CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

PĂDUREANCA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cap. IV  
 
Când a ajuns în dreptul porţii cazărmii, Maria îşi aruncă discret privirea să vadă dacă Pamfil mai este prin apropiere. L-a văzut imediat cum îşi făcea de lucru stând de vorbă cu santinela de la poartă. Nu ştia de ce, dar era convinsă că o va aştepta să treacă şi ea prin dreptul porţii. Că o va aştepta să o vadă poate pentru ultima dată. Nu era convinsă că era dornică să-l mai revadă. Poate în acel moment, dar după ce va trece efectul despărţirii? În definitiv era un băiat frumuşel, tot de la ţară ca şi ea. Chiar, nici măcar nu a fost curioasă să afle din ce parte a ţării este. Presupunea că la şcoala de subofiţeri participă tineri din întreaga ţară, nu numai din judeţ sau din judeţele limitrofe.  
Nici nu-şi dădu seama când ajunse la internat. Pe tot parcursul drumului revăzu filmul primei sale întâlniri cu un băiat de când era elevă la acest liceu. A mai fost ea pe la reuniuni şi seri dansante şi chiar a dansat la acestea nu numai cu Ioana, colega şi prietena sa, ci şi cu băieţi de la alte licee, dar nu s-a apropiat de niciunul. Nu-i plăceau ori cum arată, ori că erau prea tupeişti, chiar obraznici crezând că fetele de la pedagogică sunt nişte gâsculiţe pe care le poţi cuceri din două - trei cuvinte meşteşugite. Unii chiar se pricepeau la alambicat lucrurile spunând cuvinte mieroase, romantice, alţii o făceau pe poeţii adhoc, înseilând versuri stângace desigur, cine ştie la câte fete spuse de le învăţaseră pe de rost.  
Ba să mai aştepte ei şi să-şi pună poftele în cui. Nu avea ea timp de întâlniri şi prietenii deocamdată cu băieţii. S-a ferit atât de mult să nu i se întâmple acest lucru şi iată că un soldat o face să aibă emoţii şi să-şi pună semne de întrebare: “Este pregătită să-şi facă un prieten”? Nici măcar nu ştia ce se întâmplă la asemenea întâlniri. Mai auzise pe la celelalte colege mai cu tupeu ce-au făcut, dar ea era o fire ruşinoasă. Aşa a fost educată de mică. Acolo în pustietatea lor de sub poalele pădurii, nu prea aveai cu cine să vorbeşti. Doar cu păsările, cu florile, cu stejarii din pădure sau cu ciutele când ieşeau la păscut. Cât a fost la şcoala din sat se juca cu ceilalţi copii dar atunci nu se punea problema de întâlniri, de îmbrăţişări şi cine ştie ce alte trăsnăi de felul acesta. Atât i-ar fi trebuit să audă tatăl său că s-a pupat cu vreun băiat sau că cine ştie ce nebunie să mai fi făcut. Hai că mama, ca mamă, poate ar fi iertat-o, dar tata niciodată. Era prea aspru ca să înţeleagă acest lucru de parcă el nu ar fi fost tânăr niciodată.  
Când intră în clădire, eleva de serviciu consemnă în registru ora la care s-a prezentat şi s-a dus direct în dormitor. Aveau şi o sală unde făceau meditaţiile şi în care îşi petreceau uneori timpul liber citind, scriind scrisori, jucând şah sau participând la alte jocuri colective. Nu ştia ce să facă! Să-i spună sau nu Ioanei de cele întâmplate în parc? Ioana avea patul chiar lângă al său. În primul an când au avut paturile suprapuse, Ioana dormea în cel de sus şi de atunci au rămas bune prietene. Ioana încă nu venise de la film, dar mai avea timp până îi expira învoirea, aşa că se duse şi după ce se schimbă de ţinuta de oraş, se întinse în pat încercând să citească mai departe din romanul lui Cezar Petrescu. Parcă era un făcut. Ochii îi alunecau deasupra frazelor, dar nu percepea nimic. Relua cititul frazei, dar gândul său era la banca de sub tei, mai ales că avea mărturie floarea aşezată ca semn de carte. O aduse la nas şi parfumul plăcut al florii o relaxă. Rămase cu privirea aţintită pe pagina cărţii dar gândurile nu-i erau acolo şi ele. Se învârteau pe sub teiul bătrân cu frunzişul bogat printre care se auzeau păsările cântând. Parcă şi acum auzea mierla cum scotea trilurile ascunsă în desişul crengilor. Pamfil parcă era un soldat echipat gata să plece la luptă, aşa cum văzuse ea într-un film rusesc.  
 
Referinţă Bibliografică:
PĂDUREANCA / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2417, Anul VII, 13 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!