CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Alcoolul şi specia umana.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Alcoolul şi specia umana. 
  
Ieri când veneam de la casa copiilor mei, stăteau afară la o masă în faţa unei “bodegi” de cartier, care se află la circa 7-8 m distanţă de blocul unde locuiesc eu, mai multe persoane cunoscute, clienţi permanenţi ai locaţiei. Am vrut când am ieşit din maşină să-l salut pe unul dintre ei, deoarece ne întâlnim zilnic pe malul mării când plecăm cu bărcile la pescuit. Alături de el era şi un fost salariat din întreprinderea unde am lucrat până la pensionare. Chiar am vrut să-l întreb ce a păţit pe faţă. Avea tenul acoperit de o pojghiţă ca o eczemă. Am abandonat s-o fac. Erau prea mulţi la masă şi el cine ştie de cât timp se afla în compania lor. Astăzi aflându-mă pe mare, m-a întrebat partenerul din barcă dacă îl cunosc pe cineva cu numele... şi care frecventa bufetul respectiv. 
  
- Da, îl cunosc, am răspuns, chiar ieri am vorbit cu el. 
  
- A murit aseară. A băut la cârciuma lui... şi a vrut să facă o baie în mare să se răcorească, însă a făcut infarct şi a murit pe loc. 
  
Persoana respectivă nu ajunsese la vârsta de 60 ani, chiar dacă era pensionar. Poate greşesc. Nu l-am întrebat niciodată ce vârstă are că nu era în sfera mea de interes acest lucru. Oricum putea să mai trăiască ani buni în continuare, poate şi 20. De aici şi titlul eseului - “Alcoolul şi specia umană”. 
  
Locuind la parter, cu ferestrele balconului spre o alee unde circulaţia este destul de densă, fiind o scurtătură spre multiple direcţii, am posibilitatea să văd diferite specimene umane, care abia îşi târăsc - unii bătrâneţile, alţii (majoritatea) bolile şi viciile, dar la ora şapte dimineaţa aşteaptă să deschidă bufetul. Dacă întârzie barmana, sunt foarte contrariaţi şi-i văd cât de nervoşi se uită spre uşa încă închisă. 
  
Pe mulţi dintre ei îi cunosc ori de la serviciu, ori ca vecini, sau ca des frecventanţi ai bufetului respectiv. 
  
Chiar am văzut un cunoscut pe holurile spitalului municipl, îmbrăcat în pijamale, deci cu statut de internat, aşteptând să intre la consult. Era în baston şi destul de dărâmat chiar dacă era cu ceva ani mai tânăr ca mine. Nu după multe zile l-am reîntâlnit în faţa bufetului. Eu i-am reproşat că o face şi l-am atenţionat că-şi numără lunile de viaţă după câte pahare de alcool înghite. Vorba românească: Năravul din fire, nu are lecuire. Aşa şi cu el. 
  
Am mai avut un fost coleg de întreprindere şi de pescuit. Avea şi el barcă (cu vâsle). Ne-a prins odată pe mare o ploaie torenţială care l-a udat pe fiecare pescar după cum era îmbrăcat. El avea un costum din fâş, dar permeabil la apă. Cu toate că eu am avut costul impermeabil, ajuns acasă m-am schimbat de tot ce am avut pe mine, însă el nu a făcut acest lucru, s-a oprit la bufetul cu pricina şi cum consuma numai tărie, a stat aşa ud câteva ore, după care făcând pneumonie, în şase luni a fost îngropat. 
  
Cazurile nu sunt izolate, ci nenumărate. Observ zilnic degradarea fizică a unor persoane cu mult mai tinere ca mine, bineînţeles cunoscute, care îşi scurtează viaţă la bufetul din capătul blocului. Târâşi, târâşi, unii cu bastonul de sprijin la îndemână, vin zilnic să-şi ucidă orice speranţă de prelungire a vieţii, deja degradată după o boală provocată de acest duşman al tuturor timpurilor, alcoolul. Nu sunt nici eu un sfânt sau declarat un dusman al alcoolului. Consum şi eu zilnic alcool, chiar dacă nu frecventez bufetul din capătul blocului. Mi-l pregătesc singur, din fructe şi berea o iau din marketuri. Nu exagerez la cantitate, beau la masă şi ca şofer consum când nu sunt pe şoselele tării. Dar ce se întâmplă la bufetul de sub fereastra băii mele întrece orice înţelegere. Scandal, înjurături, expresii pornografice, trivialităţi, încăierări între prieteni şi parteneri de pahar, certuri de nu poţi avea o clipă liniştită în casă, chiar dacă toţi locatarii au termopan la ferestre. Şi toate acestea din cauza alcoolului şi a consumului lui necontrolat. Oare care dependenţă apare mai repede, cea de alcool, sau cea de drog? Cred că prima, altfel nu ar fi zilnic prezente la bufet peroane chiar şi de peste optzeci de ani ca vârstă, care abia de-şi mişcă picioarele pe aleea din faţa ferestrei mele, dar rămân constant fidele consumului de alcool 
  
10.07.2017. 
  
Referinţă Bibliografică:
Alcoolul şi specia umana. / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2383, Anul VII, 10 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!