CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Silvia Katz         Ediţia nr. 3053 din 11 mai 2019        Toate Articolele Autorului

Magdalena Bratescu-Impresii de lectura
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Magdalena Brătescu-Impresii de lectură  
 
„Rătăciri” de Silvia Katz Ianăși  
 
Aflată la cea de-a noua sa carte, Silvia Katz Ianăși dovedește prin recentul său roman „Rătăciri” o deplină maturitate literară, talent, imaginație și o adâncă înțelegere a meandrelor sufletești. Dragostea, analiza psihologică a personajelor, suspansul, bogăția acțiunii și credibilitatea conflictelor se împletesc în scrisul autoarei înzestrată cu inteligență și o bună cunoaștere a vieții. Paginile sale emană bunătate, compătimire și comprehensiune pentru semenii săi.  
 
„Ochii mei s-au umezit de lacrimi pentru toate durerile din lume, am plâns pentru iubirile mele pierdute și am strigat când moartea mi-a luat cu ea persoanele dragi. Dar au rămas cu mine cărțile mele”.  
 
„Rătăciri” este o carte modernă, stufoasă și densă în care existența personajelor, relațiile dintre ele -de familie, prietenie și în special de dragoste- sunt înfățișate cititorului într-o manieră captivantă. Dând sentimentul că „viața bate filmul”! Romanul s-ar preta ecranizării într-un film, sau un serial de succes.  
 
Poveștile de viață narate palpitant, existențele întretăiate credibil, justificarea acțiunilor -lăudabile sau condamnabile- totul este perfect condus și manipulat pentru a întreține interesul lecturii până la ultima pagină. Considerațiile autoarei care apare uneori în desfășurarea evenimentelor, în special la început și la sfârșit, fie la persoana întâia, fie dedublată printr-un alter ego, se remarcă prin compasiune, experiență de viață și umanism. „Cu toții avem dreptul la viață, la iubire și la iertare”!  
 
În miezul conflictului se află trioul amoros Liza, Lazăr și tatăl acestuia, Avi. Romanul are numeroase personaje al căror traseu se întâlnește, se desparte, sau își schimbă surprinzător dimensiunile. Acțiunea se petrece în zilele noastre și este populată de oameni de afaceri, avocați, mafioți, foste prostituate și proxeneți, șoferi de tir și femei frumoase. Dragostea, gelozia, răzbunarea, trădarea, păcatul, șantajul, crimele pasionale formează un puzzle perfect închegat în cartea Silviei Katz Ianăși care le conduce soarta cu mână sigură, de scriitoare experimentată.  
 
Ce sunt rătăcirile în concepția autoarei? Greșeli dictate de destin, de alegeri proaste, iubiri vinovate, vândute sau impuse, minciuni și ascunzișuri, uitarea credinței. Și cine sunt rătăciții pe cărările vieții? Oameni cu bune și rele care-și ascultă doar glasul inimii, care înșeală încrederea semenilor lor și care se lasă pradă unor pasiuni devoratoare. În momentul când Fred (unchiul lui Lazăr), Elvira (soția mafiotului), Tanța (amanta lui Avi), Zamfira (sora lui Fred), Liza (soția lui Lazăr), grecoaica Yvonna, Liza (soția lui Lazăr), Avi (soțul Zamfirei) și Lazăr (fiul lui Avi și soțul Lizei) se îndrăgostesc nebunește, ei sunt gata să sacrifice totul pe altarul iubirii. Pentru ei încetează să mai funcționeze logica, cinstea, onoarea, devotamentul, mândria. Astfel se ajunge la o dublă crimă, la suferințe, ani de închisoare și remușcări.  
 
Acțiunea se desfășoară în România cu câteva secvențe în Grecia și Israel, personajele trăiesc bine, în lux, cu bani, vile, vacanțe la hoteluri elegante. Romanul are un sfârșit fericit. Personal, din momentul când am început să-l citesc, nu m-am oprit până la ultima filă, lăsându-mi baltă toate ocupațiile. Este una din cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultimii ani, iar Silvia Katz Ianăși o scriitoare foarte talentată.  
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena Bratescu-Impresii de lectura / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3053, Anul IX, 11 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!