CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 1399 din 30 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

ZÂMBETE PENTRU PERSOANE ÎN DIFICULTATE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Săptămână de toamnă rodnică în lacrimi de bucurie, mângâieri și zâmbete strânse în darurile sufletești oferite de Asociația umanitară Smiles în Oradea și Salonta. „Nu putem schimba lumea, dar putem schimba lumea cuiva”, spune Kevin D. Hoy, om de afaceri creștin din Marea Britanie care, din anul 2002, alături de câțiva tineri inimoși au zidit pas cu pas organizația Smiles România. Duminică și miercuri au fost zile de mare festivitate pentru echipa Smiles: la Salonta s-a aniversat primul an de activitate al Centrului pentru sprijinirea persoanelor de vârsta a treia, iar la Oradea a fost deschis oficial, în prezența primarului Ilie Bolojan, noul Centru de Reintegrare Socială - ECO (Elderly Centre Oradea). 
  
Au pornit de la un singur proiect (Sprijin acordat familiilor aflate în dificultate) și un singur voluntar, iar astăzi Asociația Smiles, sub coordonarea inimosului Kevin D. Hoy, a directoarei generale Maria Hava, a managerului Georgeta Opreanu, a numeroșilor colaboratori și voluntari, desfășoară 18 proiecte de asistență socială, având peste 60 de angajați și numeroși voluntari din Marea Britanie, Statele Unite și România, cu programe social-umanitare ale căror resurse depășesc 25.000 euro pe lună. 
  
Duminică, 26 octombrie, Căminul pentru persoanele vârstnice de la Salonta, un proiect extrem de important pentru Asociația Smiles, și-a aniversat primul an de activitate. Evenimentul a fost o sărbătoare a mulțumirii dedicată purtării de grijă prin care Dumnezeu mângâie bătrânețea celor care au ales să-și trăiască anii înțelepciunii în acest centru pentru persoanele de vârsta a treia. Numeroși musafiri au participat cu respect și bucurie la programul festiv susținut prin rugăciuni, cântări și poezii de către rezidenții emoționați susținuți de echipa Smiles România. 
  
Construcția acestui centru a început în anul 2011, fiind investiți peste 800.000 de euro. Costurile pentru buna derulare a proiectului de la Căminul pentru bătrâni din Salonta sunt, potrivit asociatiasmiles.ro, de aproximativ 9.000 de euro pe lună, iar într-un viitor apropiat se dorește deschiderea Centrului pentru copiii cu dizabilități din Salonta. Centrul Smiles pentru sprijinirea persoanelor de vârsta a treia din Salonta este coordonat de directoarea Georgeta Opreanu și asistenta socială Rebeca Marișcaș care, alături de o echipă tânără și dedicată, asigură îngrijirea celor 27 de locatari, români și maghiari, creștini din diferite confesiuni religioase. La evenimentul aniversar din acest an au participat, alături de fondatorul organizației, Kevin D. Hoy și de echipa sa de coordonatori, numeroși voluntari Smiles din Statele Unite, Anglia și România. Pastorul Mike Wildsmith din Liverpool și pastorul Florin Cociubei, slujitorul Bisericii baptiste Betel din Salonta, prieteni apropiați ai rezidenților Centrului Smiles din micul târg de frontieră bihorean au mulțumit bunului Dumnezeu pentru purtarea de grijă și binecuvântările revărsate peste acest proiect social-umanitar. 
  
Miercuri, 29 octombrie 2014, într-un cadru festiv, în prezența autorităților locale orădene și a membrilor bordului Smiles România, și-a început funcționarea Centrul de Reintegrare Socială situat în Oradea, pe strada Vămii nr. 34A. Cu 11 persoane rezidente, noul centru social din Oradea oferă 48 de locuri beneficiarilor care vor primi servicii sociale constând în cazare, alimentaţie adecvată, îngrijire personală, consiliere psihologică şi juridică, recuperare și dezvoltare individuală, asistenţă medicală şi socializare. Proiectul a fost implementat de Primăria municipiului Oradea cu fonduri ale Programului Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 3, iar valoarea totală a acestuia este de peste 3,6 milioane RON, contribuţia Primăriei Oradea fiind de 220.930 RON. În urma renovării, clădirea de pe strada Vămii este dotată cu 16 încăperi, respectiv sală de mese, sală de activităţi, 4 birouri, 8 camere de cazare, o cameră pentru îngrijitori, vestiar, depozit lenjerie şi mai multe camere de baie. Centrul va funcționa în urma unei hotărâri a Consiliului local al municipiului Oradea, din luna iulie, când s-a aprobat un acord de colaborare pentru 10 ani încheiat între Administraţia Socială Comunitară Oradea, Municipiul Oradea prin Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi gestionarul serviciilor - Asociaţia Smiles România, având ca obiect reintegrarea socială a persoanelor aflate în dificultate. „A fost creat un centru modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, pentru petrecerea timpului într-un mod util şi plăcut, conform cerinţelor europene şi a normelor sanitare. Centrul va fi administrat în totalitate de către Asociația Smiles, care va asigura aceleași servicii de calitate pe care le asigură în alte centre din Bihor”, a precizat Arina Moș, directorul ASCO. La eveniment a luat parte și primarul Ilie Bolojan, care a menționat că pentru municipalitatea orădeană acest proiect este unul dintre cele mai importante, deoarece vizează persoanele vulnerabile, a căror îngrijire și reintegrare în societate vor fi în totalitate asigurate de Asociația Smiles, care are o vastă experiență în domeniul asistenței social-umanitare. Potrivit oradea.ro, primarul Ilie Bolojan a mulțumit reprezentanților Asociației Smiles pentru contribuția în folosul comunității bihorene și le-a urat succes în administrarea Centrului de Reintegrare Socială. 
  
Sorin PETRACHE 
  
Referinţă Bibliografică:
ZÂMBETE PENTRU PERSOANE ÎN DIFICULTATE / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1399, Anul IV, 30 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!