CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Rugăciune
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Atotputernicule, nu știu cum te cheamă, nu știu cum arați, nu știu unde ești dar știu că exiști. Exiști peste tot, în mine, în ceilalți, în aer, în apă, în stelele de pe cer. Știu că exiști fiindcă cineva trebuie să scrie soarta noastră a fiecăruia, cu zile senine sau zile negre căci sunt sigur că soarta noastră a fiecăruia stă scrisă undeva.  
Fiecare te numește altfel și fiecare îți pune în gură vorbe pe care ei cred că le-ai spus. Și ei cred atât de adânc în asta încât sunt în stare să omoare pentru ele. Dar eu știu, Atotputernicule că tu nu le-ai spus. Nu puteai să spui toate aberațiile astea în numele cărora popoare aproape au fost rase de pe fața pământului. Eu cred că tu ești Marea Tăcere, ce ne observă fără să ne judece, doar ne observă cum noi urmăm calea sorții. Nu te înțeleg, Atotputernicule, cu toate că mă străduiesc s-o fac. Tu ești acela care ne scrie soarta? De ce o scrii pentru unii mai rea decât pentru alții. Le pui pe toate într-o pălărie și fiecare dintre noi o trage la sorți? Eu cred că pentru tine nu există nici bine, nici rău, toate astea sunt vorbe pe care noi, oamenii, le-am inventat. Păcat sau virtute. Sunt reguli și convenții pe care noi le-am zămislit ca să creăm o carte de reguli după care să putem trai unul cu altul și atât. Și din vorbele astea s-au născut dogme ce au împărțit lumea în credințe și credințele în secte, spunând că totul e în numele iubirii pentru tine, nu pentru interesele lor meschine în dorința lor de a-și împărți lumea între ei. Au creat dogme ale iubirii ca să se poată urî între ei. Eu nu cred Atotputernicule că ai vrut asta. Pentru tine e tot una pentru care nume se roagă. Tot tu ești. Tu nu știi poate ce înseamnă să mori fiindcă tu ești nemuritor și poate că și noi suntem, cine știe? Poate că o parte din tine sălășluiește în noi și partea asta vine și pleacă locuind în milioane de generații de trupuri care s-au născut și au murit. Unii așa gândesc. Alții cred că venim din țărâna în care ne și întoarcem și-atât. Cine știe? Doar tu o știi.  
De multe ori cred că noi toți suntem un experiment pentru tine. Un fel de jucării mecanice în care tu ne tragi cu cheia și ne dai drumul ca să ne mișcăm până arcul se destinde de tot. Și ne lași liberi. Unii, trecând prin râuri vijelioase, își udă mecanismul și rugina îi răpune mai repede decât pe alții. Alții o taie direct prin mâlul bălții, se murdăresc, murdăria le acoperă și ochii dar ei merg mai departe așa orbi, dărâmând în stânga și dreapta pe oricine le stă în cale. Unii merg drept și au norocul să nu întâlnească niciun munte în față și își continuă drumul până la sfârșit suind și coborând movilele ce-i stau în drum. Dar totul e scris de la început. Tu urmărești doar daca funcționează perfect așa cum ai vrut tu.  
De aia cred că tu nu știi ce-i bine sau ce-i rău, ce e virtute sau e păcat sau poate știi dar ti-e tot una. Fiindcă altfel nu-mi explica de ce lași să moară copii nevinovați. De ce oameni care cred așa de adânc și de smerit în tine, petrecându-și jumătate din viață în casele tale strălucitoare, triumfal brodate cu cruci sau semiluni trăiesc uneori în chinuri și sărăcie. De ce nu-i ajuți? Fiindcă probabil că ți-e tot una dacă se roagă sau nu, dacă omoară sau nu, dacă mint sau nu. Nu aici e valoare lor în ochii tai. Dar care e atunci? Nu vrei să ne-o spui sau poate ne-o spui în modul tău criptic și noi suntem prea prosti ca s-o pricepem. Poate că țelul tău e să ne duci așa de departe încât fiecare dintre noi să te poată înțelege și atunci vom fi împreună tu și noi. Sau ne selectezi prin boli si războaie? E lumea asta plină de războaie o selecție pentru tine? Nu ți-e teamă că selecția asta o să te lase cândva singur, fără un suflet la care să te uiți, fără vreo jucărie mecanică pe care s-o mai tragi?  
Te rog Atotputernicule, spune-ne ca să facem și ce cale să urmăm! Caci binele ce-i bine pentru noi nu e bine întotdeauna pentru alții si răul altora ne bucură câteodată sufletul. Dă un semn prin care numele tău să fie același pentru toți , da un semn prin care răul să fie rău pentru toți si binele să fie bine. Căci altfel, in numele tău, nume pentru fiecare altul, vom pieri, vom pieri cu toții. Te rog!  
  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Rugăciune / Stefan Kellner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2338, Anul VII, 26 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Stefan Kellner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stefan Kellner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!