CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Carpe diem!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă cineva m-ar întreba dacă trăiesc în trecut sau în viitor, i-aș răspunde foarte prompt că în prezent. Și dacă nu, în niciun caz în trecut. Dar dacă mă întreb eu pe mine însumi, atunci mă îndoiesc de asta. La vârsta asta, viitorul e mai scurt decât trecutul, iar dacă am ghinion, viitorul e mult mai scurt. Nu poţi schimba mare lucru chiar dacă ne chinuim, acum în ceasul al doisprezecelea, să trăim sănătos. Și atunci de ce mă mir că mă gândesc așa de mult la trecut. Trecutul ăsta lung în comparaţie cu ce va veni cuprinde de fapt aproape întreaga mea viaţă: copilărie, adolescență, copilăria copilului meu, copilăria nepotului meu, scoală, iubire, timpul în care moartea era doar o noţiune abstractă şi sănătatea era un lucru la care nu trebuia să te gândeşti. Trecutul mi se pare infinit de lung. Când mă gândesc la câte am trăit, câţi oameni am cunoscut, cât am călătorit, am muncit, am suferit sau m-am bucurat, totul mi se pare ca o perioadă așa de lungă de parcă aș fi trăit o veşnicie. Că a fost bine, că a fost rău, totul a lăsat o amprentă la care mă gândesc câteodată şi mi se pare că s-a întâmplat aievea, nu acum câteva zeci de ani, pe vremea când eram un copil prost şi neştiutor sau un adolescent credul şi îndrăgostit. Totul a rămas în mine şi muntele ăsta de amintiri e trecutul. Trecutul meu. Trecutul pe care fiecare îl are, că îi place să se gândească la el sau nu. Mie îmi place. Și gândindu-mă la trecut, în minte îmi apare veșnic antipodul lui: viitorul. Viitorul meu. Ce-a mai rămas din el e o chestiune nedefinită. Mecanismul ruginit trebuie uns din când în când şi pentru scurt timp ajută. Dar cât? Pretenţiile scad. Acum zece ani eram fericit în vârful muntelui, azi când ajung în vârful dealului, mâine probabil când am reuşit să mă sui în pat. Nimic nu vine deodată, neaşteptat, doar noi ne facem că nu vedem. Când ajungi să trebuiască să-ți iei un pic de avânt ca să te ridici de pe scaun, te gândeşti că e doar acum, de data asta, că eşti obosit. A doua, a treia oară accepţi totul ca pe o faptă normală. Da, normală. De aici încolo ăsta e normalul dar şi normalul ăsta se schimbă mereu. Te scoli de pe scaun apoi doar cu ajutorul bastonului, în curând doar ajutat de cineva, la urmă deloc. Nu e trist, e normal. Dacă treci prin toate aste faze, înseamnă că ai putut ajunge până aici. Fii fericit, nu te văita că eşti bătrân.  
Fiecare vârstă are frumuseţea ei. Copilăria cu inconştiența, adolescența cu iubirea, maturitatea cu familia, copiii, bătrâneţea cu înţelepciunea. Da, înţelepciunea. E toată experiența pe care ai strâns-o în atâţia ani şi care în fața copiilor tăi nu contează, în fața lor eşti doar un neajutorat anacronic care nu înţelege nimic din lumea de azi. Ba o înţelegem. O înţelegem foarte bine, chiar dacă avem greutăţi să manipulăm telefoanele sau televizoarele moderne. Dar noi cunoaştem şi liniştea dinaintea telefoanelor mobile şi pacea înainte de tumultul modern. Ne acomodăm cum putem chiar dacă uneori ne e greu să înţelegem societatea din jur, dar ne acomodăm. Ne acomodăm copiilor când ne privesc de sus atunci când ne explică ceva, ne acomodăm nepoţilor care, râzând, ne arată câte vreun joc pe calculator pe care nu-l pricepem. Luptăm permanent cu viitorul nostru. Cum va fi şi mai ales cât va dura. Dar până atunci însă, să ne bucurăm de fiecare zi pe care am trăit-o. Poate e ultima. Carpe diem!  
  
Referinţă Bibliografică:
Carpe diem! / Stefan Kellner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3289, Anul X, 02 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Stefan Kellner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stefan Kellner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!