CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

NORVEGIA, NOUL ”EL DORADO” PENTRU ROMÂNI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi vă dezvălui secrete din noua carte ”NORVEGIA, noul EL DORADO, pentru români” . 
  
Podul Øresund 
  
  .... Al doilea pod era podul Øresund, care este un pod-tunel feroviar și rutier peste strâmtoarea Øresund. Podul are o lungime de aproape opt kilometri (cinci mile) de pe malul Suediei către insula artificială Pepparholm, care se află în mijlocul strâmtorii. 
  
De pe această insulă drumul continuă prin tunel patru kilometri către insula daneză Amager pe sub canalul Flint. Podul Øresund este cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa, care conectează două zone metropolitane importante: cele ale capitalei daneze Copenhaga și ale orașului Malmö din Suedia și a fost proiectat de către arhitectul danez George KS Rotne. În plus, Podul Øresund leagă rețelele rutiere și feroviare din Scandinavia cu cele din Europa Centrală și de Vest. Drumul european E20 traversează acest pod-tunel și împreună cu Storebæltsforbindelsen - podul care leagă insulele daneze Zealand, Funen și Peninsula Iutlanda – aceste două construcții leagă Europa Centrală și Europa de Vest cu Scandinavia. 
  
  Justificarea pentru complexitatea de a săpa un tunel pentru o parte din drum și cheltuielile ridicate, este faptul că în apropiere se află Aeroportul Internațional din Copenhaga, iar din această cauză, pentru a nu exista probleme cu traficul aerian, a fost nevoie ca o parte din șosea să traverseze strâmtoarea pe sub apă. De asemenea, alte motive importante care au contribuit la construirea tunelului au fost pentru a oferi un spațiu mai mare navelor care traversează strâmtoarea și pentru a evita iarna ca sloiurile de gheață să o blocheze. 
  
  Podul Øresund trece frontiera dintre Danemarca și Suedia si în conformitate cu Acordul de la Schengen și Uniunea Nordică a Pașapoartelor există, de obicei, controale aleatorii vamale la intrarea în Suedia, dar nu și la intrarea în Danemarca. 
  
  Podul Øresund a primit în anul 2002, premiul Outstanding Structure Award (Premiul pentru structură excepțională, care este un premiu acordat de Asociația Internațională pentru Inginerie și Poduri Structurale, în semn de recunoaștere a celei mai remarcabile, inovatoare, creative, sau stimulatoare structuri finalizate în ultimii ani) . 
  
Construcția lui a început în 1995 și a fost finalizat pe 14 august 1999. 
  
  Prințul Frederik al Danemarcei și Prinţesa Victoria a Suediei s-au întâlnit la jumătatea podului-tunel, pentru a sărbători finalizarea acestuia la 14 august 1999. 
  
  Deschiderea sa oficială a avut loc la data de întâi iulie două mii, cu Regina Margrethe II și Regele Carl XVI Gustaf, drept gazde ale ceremoniei. Podul-tunel a fost deschis circulației rutiere puțin mai târziu, în aceeași zi. La 12 iunie 2000, la două săptămâni de la inaugurare, 79.871 de alergători au concurat în Broloppet, un semi-maraton ce a avut startul în Amager-Danemarca și finalul în Skåne- Suedia. 
  
  În ciuda a două situații care au îngreunat construcția tunelului - descoperirea a 16 bombe care nu erau explodate, rămase din al doilea război mondial, situate pe fundul mării și construirea unui segment de tunel incorect - acesta a fost >traversau podul nu a fost așa de mare cum se așteptau, probabil din cauza taxelor de trecere ridicate. Începând din anul 2005 a existat o creștere semnificativă a traficului. Acest lucru a fost cauzat în principal, de către danezii care s-au mutat în Malmö și care traversau zilnic podul pentru a ajunge în Danemarca la serviciu. 
  
