CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Lingvistic > Rromani >  

SUFIXUL VOCATIVAL -(V)NA ÎN SPOITOREASCĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este dedicat substantivelor de declinarea -s, -des (N. sg. oxiton √-s, N. pl. paroxiton √-des, cu terminat în vocală accentuată). Formele de vocativ ale acestor substantive sunt paroxitone: m. sg. na!, f.sg. ne!, pl. nalen!.
Idiolectal, unele substantive provenite din adjectivele ce conțin sufixul -(V)me pot avea la vocativ formele celor de declinarea -s, -des, unde este terminat în vocala accentuată e.  
  
Idiolectal, unele dintre substantivele de declinările -os, -oja (m.), -i, (m.), -a, -es (f.), cu terminațiile de nominativ neaccentuate, pot primi la vocativ sufixul -(V)na. Formele de voc. sing. păstrează accentul pe vocala accentuată la nom. sing., fiind de obicei proparoxitone, iar cele de plural sunt paroxitone.  
  
m. N. sg. -os, pl. -oja --> V. sg. ona!, pl.onalen!  
  
m. N. sg. -i, pl. --> V. sg. ina!, pl.inalen!  
  
f. N. sg. -a, pl. -es --> V. sg. one!, pl.onalen!  
 
Referinţă Bibliografică:
SUFIXUL VOCATIVAL -(V)NA ÎN SPOITOREASCĂ / Sorin Cristian Moisescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2689, Anul VIII, 12 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Sorin Cristian Moisescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Cristian Moisescu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!