CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

MARTISORUL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mărţişorul 
  
În urmă cu trei ani, Suzica, o pisicuţă maidaneză pe care am crescut-o de mică în casă, îmi făcea după vârsta de doi ani câte două generaţii de pui pe an, unii născuţi prin martie – aprilie, ceilalţi prin iulie-august. În anul acela s-a hotărât să-mi facă o surpriză de 1 martie, ziua binecunoscută a mărţişorului. 
  
Singur acasă, deoarece fiind frig, încă nu începusem campania de pescuit pe mare, m-am apucat să torn nişte plumb pentru sculele mele folosite la pescuit. Ocupat cu topirea materialului şi turnarea lui în matriţă, nu eram atent la ce făcea pisica care se tot învârtea pe lângă mine frecându-se de picioarele mele, parcă nu-şi găsea locul. La un moment dat o aud cum se vaită şi intrigat mă uit la ce făcea ea în living, eu fiind cum spuneam în bucătărie. 
  
Destul de neplăcută mi-a fost surpriza când am văzut că ea se chinuia pe fotoliu să dea viaţă unei noi generaţii de “mici terorişti”. De ce le spun aşa, am să vă povestesc pe parcursul istorioarei. Poate nu prindeam momentul când cele patru noi creaţii ale naturii ieşeau la lumina zile din burtica mamei lor, unde s-au dezvoltat timp de două luni de zile, dacă nu o auzeam din bucătărie cum se văita. 
  
Văzând despre ce este vorba, am alergat repede la dulapul cu haine de lucru şi am scos un halat mai vechi al bătrânei mele mame, îmbrăcăminte ce nu-i mai era de folos, ea fiind plecată din lumea viilor, aşezând-o sub pisică. Norocul meu că nu era acasă persoana, care în acea vreme locuia cu mine şi care tot timpul mă atenţionase: 
  
- “Vezi, că ai să te trezeşti cu ea că fată în casă şi să nu o văd, că nu am chef, să mă împiedic de pui prin toată casa”. 
  
- “Este cald afară şi îşi va găsi ea pe undeva un culcuş să nască”, îi replicasem eu. 
  
- “Da, da, să crezi tu că-i fraieră să plece ea din casă, când aici este cald şi bine pentru pui.” 
  
- “Vom vedea atunci, ce va fi.” 
  
Cum se năşteau pe „bandă rulantă”, am alergat repede la magazinul de la colţul blocului şi am împrumutat o cutie din carton, pentru a-i confecţiona un culcuş unde să stea Suzi cu puii săi. Era 1 martie, zi în care toţi bărbaţii cumpărau şi făceau cadou mărţişoare persoanelor dragi, sau colegelor de serviciu. Suzi mi-a adus patru mărţişoare, unul mai frumos ca celălalt, două fetiţe şi doi băieţi. 
  
Primul pui născut era fetiţă şi semăna leit cu mamă-sa, o mamă foarte iubitoare şi atentă faţă de puii ei. Dacă ar fi şi toate mamele din specia noastră la fel de iubitoare, ca aceste animăluţe, tare bine ar fi, nu s-ar mai găsi copii abandonaţi, sau unii chiar ucişi şi aruncaţi pe la tomberoanele de gunoaie, pentru a se scăpa de povara creşterii lor, când viaţa fără obligaţii este mai uşoară pentru aceste specimene inumane, care se autodefinesc eronat ca fiinţe umane. 
  
Fiind primul pui născut şi mai ales că era şi fetiţă, având în vedere că s-au născut în perioada unor acute şi aprinse frământări politice dintre PNL şi PDL aflaţi atunci la guvernare, am început să le dau nume puilor inspirându-mă din scena politică, Băse şi Teri la băieţi după numele celor doi protagonişti ai tuturor scandalurilor politice la cel mai înalt nivel, iar la fete Nori şi Mony. Pe fetiţa născută prima, am botezat-o Norica după un numele unei bine cunoscut peneliste, ce se tot zbătea să ajungă ministrul justiţiei, iar celei de a doua i-am zis Mony după numele celei care o tot contra. 
  
Când după amiază amica mea a sosit de la serviciu acasă, intenţionând să-i fac o “surpriză” sub formă de glumă, i-am pregătit mărţişorul, un pisic legat cu binecunoscutul şnur bicolor, aşezat într-o cutiuţă de bijuterii. 
  
Intră ea foarte veselă pe uşă cu buchetele de flori în mână, primite de la patron şi colegi, când şi eu la fel de vesel o întâmpin spunându-i: 
  
- Dragă, anul acesta ai două mărţişoare. Primul este surpriza din cutiuţa de pluş de la o simpatizantă şi celălalt de la mine, inclusiv freziile. 
  
- Ce surpriză? Cine mi-a mai trimis mărţişor? 
  
- Vezi tu. Deschide cutia şi ai să vezi. 
  
