CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 2712 din 04 iunie 2018        Toate Articolele Autorului

FANTEZII EXPOZIŢIONALE LA SALONTA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta este gazda unui eveniment expoziţional inedit care reuneşte şase mini-expoziţii cu lucrări reprezentative ale elevilor din învățământul gimnazial și liceal, precum și creații ale olimpicelor la materia „Desen” pregătiți de profesoara Oana Alexandrina Moldovan (foto stânga).  
  
Expoziția „TALENTE SALONTANE” marchează sfârșitul anului școlar 2017-2018 și evidențiază strădania artistică a tinerilor artiști îndrumați cu dăruire și profesionalism pedagogic spre artele frumoase. Complexul expozițional prezintă într-un spațiu generos al colegiului studii, fantezii artistice și creații ale elevelor olimpice, alături de lucrări ale colegilor din clasele V, VI, VII, VIII, IX și XI, coordonați de prof. Oana Alexandrina Moldovan. Expoziția talentelor salontane poate fi vizitată pe toată perioada vacanței mari.  
  
Mini-expozițiile reunite în cadrul acestei fantezii expoziționale au teme inedite definite prin expresivitate și ingeniozitate artistică: „Compoziție marină în infinite nuanțe de gri” (clasa a V-a), „Pictură decorativă tradițională pe lemn” (clasa a VI-a), „Covor decorativ în alb și negru” (clasa a VII-a), „Pictură cu motive florale populare pe farfurie ceramică” (clasa a VIII-a), „Lunile anului – tehnică artistică mixtă” (clasa a IX-a), „Anotimpurile în simfonia liniilor grafice” (clasa a XI-a). Din dorința de a da frâu liber imaginației creative a elevilor, prof. Oana Alexandrina Moldovan i-a provocat pe artiști să experimenteze lucruri noi prin abordarea diversității de materiale din cotidian - hârtie, lemn, porțelan, ceramică, sticlă.  
  
Inspirate dintr-o contemplare inocentă a universului interior, din dragostea pentru frumos și natură, din curajul de a fi altfel sau, pur și simplu, din sufletul curat al elevilor talentați, creațiile reunite în albume de artă modernă, colecții, planșe și studii demonstrative, imprimă desenelor realizate de elevii prof. Oana Alexandrina Moldovan originalitate și fir epic, emoționant. Fanteziile artistice izvorâte din imaginația tinerilor artiști reprezintă pentru patrimoniul artistic al colegiului salontan o comoară de talente țesute cu multă muncă în armonie, bucurie și frumos, un întemeiat motiv de mândrie.  
  
LA ORADEA, EXPOZIȚIE PE ȘINE  
  
Expoziția „Talente salontane” expune peste 250 de creații artistice și desene, adevărate bijuterii artistice semnate de elevii colegiului românesc din Salonta. „Școala noastră a fost reprezentată cu succes și distincții la Olimpiadele școlare de Desen. Elevele Alexia Jambor, Andreea Mich, Lavinia Corha, Anamaria Vulturar sunt olimpicele noastre apreciate, recunoscute și premiate la nivel județean. Una dintre lucrările elevei Andreea Mich, din clasa a VI-a B, a fost selecționată pentru realizarea unui autocolant care se va expune, alături de alte lucrări excepționale, pe tramvaiele care circulă prin Oradea. Doresc sa evidențiez și talentul excepțional al elevei Alexia Jambor care este prezentă în expoziția noastră cu 15 portrete realizate cu pasiune și dăruire”, ne-a declarat prof. Oana Alexandrina Moldovan.  
  
ÎNDRĂGOSTITĂ DE SALONTA  
  
Creațiile artistice ale elevilor salontani, reunite în pastelul expozițional „Talente salontane”, poartă amprenta dăruirii și originalității profesoarei de desen Oana Alexandrina Moldovan, o bistrițeancă îndrăgostită de Salonta, absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea și a unui master în management educațional. Mamă a doi copii deosebiți, Oana Alexandrina Moldovan ne-a mărturisit că își dorește să aducă fiecare elev talentat la un nivel artistic superior, la acea vibrație creativă care să-l determine să simtă, prin emoții creative originale, frumusețea universului văzut și nevăzut.  
  
CURCUBEUL CENTENARULUI  
  
Recent, talentații elevi ai prof. Oana Alexandrina Moldovan au expus la Primăria Salonta o pleiadă de desene dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Lucrările talentaților elevi ai C.N. „Teodor Neș” din Salonta, din clasele V-VIII, au fost grupate într-o expoziție integrată în Programul național al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și caracterizată de primarul Török László drept „Podul-curcubeu al Centenarului Marii Uniri peste o istorie care ne învață că, pentru a ne putea construi bine viitorul, trebuie să ne cunoaștem și să ne respectăm trecutul și înaintașii”.  
  
Profesoara Oana Alexandrina Moldovan a ținut să precizeze că „aceste evenimente expoziționale remarcabile sunt completate de rezultatele obținute la Olimpiada de Desen și încununează anul școlar 2018, iar toate acestea reprezintă rodul bogat al unei binecuvântate colaborări cu inimoșii profesori ai Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta și, în mod deosebit, al susținerii morale și logistice oferită de directorul prof. Vasile Trăncău”.  
  
Sorin Petrache (foto: Cristi Butcă)  
  
Referinţă Bibliografică:
FANTEZII EXPOZIŢIONALE LA SALONTA / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2712, Anul VIII, 04 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!