EUHTER-ORTODOXĂ SAU DESPRE A TREIA DIMENSIUNE DE SPIRITUALITATE ORTODOXĂ / Ştefan Melinte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2439, Anul VII, 04 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ştefan Melinte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Melinte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!