CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Salcia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
Stau pe malul râului și privesc scurgerea apei. Gânduri vin și pleacă, gânduri necontrolate și haotice și le las să vină și să plece cum vor ele în lenea asta care mă cuprinde stând în umbra salciei bătrâne pe iarba deasă de pe mal. Stau aici așa cum am stat acum zeci de ani în pantaloni scurți și maieu cu urme de dude negre furate din vreo gradină. Oare ce gândeam atunci. Atunci gândeam în viitor fiindcă trecutul era așa de scurt că aproape nu exista. Acum gândesc mai mult în trecut căci viitorul poate să se sfârșească mâine. Oare ce gândeam? Probabil că gândurile noastre se mai intersectează pe ici pe colo, acolo unde reușitele vieții mele au corespuns cu visurile de atunci. Oare la ce visam atunci? Visam că trăiesc într-o pădure deasă cu un pârâiaș în fața colibei pe care cu mâinile goale și cu briceagul mic cu mâner în forma de pește am construit-o cu trudă și răbdare, tăind copaci și cărând pietre pe care niciodată nu le-aș fi putut ridica. Visam că îmi făceam un arc din lemn de corn și vânam, cu săgeți făcute cu migală, animale și păsări și visam că culegeam nuci și alune pentru zilele grele de iarnă. Cum altfel aș fi putut să supraviețuiesc singur în pustietatea asta? Și visam că într-una din zilele alea grele de iarnă am văzut nu departe de coliba mea o fată. O fată frumoasă, cea mai frumoasă din câte au existat vreodată, exact ca fata din clasa vecină pe care n-aș fi avut curajul s-o abordez vreodată fiindcă știam că o să râdă de mine așa cum ar fi râs și puștanii, prietenii mei cu pantaloni scurți și praștiile în buzunar. Iar eu aș fi luat-o pe fata asta frumoasă, cea mai frumoasă din câte au existat vreodată și aș fi ajutat-o să meargă prin zăpada grea în căldura colibei mele și aș fi lăsat-o să se încălzească la focul meu și să mănânce din nucile mele, fără vorbe, în tăcere, fiindcă n-aș fi știut ce să-i spun, fiindcă nu știm nici mie măcar ce să-mi spun, dar știam, privind-o cum mănâncă din nucile mele, încălzindu-se la focul meu, știam că sunt fericit. Și zâmbetul ei tăcut, zâmbetul din ochii aceia mari și rotunzi atunci când parcă încercau să-mi mulțumească că am salvat-o, încălzea în mine ceva nedefinit, ceva subtil, ceva minunat.  
Stau acum pe iarbă sub aceeași salcie care a îmbătrânit odată cu mine, pe malul aceluiași râu a cărui apă s-a scurs ca și anii care au trecut de când în pantaloni scurți și maieul pătat cu dude negre aruncam pietricele în apă și mestecam fire de iarbă proaspată. Stau în același loc, lângă același râu sub același soare filtrat printre crengile plângătoare ale salciei. Doar timpul e altul.  
Oare ce-am visat mai apoi când, în același loc, cu chipiul de licean pe cap fumam pe ascuns țigara furată din pachetul vreunui unchi de-al meu, cu frica absurdă ca el o să le număre cumva, cu frica reală că o să mă vedă cineva. Desigur că pădurea și coliba dispăruseră deja de mult din vise, doar fata rămânea. Aceeași sau poate o alta, nu-i mai dădeam nuci ci o țineam de mână sau o sărutam, băieții din jur nu mai râdeau ci mă invidiau că merg de mână cu fata asta frumoasă, cea mai frumoasă din câte au existat vreodată. Nici ea nu mai râdea de încercările mele stângace ci mă privea plină de iubire fiincă acum știam ce înseamnă acel nedefinit, acel subtil, acel minunat.  
În locul ăsta am stat de atâtea ori că nu le mai știu șirul. Oare câte sute de pietricele am aruncat în râu și oare câte sute de vise, de tristeți și de speranțe, de întrebări la care am găsit și întrebări la care nu am găsit răspuns s-au perindat prin mintea mea aici, sub salcia asta care-și lasă în fiecare an tot mai multe lacrimi să coboare, o plângătoare tăcută, martora a atâtor gânduri, speranțe, tristeți, bucurii.  
 
  
  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Salcia / Stefan Kellner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2742, Anul VIII, 04 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Stefan Kellner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stefan Kellner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!