CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 3020 din 08 aprilie 2019        Toate Articolele Autorului

OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LINGVISTICĂ - MAI 2019
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CINCI ELEVI VOR REPREZENTA BIHORUL LA BUCUREȘTI  
  
l Printre ei, elevul PETRACHE REMUS MIRCEA de la C.N. „Teodor Neș” din Salonta  
  
În premieră pentru învățământul liceal salontan, elevul Petrache Remus-Mircea, din clasa a XII-a B a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta (director prof. Vasile Trăncău) va reprezenta județul Bihor, alături de alți patru elevi merituoși ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, la Olimpiada Națională de Lingvistică care are loc la Universitatea București, în perioada 10 – 12 mai 2019.  
  
Salontanul Petrache Remus-Mircea este singurul elev calificat din clasa a XII-a (secțiunea performanță), la nivel județean și va reprezenta Bihorul alături de elevii orădeni ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu”: Natalia Boncea din clasa a X-a (secțiunea performanță) și Victor Caba din clasa a IX-a (secțiunea performanță), precum și elevii de gimnaziu ai renumitului colegiu orădean, Raisa Caba din clasa a VIII-a și Andrea Daria Bogdan din clasa a VI-a.  
  
O premieră pentru învățământul liceal salontan și, în mod special, pentru Colegiul Național „Teodor Neș” o reprezintă realizarea elevului Petrache Remus-Mircea (foto) care este, în clasa a XII-a, dublu-olimpic național, acesta fiind calificat și la Olimpiada Națională de Matematică care va avea loc în județul Hunedoara, în perioada 22 – 26 aprilie.  
  
Școala salontană reprezentată de corpul profesoral al C.N. „Teodor Neș” își dovedește tot mai pregnant valoarea prin prezența elevilor de liceu și gimnaziu pe locuri fruntașe la olimpiadele județene și naționale. Anul acesta, echipajul olimpicilor la Lingvistică a fost însoțit la Oradea de prof. Gabriela Dumiter ai căror elevi au realizat punctaje valoroase. Echipa salontană a fost alcătuită din elevii Remus-Mircea Petrache (clasa a XII-a, prof. Adina Sotea), Darie Luca Sabău și Vlad Flavius Todoran (clasa a IX-a, prof. Zoița Nagy), Tudor Pop (clasa a VIII-a, prof. Gabriela Dumiter), Andrei-Ovidiu Petrache și Lucas Bora din clasa a VII-a (prof. Gabriela Dumiter).  
  
Profesoara Adina Sotea, diriginta și profesoara de Limba română a elevului Petrache Remus-Mircea, singurul calificat din județ, la clasa a XII-a, la Olimpiada Națională de Lingvistică ne-a declarat în exclusivitate: „Olimpiada de Lingvistică „Solomon Marcus” este o competiție transdisciplinară organizată sub auspiciile Ministerului Educației Naționale, în colaborare cu Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere din cadrul Universității București, cu Institutul de Lingvistică al Academiei Române și cu Human Language Technologies Research Center, prin implicarea directă a tuturor inspectoratelor școlare județene. Anul acesta, subiectele Olimpiadei Județene de Lingvistică au fost concepute de către cercetători și cadre didactice universitare de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române și din cadrul Facultății de Litere din cadrul Universității București. Corectarea, evaluarea, notarea, ierarhizarea și stabilirea elevilor calificați la Olimpiada Națională de Lingvistică 2019 au fost realizate în cadrul acestui institut al Academiei Române. Olimpiada de Lingvistică precum și știința în sine – „Lingvistica” – contribuie la formarea competențelor care definesc capacitatea elevului de a utiliza diferite limbi sau de a înțelege și descifra noi algoritme lingvistice, asigură abordarea transdisciplinară, logică și analogică a comunicării lingvistice și culturale și, nu în ultimul rând, stimulează performanța elevului la nivel comunicativ-funcțional, se înscrie în tendințele moderne din comunicare, vizând diminuarea limitelor și eliminarea barierelor existente din perspectiva strict idiomatică”.  
  
„Subiectele Olimpiadei de Lingvistică presupun iniţierea în învăţarea unei limbi necunoscute, urmărind comportamentul contextual și combinatorial al semnelor grafice aparţinând diferitelor limbi ale lumii. Participanţii se află în faţa unor texte scrise într-o limbă necunoscută și, în absența unui profesor care să folosească un metalimbaj cunoscut, urmează, ca folosind aspectele combinatoriale și regularitățile observate în text, să inducă fragmente de sintaxă și semantică în idiomul respectiv”, ne-a declarat prof. Gabriela Dumiter.  
  
Cristian Butcă  
  
+ foto: Petrache Remus-Mircea, elev dublu-olimpic național în clasa a XII-a de la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta  
  
Referinţă Bibliografică:
OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LINGVISTICĂ - MAI 2019 / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3020, Anul IX, 08 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!