Când a primit în mână cutiuţa de catifea albastră, nerăbdătoare, crezând că iar i-am luat ceva din aur, ca de obicei, dă să deschidă cutia şi văzând pisicul în cutie s-a speriat aşa de tare, încât a aruncat cutia cu pisic cu tot, crezând că-i şobolan şi îi fac o glumă nesărată. Noroc că mă aşteptam la această reacţie şi am întins mâna prinzând pisicul. 
  
- Doamnă, nu te supăra, dar nu este cadoul de la mine, ci de la Suzica. A ţinut să-ţi aducă un mărţişor şi cum nu ştia să-l ambaleze şi nici nu putea să ţi-l înmâneze, m-a rugat pe mine să o fac. 
  
După prima spaimă, aflând despre ce este vorba, a luat din nou cutia şi a privit pisicuţul care doar de câteva ore ieşise la lumina zilei. Era maroniu cu alb şi la fel ca mama lui, cu pete albe pe botic. Abia se mişca în cutiuţă, iar mamă-sa ne dădea târcoale, mieunând după el. L-am dus în noul lor cămin, amenajat lângă fereastra din bucătărie, pentru a nu ne încurca în treburile gospodăreşti. 
  
Acum Norica cea de atunci, sau Nori cum o mai alint eu, se pregăteşte să dea viaţă celei de a cincea generaţie de pui. 
  
Când era de câteva luni, se obişnuise să doarmă pe roata din faţă a Matiz- ului meu. 
  
Cum vara plec spre mare la pescuit din parcarea din capătul blocului dimineaţa foarte devreme, pe la ora trei şi jumătate, nu ştiam că pisicul doarme la răcoare, pe roata din faţă. La întoarcere, am găsit pisica cu blana jupuită pe spate şi un picior din faţă fracturat. Fugi cu ea imediat la medicul veterinar, care după un consult general, mi-a spus că de fapt nu este piciorul rupt (a zis el dar eu nu am fost convins, a şchiopătat multe luni şi o doare şi acum după ani de zile), apoi fă-i injecţii, tratament cu pastile şi pomezi reuşind ca în maximum două luni, nici să nu se mai cunoască că a avut blana smulsă de pe spate. S-a regenerat foarte repede. S-a adeverit că după cum se spune, pisica are nouă vieţi. 
  
Norica este crescută în casă şi este masorul meu permanent. Se aşează pe pieptul meu şi începe să mă maseze cu lăbuţele din faţă. Nu-mi cere bani, se mulţumeşte doar cu hrana, mai ales că înghite cam 8-10 guvizi mai mici la o masă, hrana sa preferată din aprilie până în noiembrie cât merg pe mare. 
  
După ce se satură, dacă mă vede că m-am aşezat pe pat să mă odihnesc, mi se aşează pe piept unde este locul său de dormit preferat, sprijinindu-şi capul pe umărul meu şi aşa dormim amândoi, până ce ea se încarcă cu energie negativă de la mine şi pleacă de urgenţă în altă parte să-şi continue siesta. 
  
În acel an, la generaţia din vară, Suzi, mama Noricăi a hotărât să nască în altă parte, unde să găsească hrană suficientă şi pentru următorii pui. Nu a mai apărut în zonă. Sau cine ştie ce se mai putea întâmpla cu ea cu atâtea maşini şi câini în oraş. 
  
Acum Norica este din nou cu burtica plină cu pui şi tot în camera mea doarme. Se aşează la capătul patului, la picioarele mele şi acolo doarme, iar puiul său de vreo şapte luni, în partea cealaltă a patului. Noaptea când are nevoie să iasă afară, vine şi începe să-şi frece boticul de obrazul meu, până mă trezeşte să-i dau drumul din casă. Cred că până la 1 martie va da naştere unei alte generaţii de “terorişti” aşa cum i-am numit şi mai sus. De ce? Pentru că imediat ce încep să iasă din cuşcă, îmi invadează grădiniţa cu flori şi în joaca lor colectivă până nu distrug fiecare fir de floare, nu se lasă. Se urcă pe ele, apoi se culcă deasupra lor la răcoare, când soarele arde ţărâna, de poţi fierbe şi un ou în ea. 
  
Nu ştiu ce voi face cu ei, deoarece munca şi investiţiile mele în bulbi şi seminţe de flori este o risipă inutilă. În zonă mai sunt şi alte 8-10 pisici de la blocul de vis-à-vis, în funcţie de perioada lor de naştere. Din cauza aceasta am preferat să opresc doar un băiat, restul au fost luaţi sau i-am dat la alţi doritori. Orice fiinţă este un dar al naturii şi de aceia trebuie iubită şi ocrotită. 
  
Mangalia – martie 2009 
  
Referinţă Bibliografică:
MARTISORUL / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1516, Anul V, 24 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!