CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 2008 din 30 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

DĂSCĂLIȚA MARIOARA HERPUȚ A PLECAT ÎN VACANȚA... VIEȚII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe muchie, 40 de ani de activitate profesională, cu zece generații de elevi de școală primară, toți de nota 10. Mai întâi olimpici calificați la faza națională a materiilor de bază, puțin mai târziu studenți cu bursă de merit, în prezent ingineri, medici, profesori, economiști, informaticieni, filologi, magistrați, manageri, oameni de cultură și artă, peste tot în țară sau străinătate, cei peste 300 de elevi modelați de doamna învățătoare Marioara Herpuț ascund astăzi, într-un zâmbet de mulțumire, lacrima de nostalgie strecurată dezinvolt în colțul ochiului. 
  
Vacanța mare a anului 2016 i-a adus doamnei învățătoare Marioara Herpuț de la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta, binemeritata „vacanță a vieții”. Momentul emoționant al ieșirii la pensie a fost Serbarea de rămas-bun a ultimei sale generații de elevi, „Promoția de aur 2016 a clasei a IV-a B”. 
  
Zeci de trandafiri roșii au umplut brațele doamnei învățătoare sărutând cu petalele lor mâinile neobosite care timp de patru decenii au mângâiat și au mustrat, au condus mânuțe tremurânde în tainele scrisului și ale socotitului, au purtat catalogul, au îmbrățișat și au șters lacrimi de bucurie și împlinire. 
  
Directorul Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, prof. Vasile Trăncău, printr-un discurs emoționant a mulțumit doamnei învățătoare pentru exemplul de viață, pentru profesionalismul și dăruirea prin care a menținut vie tradiția vechii școli românești zidită pe respect, creativitate, statornicie și comunicarea permanentă cu familia. Directorul adjunct Vasile Haș, colegul de cancelarie al doamnei Marioara Herpuț, a subliniat faptul că învățătoarea a fost dascăl desăvârșit atât copiilor cât și colegilor ei, fiind un exemplu de excelență pedagogică pentru multe generații de învățătoare tinere. Prin cuvinte simple, încărcate de emoție și mulțumire, alături de profesoara de engleză Adina Harizomenov, de profesoara de sport Maria Neagrău, de profesorul de religie Florin Matiu și de bibliotecara școlii, Dorina Popescu, absolvenții „Promoției de aur 2016 - Clasa a IV-a B” - Darius, Maria, Alina, Daria, Lucas, Vanesa, Alex, Alexandra, Adriana, Andrei, Diana, Răzvan, Arnold, Radu, Iulia, Sabina, Giulia, Barbara, Alexandru și-au luat rămas bun de la dăscălița lor iubită. Un moment special a fost discursul învățătoarei doamnei învățătoare Marioara Herpuț care, vădit emoționată, ne-a mărturisit că poartă în suflet împlinirea visului elevei sale: „Încă de mică, din școala primară, dacă o întrebam pe Marioara ce vrea să se facă, ce profesie va alege, ea îmi răspundea cu bucurie, fără să stea pe gânduri - „dăscăliță”! Și acum, eu, învățătoarea ei, trăiesc bucuria pensionării elevei mele Herpuț Marioara împlinită și desăvârșită ca dăscăliță”. 
  
Elevii ultimei promoții a doamnei învățătoare Marioara Herpuț păstrează astăzi în caietele de școală o temă de neuitat. În ultima lună de școală, dăscălița le-a verificat cunoștințele dobândite printr-un test inedit: o ultimă scrisoare către doamna învățătoare. Iată câteva gânduri din băncile clasei a IV-a B: „Vă scriu aceste rânduri cu inma cât un purice. Încerc astăzi bucuria imensă a celei mai mari împliniri din viața omului. Sunt stăpân desăvârșit peste textul citit și scris, peste cifre și figuri geometrice. Realizez că sunt pregătit să explorez lumea în care m-am născut, să citesc depre ea, să creez pentru ea. Totul datorită Dumneavoastră, doamnă învățătoare Marioara Herpuț. Vă doresc sănătate, viață lungă și bucuira unei zile când, descoperind această scrisoare în sertarul cu amintiri, să primiți răsplata mulțumirii noastre prin împlinirea profesională și familială a tuturor celor care v-am fost elevi. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu fericire. Vă iubim!” 
  
Referinţă Bibliografică:
DĂSCĂLIȚA MARIOARA HERPUȚ A PLECAT ÎN VACANȚA... VIEȚII / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2008, Anul VI, 30 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!