CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

VIRGIL STAN - UN SCRIITOR AL TAINICELOR IUBIRI,
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Punţi peste vremuri sau…cãutarea sinelui/de George Terziu, director general Editura "Inspirescu" Satu Mare  
 
Aflatã sub semnul senectuţii, cartea „Punţi peste vremuri” autor Virgil Stan, aduce în atenţie un autor format,bine conturat.  
Începe cu o autobiografie romanţatã din care nu lipsesc crâmpie din monografia localitãţii natale. Autorul face o analizã, parcã finalã a activitãţii sale culturale, cu comentarii, parcã un fel de scrisoare pentru veşnicie.  
Cartea este o declaratie de iubire încadratã în spaţiu şi timp. O declaraţie pentru mare, aceasta iubire statornicã:  
"Aceasta este opera lui Dumnezeu, zãmislitã atunci când s-a oprit sã se odihneascã. A vrut în mãrinimia Sa, sã lase şi românilor o bucurie, o poartã deschisã a Raiului. Nu la toţi. Doar unora. Celor privilegiaţi şi dragi Lui. Altora le-a dãruit munţii, dealurile, podişurile sau câmpiile. Dobrogenilor, oameni aleşi ai lui Dumnezeu, le-a dãruit marea. O bogãţie inepuizabilã în frumos."  
Autor a şase carţi şi coautor la şase antologii, Virgil Stan, alias Gelu Pescaru, ne devine apropiat cel puţin din perspectiva unui prieten, care nu are nimic de ascuns şi ne invitã la un dram de sinceritate. Ba chiar suntem invitaţi la un fel de banchet imaginar de la care nu absenteazã cei dinaintea noastrã, cei care au scris despre domnia sa.  
Conceputã ca o „carte a cãrţilor” Punţi peste vremuri este o duminicã a scriitorului, poate o barierã dupã care ne va surprinde şi înainte de acest gest are nevoie de o analizã profundã a celor trecute. Edificator este acest fragment:  
"Dorm de câteva ceasuri bune. Dorm şi visez cã am pornit la drum. Încotro? Habar nu am. Nu mi-am propus sã ajung undeva anume. Doar sã merg fãrã o ţintã precisã, sã mã desprind din braţele monotone ale vieţii. Sã întâlnesc oameni noi, meleaguri noi, orizonturi noi, lucruri pe care nu le-am mai vãzut vreodatã. Pline de inedit, pline cu speranţa, cã ceva se va schimba în bine."  
Urmeazã câteva povestiri absolut pline de haz. Cum ar fi episodul cu naşterea puilor de pisicã exact în perioada framântãrilor politice şi cum autorul le-a pus acestora numele unor politicieni de marcã. Evident, prezenta carte este plinã de remarci sau de întâmplãri pescãreşti, nu degeaba autorul şi-a schimbat numele din Stan în Pescaru!  
Autorul nu confecşioneazã personaje, cum o fac cei mai multi dintre scriitorii acestor vremuri. Personajul principal este de cele mai multe ori chiar el şi, ca un ghid bine pregãtit ne plimbã prin toate locurile şi ne invitã la masa sentimentelor sincere.  
Povestite cu lux amãnunte şi datate conştiincios, scrierile devin amintiri vii, le trãieşti, alãturi de ochiul format al autorului. Descrierile momentelor sunt superbe:  
"Secera hârşâia prin lanul de grâu retezând smocurile de paie strânse în palmele bãtãtorite de muncã, iar firele galbene şi  
uscate, le aşeazã în urma sa, în buchete."  
Agârbiceanu şi alţi autori cunoscuţi transpar în aceste povestiri tulburãtoare despre viaţa grea de la ţarã şi farmecul fiecãrei zile, atunci când încã grijile nu te cotropesc.  
"Palmele bãtrânului erau bãtãtorite ca pãmântul din faţa casei, de cât a strâns coarnele plugului, sau coada sapei, la arat sau la prãşitul culturilor agricole."  
Autorul evocã farmecul copilãriei şi al relaţiilor familiale :  
"Depãn amintiri, înşirând pe aceste pagini clipe nemuritoare ale copilãriei, ascunse în strãfundurile memoriei, ajunsã la rãscruci de vremuri."  
Toatã lumea copilãriei e împletitã însã cu tristeţea pãrinţilor care traverseazã perioade grele din viaţã :  
Când seara venea tata la noi, îl tot vedeam din ce în ce mai abãtut, dar nu ne spunea nimic despre necazurile lui."  
Dar, cartea are bãtaie lungã, de la sãrãcia copilãriei şi pânã la emigrarea în Norvegia, pare doar un pas. Într-adevãr este o carte - punte peste vremuri, bune sau rele, amuzante prin prisma naivã a copilãriei, dar şi plinã de responsabilitatea maturitãţii depline.  
Bineînţeles, pasiunea pescuitului este ca un fir roşu prin toate întâmplãrile. Norvegia poate fi orice loc, dar dacã nu existã pescuit ce rost are?  
"Plin de neastâmpãr şi de nerãbdare, îmbrãcat ca pentru munte şi cu lanseta în mânã pregãtitã de "atac", eram emoţionat precum un chirurg înaintea unei operaţii importante, aşteptând sã pornesc spre marea mea aventurã norvegianã."  
Dar câte perspective nu deschide aceastã carte, mãiestrit intitulatã "Punţi peste vremuri" ? Lumea imaginarului creeazã peste realitate o altã şi altã realitate. Teiul lui Eminescu se desprinde parcã din real şi tresare la:  
…"melodia cântatã de o tânãrã îmbrãcatã într-o rochie lungã, vaporoasã, din mãtase albã, ciupind cu delicateţe corzile unei harpe, ca o chemare spre iubire, spre acel sentiment înãlţãtor ce numai inegalabilul poet a fost capabil sã-l defineascã cu mãiestrie în versurile sale nemuritoare."  
Sau "Pãcãlirea morţii" în nu ştiu câte ipostaze.  
Sau "Sub teiul lui Eminescu, s-a nãscut iubirea".  
Sau "Lãstunul".  
Sau....  
Aceastã carte minunatã stã sub semnul identificãrii în spaţiu şi timp, e viaţa însãşi. Este o autoiniţiere atât de necesarã mãcar odatã în viaţã:  
"Drumul meu trece printr-o pãdure bãtrânã de stejari şi de fagi. Se aud copacii scârţâind din toate încheieturile, precum articulaţiile unui bãtrân pensionar aşezat din zorii zilei la coada, umilinţei, sã-şi primeascã pomana: punga cu fãinã, orezul şi puiul injectat cu apã, ca sã arate mai frumos."  
Aşa este: o carte-drum.  
Şi suntem invitaţi (meritã, credeţi-mã!) sã-l parcurgem împreunã cu autorul!  
 
Referinţă Bibliografică:
VIRGIL STAN - UN SCRIITOR AL TAINICELOR IUBIRI, / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2055, Anul VI, 16 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!