CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

PUNTI PESTE VREMURI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Final reportaj - Norvegia, noul El Dorado pentru romani. 
  
Norvegia se situiază în partea de nord-vest a Europei, având graniţe terestre cu Suedia, Finlanda, Danemarca şi Rusia. Partea vestică este deschis de la nord la sud, la Oceanul Atlantic. Numele oficial al ţării este, "Regatul Norvegiei", fiind condusă de un rege ca şef al statului. Ca teritoriu ea mai include în plus la partea continentală norvegiană şi insulele Svalbard şi Jan Mayen, situat în regiunea arctică, insulele Bouvet şi Sfântul Petru I, situate în Antarctica, insule ce sunt anexate deasemeni Croanei norvegiane. Ca forma de guvernământ are monarhia constituţională şi un sistem parlamentar. 
  
Norvegia este lungă de 1750 km de la nord la sud. Suprafaţa sa este aproape egală cu cea a Marei Britanie, Italia şi Japonia şi mai mare cu 100.000 kmp decât a României, adică de 386 kmp, iar lungimea costieră este de 2.650 km (22,000 km, inclusiv fiordurile). 
  
Populaţia sa este de peste 5,1 milioane de persoane, din care vreo 700 mii sunt emigranţi din toate continentele. Printre aceştia se numără şi cei patru români din Lødingen, nevoiţi să părăsească pământul dobrogean unde s-au născut şi să emigreze la aproape cinci mii de kilometri depărtare de casă, datorită condiţiilor oferite de-a lungul celor peste douăzeci şi trei de ani, de toate guvernele ce s-au succedat la conducerea acestei ţări, greu încercată mereu de-a lungul istoriei sale. 
  
Aşa că veţi înţelege de ce am ales acest titlu al reportajului meu, că Norvegia reprezintă pentru români un nou „El Dorado”, ţara făgăduinţei, numai că am început să ne facem cunoscute anumite obiceiuri chiar şi pe acolo. Este ţara în care s-a recunoscut că are cea mai puţin stresată populaţie. Cred că este ţara europeană cu cea mai mică densitate în comparaţie cu alte țări şi nu este deloc lipsită de spaţiu. 
  
A fost ultimul meu pescuit în Norvegia pe care cine ştie dacă o voi mai vizita vreodată, chiar dacă unicul meu copil s-a stabilit de nevoie aici. Aşa gândeam atunci când am părăsit acest tărâm din Laponia lui Moş Crăciun. Nu ştiam că în anul următor paşii mă vor îndrepta de două ori spre ţinuturile scandinave. De situaţia aceasta nu-i pot învinui decât pe cei care ne-au guvernat ţara dea lungul celor 22 de ani şi au depopulat România, împrăştiind-ui pe români prin toate colţurile lumii, nu numai ale Europei.) 
  
În sfârşit am părăsit acest ţinut cu totul deosebit. Pe 15 mai dimineaţă la ora 6,40 zburam spre casă. Deoarece la plecarea din Evenes ginerele a declarat-o oficialilor de pe aeroport pe însoţitoarea mea cu handicap locomotor, de data aceasta pe tot traseul de întoarcere ne-a aşteptat la scara avionului “brancardierul” cu căruciorul. 
  
Aceasta a fost o aventură, prima ieşire peste hotarele ţării după schimbarea regimului din decembrie 1989, care a fost continuată imediat aşa cum am amintit mai sus de data aceasta călătorind singur, de alte două vizite în anul următor, în aprilie de ziua nepotului cel mic - Cristian şi apoi în august să-i ajut la izolarea termică a vilei şi să fiu şi prezent la majoratul nepotului cel mare – Ştefan, pe 2 septembrie 2013 
  
Lødingen/Norvegia – mai 2012 - oct. 2013 
  
Referinţă Bibliografică:
PUNTI PESTE VREMURI / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1443, Anul IV, 13 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!