CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

LA MARGINE DE LUME - roman
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
  
Continuare cap. IX 
  
 Matei fusese externat din spital și rugându-l pe medicul șef de secție, acesta fiindu-i la rândul său milă de bolnav, știind care-i putea fi evoluția bolii, l-a trimis acasă cu salvarea. Nici nu prea avea cum să fie altfel, nefiind în stare a se baza pe propriile picioare să poată ajunge la autogară, sau la gară, pentru a lua trenul ori autobuzul, care de fapt îl duceau doar până în sat, nicicum până la el acasă, aflată la aproape patru kilometri de haltă și vreo doi de stația autobuzului, stabilită de către primărie chiar în fața școlii gimnaziale. De acolo pornea și ulița spre casa lor, deci spre pădure și ocolul silvic. 
  
  În spital nu prea aveau ce să-i mai facă. Era operat de prostată, rezultatul analizelor evidențiau clar că are cancer, citostaticele le suportase cu stoicism scrâșnind din dinți, fără să se vaite cum el singur avea obiceiul să spună: ”ca o muiere”, de parcă nu ar fi fost martorul atâtor cazuri existente în salon, când bolnavii se văitau de nici nu te puteai odihni, auzind doar geamăte și oftat. 
  
  Acum trebuia că continuie tratamentul medicamentos, însoțit de o hrănire corespunzătoare care să-l repună pe picioare. Devenise un schelet pe care doar pielea îi împiedicau oasele să nu i se împrăștie pe jos. 
  
  Nu mai vorbim de starea sufletească a Elvirei soția lui, care era cu ochii în lacrimi toată ziua, iar noaptea stătea mai mult trează, să-i poată sari în ajutor în orice clipă, dacă cumva avea nevoie de un pahar cu apă, sau de un calmant. 
  
  Aceasta era situația familiei Mariei în casa de la marginea pădurii, casă și familie de care momentan Maria uitase. Răsărise o altă prioritate pentru ea. Să plece în lume cu Pamfil. Avea convingerea că această iubire o va face să devină o femeie cu adevărat împlinită, sigură pe sine și fără teama că vreodată va fi părăsită de cel căruia i-a încredințat propria soartă. 
  
  Știa că va fi greu la început, dar dragostea duce spre fericire și fericirea și-o dorește orice ființă dotată cu capacitatea de gândire. În sufletul lui Pamfil descoperise ceva frumos și vrea ca această frumusețe să-i încununeze viața cu bucuriile împlinirii viselor sale de adolescentă lipsită de orice experiență. Se descoperise pe sine, pentru că știa că i-a pătruns în suflet cum și el îi aparținea necondiționat cu întreaga-i ființă. 
  
  Cei doi tineri ajunși cu trenul în gara Buzău, s-au îndreptat spre ieșire unde se gândeau că vor găsi un taxi care să-i ducă la unitatea militară unde era repartizat. Așa au și procedat. Pamfil i-a spus șoferului adresa și în câteva minute se aflau la poarta unității militare unde i-a întâmpinat un tânăr ofițer de serviciu, devenit curios de faptul că un taxi a oprit în poarta unității și din el a coborât o pereche de tineri îmbrăcați civil. 
  
  Aflând despre ce-i vorba, militarul a pus mâna pe telefon, sunând la cancelaria comandantului. Imediat cu un militar după el, noul subofițer Pamfil a ajuns în fața celui cei va fi șef suprem pentru cine știe cât timp. Maria invitată să ia loc pe o bancă, a rămas să aibă grija bagajelor lângă ghereta punctului de control al unității militare, așteptându-l pe Pamfil să-și rezolve problemele de încorporare în noul său loc de muncă. 
  
  Întâlnirea cu colonelul, comandantul unității a fost pentru Pamfil una plină de emoții. I-a înmânat actele eliberate de către școală și într-o poziție impecabilă de drepți, chiar dacă era îmbrăcat civil, a răspuns la toate întrebările viitorului său superior. Amintind și despre cazarea, tocmai i se spusese că momentan va sta în unitate la camera oficială până i se va repartiza o locuință de serviciu. Atunci Pamfil a avut curajul să rostească cuprins de emoție: 
  
  - Vă raportez domnule comandant că nu sunt venit singur. 
  
  - Ești căsătorit? 
  
  - Oficial nu suntem, dar suntem logodiți și împreună de mai mult timp, minți el roșind de emoție să nu se dea de gol. 
  
  - Mda, atunci se schimbă situația. Soția, sau cum să-i spun, logodnica ce profesie are? 
  
  - A absolvit liceul pedagogic și vom încerca să găsim un post de învățătoare aici în oraș sau prin împrejurimi, dacă tot am fost repartizat la Buzău. 
  
  - Da, foarte bine. Luă telefonul de pe birou și sună: 
  
  - Căpitane, vezi că va veni un tânăr cadru la tine. A terminat acum școala de subofițeri și a fost repartizat la noi. Dă-i o garsonieră în blocul unității. 
  
  - Dar,... 
  
  - Niciun dar. Este venit cu soția, așa că doar nu vrei să doarmă la camera oficială la comun. 
  
  - Bine, să trăiți, dar nu am acum ceva adecvat pentru o familie tânără. 
  
  - Străduiește-te căpitane, că de aceea eşti numit acolo. Să te descurci în orice situație. 
  
  - Am înțeles, să trăiți. Să vină că până atunci le voi pregăti și camera. 
  
  - Deci ai înțeles domnule sergent major. Iei un taxi și te duci cu logodnica ta la adresa asta și scrise pe un bilet numele unei străzi și cum se numea locația. Acolo te prezinți la căpitanul Andreșescu care știe ce are de făcut. Mâine dimineață vii la unitate pentru a lua în primire postul. 
  
  - Mulțumesc! Să trăiți! 
  
  În aceeași poziție de drepți impecabilă, Pamfil făcu stânga împrejur și părăsi cancelaria colonelului, strângând în podul palmei bucățica de hârtie ce-l va duce în locul unde va începe o nouă viață alături de iubirea vieții sale. 
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
Referinţă Bibliografică:
LA MARGINE DE LUME - roman / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2703, Anul VIII, 26 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!