CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

LA MARGINE DE LUME - roman
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  Cap. IX fragment  
 
   
 
  Pe cei doi tineri nu-i mai interesau nimic din ce se întâmpla în jurul lor. Atât știau și doar de atât le păsa: de dimineață să fie pe peronul gării, înconjurați de puținele lor bagaje, așteptând sosirea trenului spre Buzău, tren care îi va purta spre un destin încă necunoscut lor, un destin incert, imprevizibil și de ce nu, poate și definitoriu pentru tot restul vieții lor. Pentru ei nimic nu mai conta, nimic nu mai avea vreo importanță. Nici unde vor ajunge, nici măcar unde vor înnopta. Important era că, în sfârșit vor fi doar ei doi cu dragostea și dorințele lor. Aceasta era primordial pentru amândoi în acel moment.  
  Ce se va întâmpla după coborârea din tren, nimeni nu putea să prevadă și momentan pe ei acest lucru nici nu-i interesau. Pur și simplu nici nu s-au gândit la așa ceva. Important era că amândoi doreau același lucru: să fie împreună și acest lucru se va întâmpla, indiferent de consecințele viitoare ale acestei hotărâri.  
  Și așa s-a și întâmplat. Gara Buzăului i-a întâmpinat cu o mare forfotă, ca orice gară de oraș mare, în plin sezon estival. Toată lumea se grăbea să prindă trenul care să o ducă spre destinația dorită.  
  De fapt cei doi copii ai sorții, că pot fi numiți și așa, ce aveau în comun unul cu celălalt? În pofida vârstei tinere, ce-și mai doreau? Simţeau că se iubesc, că se doresc unul pe celălalt, dar cum? Nu cumva mânați de curiozitate? Din lipsa unei experiențe sexuale, îi mâna de la spate dorința experimentului sexual? Oare doar dorința de a fi amândoi una și aceiași persoană, într-un cuplu  
nedestructibil îi aduceau pe un peron de gară, fără să spună nimic celor care trebuiau de drept să știe tot ce se întâmplă cu proprii lor copii? Sau ce se ascundea în spatele acestei hotărâri nesăbuite de a fugi nesocotind toată străduința și sacrificiul familiilor de a-i crește și educa, manifestând o nepăsare totală de cum va fi primită de părinți această hazardată aventură a lor, pentru că o puteau socoti o pură aventură tot ce au hotărât ei atât de precipitat, fără să se sfătuiască măcar cu un prieten mai apropiat și cu mai multă experiență în acest domeniu.  
 Niciunul dintre ei nu a spus nimic cuiva despre ce și-au hotărât să facă după absolvirea școlilor.  
  Poate că Pamfil înainte de a pleca spre necunoscut, avea de gând să-i spună sau măcar să-i scrie Mariei despre toate intențiile sale viitoare în ceea ce o privea. Dorea să-i spună că-i va oferi cele mai intense trăiri pe care nu le va putea uita niciodată. Acestea nu se vor materializa doar prin cuvintele ce i le va rosti, ci prin faptele sale viitoare. Prin toate gesturile în care va putea citi doar iubirea sinceră și pură ce i-o poartă, fiind prima și unica ființă care i-a deturnat sensul vieții de la una normală, nesemnificativă, la una intens trăită, cu frământări, cu gânduri, vise, speranțe, temeri, dar mai ales cu dorințe, ca totul să fie îmbrăcat într-o haină aureolată, strălucitoare, așa cum fiecare tânăr își dorește să-i fie viața lângă aleasa inimii.  
  Îi va mai spune că de nenumărate ori în nopțile când nu putuse dormi, purta un dialog interior cu el însuși sau unul virtual cu iubita sa, în care rostea cuvintele pe care dorea ca ea să le audă spuse. Știa că Mariei i-ar fi plăcut să audă de la el, băiatul de la țară ca și ea, cele mai frumoase cuvinte pe care le poate născoci un îndrăgostit, vorbe simple dar frumoase, pline de sentimente, de căldură și mai ales de dulceață, că ce-i mai dulce ca dragostea? Nimic nu s-a descoperit până în prezent mai dulce ca dragostea, oricâte siropuri aromate s-au turnat peste tot ce ar fi trebuit să impresioneze o femeie. Dragostea este poezie, este visare, este trăire intensă și mai ales dragostea este viață.  
  Mai dorea Pamfil să-i demonstrez prin fapte tot ceea ce simțea pentru ea, prin gesturi și prin momentele unice pe care i le va oferi pe parcursul conviețuirii lor. Îi va demonstra în primul rând respectul față de acea icoană apărută în viața lui, la care și-ar dori să-și închine întreaga existență și iubirea ce i-o poartă. Da, îi va promite că o va iubi ca pe aerul ce-l inspiră și ca pe un odor frumos, primit în dar de la Dumnezeu. O va iubi din suflet și cu toată ființa lui.  
  Poate că aceste gânduri venite la ceas din noapte, l-a făcut pe Pamfil, ca și pe Maria desigur, să uite de acei dragi din totdeauna, cei ce le-au dat viață.  
 Se mai gândeau ei oare la ce fac cei de acasă în momentul când ei hotărâseră să-i părăsească, pentru a gusta din aroma fructului interzis? Așa o fi făcut și Eva biblică, când a gustat din mărul căzut din pomul unde s-a întâlnit cu Adam? Cât de frumos și aromat a putut fi acel măr încât Eva a uitat de sine și de toate preceptele religioase, dăruindu-se lui Adam, păcătuind în fața Creatorului?  
  Dar Maria a uitat că tatăl său este invadat de o suferință în corpul său care poate să-i scurteze viața oricând? Ce mai știa despre familia sa? O mai interesase cum se descurcă unul în casa de la marginea lumii și altul la zeci de kilometri depărtare, într-un spital și într-o secție de oncologie? Numai când rostești cuvântul oncologie ar trebui să te cutremuri de teamă și să ți se încrânceneze sufletul.  
  Maria pur și simplu pe moment a uitat de tatăl său care poate căuta un mijloc de transport s-o aducă acasă din halta satului, chiar așa bolnav cum era. A uitat de mama care o iubea ca pe ochii din cap cum este obișnuit românul să spună comparativ cu ceva la care ține cel mai mult. Ce poate fi mai de preț ca lumina ochilor? Nimic.  
 
Referinţă Bibliografică:
LA MARGINE DE LUME - roman / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2702, Anul VIII, 25 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!