CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 2808 din 08 septembrie 2018        Toate Articolele Autorului

IONEL CHIRA, NOUL PREOT PAROH ICONOM STAVROFOR AL BISERICII ORTODOXE „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI” DIN SALONTA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Salonta are, din această săptămână, un nou preot paroh. Preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina Limbi clasice, a primit, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, a Preasfințitului Părinte Petroniu Florea, Episcopul Sălajului și a Părintelui Protopop Vasile Popa din Protopopiatul Tinca, ungerea lui Dumnezeu pentru a păstori Parohia Ortodoxă a Bisericii „Înălțarea Domnului” din Salonta.  
  
Preotul Ionel Chira vine în Salonta din județul Sălaj, de la Sfântul Altar al Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și „Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Plopiș, din cadrul Episcopiei Sălajului. Construită în anul 1881, Biserica Ortodoxă din comuna Plopiș (Sălaj) a fost slujită cu dragoste de Dumnezeu, în puterea Sfintei Scripturi de preotul Ionel Chira, împreună cu familia, timp de 21 de ani, începând cu anul 1997. Născut în 13 iulie 1972 și hirotonit preot în comuna Plopiș la 29 martie 1997, preotul Ionel Chira a absolvit Facultatea de Teologie din Oradea (1994), Facultatea de Litere din Timişoara (2001) și Facultatea de Istorie din Oradea (2006). Doctoratul l-a susținut la Facultatea de Teologie din Oradea (2004) iar în prezent este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina Limbi clasice. Noul preot ortodox al Bisericii „Înălțarea Domnului” din Salonta are Gradul profesional I, iar printre distincțiile primite în cadrul Bisericii Ortodoxe Române se numără „Preot Iconom” (2001) și „Preot Iconom Stavrofor” (2011).  
  
Doctor în teologie al Universităţii din Oradea din anul 2004, cu titlul „Eclesiologia Sfinţilor Părinţi Capadocieni” (îndrumător Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu), noul preot paroh al Salontei este specializat potrivit ariei de competență în Limbi clasice şi Bizantinologie. Printre preocupările sale din domeniul cercetării filologice, istorice și teologice se regăsesc morfologia şi sintaxa în limbile clasice, istoria şi spiritualitatea bizantină.  
  
Preotul Ionel Chira a publicat cartea „Eclesiologia Sfinţilor Părinţi Capadocieni” (Editura Treira, Oradea, 2005). Printre studiile publicate de preotul paroh Ionel Chira se evidențiază: „Condiţiile, motivele şi momentele apariţiei Inchiziţiei în Apus” (Orizonturi Teologice , Oradea, nr. 2 / 2002), „Instrumentul de judecată a sufletelor în Europa Apuseană creştină” (Orizonturi Teologice, Oradea, nr. 3 / 2002), „Eclesiologie şi culturalitate în perspectiva integrării europene” (Silvania, Revistă trimestrială editată de Direcţia pentru Cultură , Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sălaj cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Zalău, nr. 3-4 / 2003), „Semantica termenului εκκλησία şi conceptul de eclesiologie în Sfânta Scriptură” (volumul omagial „O viață în slujba Bisericii și a Școlii românești – Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu”, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2005).  
  
Ionel Chira, noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii „Înălțarea Domnului” - Parohia Ortodoxă nr. 1 Salonta își începe slujirea după trei luni de la decesul fulgerător al preaiubitului preot paroh iconom stavrofor Nicolae Marian, timp în care la altarul bisericii salontane a slujit cu dragoste și răbdare preotul-pensionar Teodor Iga, din Biserica ortodoxă a comunei Tulca.  
  
Chira - o familie binecuvântată de Dumnezeu  
  
Un reper semnificativ și definitoriu al ireproșabilei moralități creștin-ortodoxe a noului preot din Salonta, Ionel Chira, și al familiei sale creștine prin care a sfințit, timp de două decenii, locul slujirii sale din comuna Plopiș (Episcopia Ortodoxă a Sălajului) îl reprezintă împlinirea deosebită a fiicei sale Alexandra Chira, în vârstă de 20 de ani care, de la vârsta de 12 ani este considerată „Campioana absolută a folclorului românesc”.  
  
Alexandra, fiica preotului Ionel Chira, a câştigat marele premiu şi medalia de aur la Concursul Internaţional de folclor pentru copii Trixie din Bulgaria. În vârstă de doar 12 ani, Alexandra a reprezentat România la competiţia găzduită de staţiunea Albena, concurând cu peste 40 de copii din 12 ţări din estul Europei şi din Asia. Alexandra a prezentat în concurs doina „Codrule cu frunza lată“ şi cântecul de joc „Sălăjeancă-s şi-mi stă bine“. Succesul Alexandrei a coincis şi cu o altă realizare a fiicei preotului Chira - lansarea primului CD intitulat „Io-s fată de sălăjană“. Albumul cuprinde 15 piese, din care două sunt suite instrumentale interpretate la fluier de fratele ei, Alexandu Teofil Chira. Alexandru asigură şi acompaniamentul, alături de orchestra „Virtuoşii Transilvaniei“, pentru piesele intrepretate de surioara Alexandra.  
  
Anul trecut, Alexandra Chira obținut Marele Trofeu al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” din Alba Iulia. Încă din anul 2009, fiica preotului Ionel Chira a fost premiată pentru activitatea sa artistică la Ateneul Român din București, unde a primit distincția „Ambasador al Culturii Românești în Lume”, oferită de Asociația Partenerilor Diplomaților Români din Helsinki și Finlanda, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Radiodifuziunea Română. Alexandra are în palmares zeci de diplome și trofee, printre cele mai importante: „Marele Premiu și Trofeul Festivalului Rapsodia Românească”, „Marele Premiu și Trofeul Festivalului Internațional Fasanc 2008” (Serbia), „Marele Premiu și Trofeul Festivalului Național de Muzică Populară Românească” și „Premiul de Excelență” oferit de Primăria municipiului Zalău (Sălaj) pentru promovarea culturii și spiritualității românești în Ardeal (2007).  
  
Sorin Petrache  
  
Referinţă Bibliografică:
IONEL CHIRA, NOUL PREOT PAROH ICONOM STAVROFOR AL BISERICII ORTODOXE „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI” DIN SALONTA / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2808, Anul VIII, 08 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!