CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Lingvistic > Rromani >  

SUFIXUL NOMINAL -(V)MA

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Provine din sufixul nominal grecesc -μα [ma], adăugat la rădăcini verbale pentru a forma substantive ce exprimă rezultatul unei acțiuni, obiectul unei acțiuni. Substantivele create sunt neutre, de declinarea a III-a, cu terminațiile -μα /ma/ la sg. și -ματα /mata/ la pl..  
 
În România sufixul -(V)ma este prezent în dialectul ursarilor și ceaonarilor.  
 
Sufixul abstractizant tipic este -pe(n) (N. sg. -(V)pè(n), pl. -(V)màta; Obl. sg. -(V)màs-, pl. -(V)matèn-).  
 
Substantivele derivate cu sufixul -(V)ma sunt de gen masculin, ca cele cu -pen. Formele de N. au -(V)ma la sg. și -(V)màtes la pl., iar de oblice -(V)màs- la sg. și -(V)matèn- la pl..  
 
Reținem că N. sg. este proparoxiton, iar N. pl. paroxiton.  
 
Substantivele masculine de declinarea -Vs, -V̀des la N., care au obl. sg. -V̀s- și pl. -V̀den-, ca jàbas (jabàdes) haină, sacou, sunt paroxitone la N. sg. și pl..  
 
atinʒima atingere, urmă  
 
bàldima leșin  
 
cipima strigăt, chemare  
 
ćărkima încercare  
 
flujerima fluierat  
 
folosima folosire, uz  
 
kalarima călărit  
 
mestekima amestec  
 
mirima mirare  
 
miśkima mişcare  
 
parwoma înmormântare  
 
pòdema încălțăminte  
 
prandema căsătorie  
 
puśkima împuşcătură  
 
rogima rugăciune  
 
skrijima scris, scriere  
 
tajima tăcere, linişte  
 
vïnima vânat  
 
zborima vorbire, discuţie, conversaţie  
 
zdrobima zdrobire  
Referinţă Bibliografică:
SUFIXUL NOMINAL -(V)MA / Sorin Cristian Moisescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2151, Anul VI, 20 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sorin Cristian Moisescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Cristian Moisescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!