CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Odată în trecut, a existat o carte concepută cu afecțiune, pornită în căutarea înțelesului lumii prin iradierea sa poetică. A cutreierat pe canvasul realității, ca o Alice de valori într-un tărâm de minuni promițător, pictat cu paleta visurilor. Pe un drum sinuos, gazda sa, poezia, a devenit o noa voalată într-o industrie cenzurată, încă însetată de o calitate tapu.  
 
Business sau plăcere?  
 
N-am crezut niciodată că poezia ar putea fi un călător deghizat în forme de prezentare multiple, supusă unui matrix de cenzură cu accente de business, reieșit din structuri externe (politice, sociale, economice) și inerente (individuale).  
 
Într-o piață europeană, în care peste "2000 de librării și-au închis porțile" (Lapwing Publications, Marea Britanie), veniturile autorilor au scăzut cu 4,3% (Italia, La Repubblica), unde în Franța criza poeziei este “o stare congenitală normală” (J.M. Gleize, “La poésie morte ou vive”), și unde piața cărților din Germania a declarat subtil că traversează “un proces de transformare” (Börsen Radio Network AG), implicația asiatică și mentalitatea de tipărire-la-cerere fără risc au schimbat conceptul de poezie într-o nouă formă gen “app” descărcabilă, în fața nevoilor financiare ale librăriilor și ale practicile comerciale ale caselor de editură, care în majoritate supraviețuiesc din abonamente sau din ajutoare guvernamentale.  
 
Snobismul cultural (marca, renumele) a rămas o reminiscență încă aplaudată, adăugată întregului labirint mistic, în timp ce poezia devine amanta frumoasă a peștelui său “înalt și chipeș”: editorul…mmm, vreau să spun publicul, sau e mai degrabă distribuitorul lanțurilor de magazine? Toate la un loc?!  
 
Totuși, pasiunea acestei amante de a genera și de a păstra sentimente, conștiincios și continuu, persistă să rămână o paralelă divagantă în paralaxa Benjaminilor.  
 
Peștii  
 
În încercările sale de a complace iubiților săi, poezia a devenit o performanță exhibiționistă a unui avatar aproape frustrat, umflat de un talent distins sub o oratorie directă, personalizată într-un cadru impersonal, care are nevoie de ghiontul unui semafor roșu ca să se oprească; și să asculte.  
 
Din partea editorilor, șocul și noutatea conduc parada peste o cerere oximoronică de redare a unui veșmânt precis, în care ești educat de la “asigurați-vă că folosiți spații duble în prezentare, altfel manuscrisul va fi aruncat” până la aluzia conservativă “ar fi bine să fiți în același ton cu noi, altfel nu o să ne placă”, în timp ce originalitatea și ingeniozitatea sunt “apreciate”. Note obscure ale unui cântec forțat de apreciere.  
 
Pe de altă parte, publicul se așteaptă mai degrabă la “iubiri fizice”, de scurtă durată și pe tavă, din care să învețe să meargă mai departe, în loc de “dragostea profundă”, poetică și lungă, unde bătaia înceată a unei mașini de bătut aproape că s-ar fi auzit în peisajul imaginar al unei destăinuiri. Condividere versus dăruire mistifică tema principală a întregii simfonii a scrisului. Și totuși, de ce pare să fie tot mai mult despre o rațiune derulată înainte într-o lume care totuși vrea să fie etichetată cu o sensibilitate dată înapoi?  
 
Eruditul vorbelor: iubire fizică sau dragoste profundă?  
 
Un pic din ambele. Spoken word este o formă poetică în continuă creștere, concepută ca un nou val al mișcării artistice post moderniste, alcătuită din solilocvii menite să dezvăluie teme sociale tabu sau sentimente individuale într-un cadru care se vrea aprins, gen telenovelă genuină…sau era mai degrabă termenul “podium” mai potrivit de folosit?!  
 
De pe un canvas liber de nuanțe multiple, poezia a devenit o nuditate emoționantă într-un film cinematic de talent sudat, în sincron cu muza originală, unde lectorul este un spectator pasiv, delectat atât de veșmânt cât și de piele...deocamdată fără ochelari 3D.  
 
Autorul cu pluri-talent de nevoie afișează, prezintă și interpretează, câteodată cu ochii închiși pe o scenă, metafora propriei pasiuni în scopul de a stimula spectatorul spre punctul culminant: aplauzele.  
 
Un surplus de tendință hippie, unde totul este regizat în mod deschis și agresiv, și unde metaforele și analogiile sunt servite pe tava imaginilor: spectacolul învinge întotdeauna peste forma scrisă. “Acum se simte mai bine”? (Poezie de Akua Naru)  
 
E voie la sărutat?  
 
Iată sărutul meu tandru de contribuție poetică, dincolo de iubirea fizică a scopurilor sociale spre o dragoste profundă și necondiționată a manifestului operei mele; printre gropi de dogme și abis de metafore, în care cititorul meu nu este “O, căpitane! Căpitanul meu” (Walt Whitman, 1865), ci mai degrabă căldura unei mâini pe care sper să o țin în călătoria mea literară.  
 
Într-o lume axată pe singurătate și individualitate, printre rețele virtuale crescânde și societăți încadrate în business, convingerea mea cea mai mare este că iubirea și adevărul sunt singurele comori care merită să fie trăite și împărțite, indiferent de rezultat.  
 
Nu este momentul de a fi demodat, dar nici nu este timp pentru a juca confuz într-o multitudine de mode anti-/avant-/post cu tendințe contradictorii. Ci a venit vremea de a scoate la iveală tot ceea ce avem mai bun în noi, cu șarm și originalitate.  
 
Printre mareele joase și înalte, orizontul rămâne ținta. Vreau să-mi sărut cititorii cu sensul propriilor mele buze, însă nu vreau să le arăt ce și cum să experimenteze; ci mai degrabă aștept, respectuos și cu nerăbdare, ca ei să descopere propriile lor înțelesuri din amprentele trăirilor mele.  
 
Port cu plăcere fuste mini peste foi albe de decor care-mi ascund mișcarea emoțiilor, însă nu-mi voi prostitui scrisul ca să se potrivească cu hainele stretch ale industriei disponibile. Să ating o viață este mai mult decât un scop pentru mine. Cu speranță!  
 
Soar  
 
Referinţă Bibliografică:
E VOIE LA SĂRUTAT? PROSTITUȚIA SCRISULUI SOAR (SOARING-WORDS.COM) / Soar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1594, Anul V, 13 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Soar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Soar
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!