  În anul două mii douăsprezece traversarea cu mașina costa trei sute zece coroane daneze, trei sute șaptezeci și cinci coroane suedeze, sau patruzeci și trei euro, iar pentru călătorii ce traversau podul mai des existau reduceri de până la 75 %. În două mii șapte aproape douăzeci și cinci de milioane de oameni au călătorit peste Podul Øresund: cincisprezece milioane două sute de mii cu mașina și cu autobuzul și nouă milioane șase sute de mii cu trenul. Până în anul două mii nouă cifra a crescut la un total de treizeci și cinci milioane șase sute de mii de călători cu mașina, autocarul sau cu trenul. 
  
  În Danemarca și Suedia, podul este adesea menționat ca Øresundsbroen, respectiv Öresundsbron. Numele oficial al podului-tunel este Øresundsbron, o combinație între suedeză și daneză. 
  
  Având 3.739 m, podul acoperă jumătate din distanța dintre Suedia și insula daneză Amager (Danemarca). Structura de rezistență are o masă de 82.000 de tone și susține patru benzi rutiere sub care se află două șine de cale ferată. La fiecare 140 m de pe țărm și până la 3000 m în larg podul este susținut de piloni de beton. Cele două perechi de turnuri care susțin cablurile de oțel ating înălțimea de 204 m și distanța dintre ele este de aproximativ de 500 metri. Intervalul principal, aproximativ de 500 metri lungime și 57 metri înălțime permite vapoarelor să treacă pe sub pod. Chiar și așa, majoritatea căpitanilor preferă să treacă pe deasupra tunelului Drogden, ocolind podul. 
  
  Podul continuă prin tunelul Drogden de pe insulă artificială Pepparholm (Peberholm). Insula naturală Saltholm, ce avea dimensiuni foarte mici, a fost transformată în insula care astăzi face legătura dintre pod și tunel. Pepparholm are aproximativ 4 km (2,5 mile) lungime, o lățime medie de 500 m și înălțimea de 20 metri. 
  
Legătura dintre insula artificială Pepparholm și insula Amager - cea mai populată insulă a Danemarcei - este realizată prin tunelul Drogden (Drogdentunnelen). Tunelul are o lungime de 4050 metri dintre care 3510 metri sub apă și câte 270 metri la porțiunile de intrare în tunel la fiecare capăt. 
  
  Tunelul este realizat din 20 de segmente prefabricate din beton armat – cele mai grele din lume cu 55.000 tone fiecare - montate într-un șanț săpat pe fundul mării. 
  
  Prin două secțiuni ale tunelului trec șinele de cale ferată, paralele cu cele două secțiuni prin care trec benzile rutiere. Între cele două benzi rutiere există și o secțiune prevăzută pentru situații de urgență. 
  
Transportul feroviar este gestionat în comun de către companiile SJ, SB, Skånetrafiken și Agenția de transport Daneză. O serie de trenuri de mare viteză au fost incluse pe traseele care duc de la Copenhaga la Malmö și în sudul Suediei, sau chiar până la Göteborg, Kalmar și Stockholm. SJ (Statens Jänvägar – Căile Ferate de Stat) operează trenurile InterCity X2000 cu conexiuni către Göteborg și Stockholm. 
  
  Prin gara de la Aeroportul Copenhaga trec la fiecare 
  
douăzeci de minute trenuri spre Suedia sau Danemarca în 
  
timpul zilei și o dată pe oră în timpul nopții în ambele direcții. Tronsonul de cale ferată de pe pod si de pe tunel are linie dublă, cu ecartament standard (1.435 mm) și permite viteze mari de până la două sute de kilometri pe oră. Trenurile care vin din Suedia spre Danemarca călătoresc pe linia stângă, iar cele dinspre Danemarca spre Suedia pe linia dreaptă. 
  
  Costul pentru întreaga construcție a fost calculat la patru sute patru milioane de euro. 
  
  Podul are patru benzi și linie ferată dublă. Leagă două mari orașe prin strâmtoarea Oresund, Copenhaga din Danemarca de Malmö din Suedia. Are o deschidere principală de patru sute nouăzeci metri, o lungime de șapte mii opt sute patruzeci și cinci metri și o lățime de douăzeci și trei metri și jumătate. Toate aceste date informative sunt prelucrate din prezentările de pe internet. 
  
Referinţă Bibliografică:
NORVEGIA, NOUL ”EL DORADO” PENTRU ROMÂNI / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3362, Anul X, 15 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!