CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 2803 din 03 septembrie 2018        Toate Articolele Autorului

„IATĂ CE PLĂCUT ȘI CE DULCE ESTE SĂ LOCUIASCĂ FRAȚII ÎMPREUNĂ!”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bucuria împăratului David, cuprinsă în Psalmul 133 din Sfânta Scriptură - „Iată ce plăcut şi ce dulce este să locuiască fraţii împreună!”, a fost împărtășită recent în cadrul sărbătorii anuale „Părtășia creștină a fiilor satului”. Evenimentul cu ecou regional a fost organizat de bisericile baptiste din localitățile bihorene Mărțihaz și Ianoșda.  
  
Păstorite de frații Mihai și Florin Cociubei, în cadrul lucrării misionare a Cercului pastoral Salonta, în care sunt cuprinse Bisericile creștine baptiste din localităţile Salonta, Avram Iancu, Ghiorac, Mădăras, Mărţihaz, Ianoşda şi Homorg, comunitățile creștine baptiste reunesc sute de suflete care poartă amprenta istoriei zbuciumate a începutului mișcării baptiste din România.  
  
Aceste evenimente religioase majore reunite în sărbătoarea anuală „Părtășia creștină a fiilor satului” definesc viziunea evanghelică şi misionară a Bisericii baptiste locale prin care creștinii mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate peste familie, peste biserică, peste comunitatea locală. Prin organizarea acestor reuniuni anuale ale fiilor comunităţii rurale, membrii bisericilor baptiste păstorite de Mihai și Florin Cociubei împlinesc chemarea și trimiterea Domnului Isus Hristos în sfânta lucrare de evanghelizare.  
  
Ancorate în Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură, aceste sărbători creștine baptiste au menirea să reîntregească şi să readucă acasă, la origini, familiile creştine bihorene din ţară şi străinătate. Zeci de familii s-au reunit și anul acesta, la sfârșitul verii, în bisericile baptiste din satele comunei Mădăras - Mărțihaz și Ianoșda. Adunați într-o comuniune frățească emoționantă, întorși acasă din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Cluj, dar și din localitatea Micherechi (Ungaria) sau din Oradea și din multe alte localități bihorene, cu toții au redescoperit seva identității în Hristos Domnul izvorâtă din rădăcinile strămoșești întărite în vatra satului și în puterea Sfintei Scripturi.  
  
În dulcea mângâiere a lacrimilor de bucurie, fiii și fiicele satelor Mărțihaz și Ianoșda s-au regăsit în armonia sfântă a Serviciilor divine, au retrăit momente din istoria satului și a lucrării misionare baptiste, au mulțumit lui Dumnezeu pentru jertfa Fiului său Isus Hristos, pentru mântuire, sănătate, pace și prosperitate.  
  
Prin mărturii personale, fiecare suflet prezent a fost chemat să împărtășească dragostea lui Dumnezeu din propria experiență de viață. Alături de fanfarele creștine din Micherechi (Ungaria) și Ianoșda, de grupurile de tineri și formația de mandoline și viori ale bisericiilor baptiste din Mărțihaz și Ianoșda, pastorii Ioan Marișcaș, Dumitru Miheș, Petrică Crețu, Florin Cociubei și Mihai Cociubei au vestit Evanghelia.  
  
Slujitorii duhovnicești și administrativi ai bisericilor-gazdă, Daniel Cermeu (Mărțihaz) și Crăciun Tocai (Ianoșda) au mulțumit lui Dumnezeu pentru fiecare suflet prezent la sărbătoarea anuală „Părtășia creștină a fiilor satului”, pentru fiecare membru, prieten sau musafir al Bisericii Domnului Isus Hristos, rugându-L pe Creator să dea Binecuvântare sfântă proiectului misionar de documentare, redactare, editare și tipărire a primului volum din seria de cărți-document care vor prezenta istoria vie, de peste 130 de ani, a baptiștilor din sudul județului Bihor (potrivit site-ului oficial uniuneabaptista.ro, prima Biserică baptistă de limba română din Transilvania a fost înființată în anul 1886, în localitatea Cheșa).  
  
Sorin Petrache  
  
Foto: Rebeca Cociubei  
  
Referinţă Bibliografică:
„IATĂ CE PLĂCUT ȘI CE DULCE ESTE SĂ LOCUIASCĂ FRAȚII ÎMPREUNĂ!” / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2803, Anul VIII, 03 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!