CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Comori de Ziua Mamei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deschid cu degetele tremurând cufărașul de lemn maron cu încrustații cândva aurii, după ce am descoperit cheița ruginită pe alocuri, printre podoabele ponosite ale unei tinereți îndepărtate și umile. Cercei, inele, coliere lipsite de orice valoare, nici chiar sentimentală, căci timpul le-a șters din memoria mea proveniența, zornăiesc trezite din somnul vremii, surprinse și deranjate, când degetele mele înfiorate de emoție le-au răsfirat, căutându-le sclipirile stinse. Le-am regăsit într-un dulap vechi din podul casei, pe care l-am explorat la îndemnul mamei ce își voia înapoi câteva obiecte rătăcite prin colbul uitării. 
  
Am șters praful de pe capacul decolorat și am răsturnat conținutul cutiei de metal care găzduise cândva bomboane de ciocolată pentru bradul de Crăciun iar cheița misterioasă mi s-a agățat insistent de inelul de pe deget, încurcându-și firul cu care era legată, de lucrătura acestuia. Am desprins-o cu grijă și am ținut-o ridicată în fața ochilor, invocând parcă amintirile să-mi dezvăluie misterul ei. Am căutat cu privirea acel obiect dotat cu încuietoare și am zărit noptiera prăfuită care sprijinea o oglindă aburită de timp, cu ramă de lemn sculptat, din care curgea praful fin obținut prin munca asiduă a cariilor. Mi-am privit intrigată profilul incert în undele cenușii ale acesteia și am tras cu oarecare sfială de mânerul ușii, care s-a deschis cu un scrâșnet înfundat. Înăuntru era curat, căci praful și păianjenii nu putuseră pătrunde. Am ridicat de un colț caietele de școală, frumos rânduite și am citit numele elevului care le umpluse cu șovăielile și nedumeririle lui. Am zâmbit cu ochii umeziți de surpriză și dor. Numele fiului meu a înflorit sub ochii mei visători și mi-a trezit amintiri scumpe. În teancul alăturat, am regăsit pe cel al fetiței mele și am recunoscut scrisul ei ordonat și cochet. 
  
Deodată, în podul întunecat și populat cu umbre, insecte și rozătoare a răsărit soarele tinereții mele, care lumina pajiștea copilăriei pe care zburdau doi prichindei zgomotoși și frumoși. I-am privit cu ochii minții surâzând și lăcrimând de duioșie și i-am chemat în prezentul meu. Chicotind mi-au arătat cufărașul maron care se ascundea printre caiete și fetița cu păr castaniu și aspru, care îi tot cădea peste ochi îmi întinse cheița argintie. Am stat astfel ascultând fericirea, urmărind indiciile jocului, clipe nedefinite. M-am aplecat și am pipăit interiorul noptierei, orbită de lumina evidenței. Inima a tresăltat înfiorată când palma mea a modelat cu precizie forma cufărașului tainic. L-am tras afară și strângând la piept teancurile de caiete, m-am apropiat de luminatorul triunghiular prin care lumina de afară străbătea timidă, m-am așezat pe o ladă de zestre care aparținuse cândva bunicii, ea însăși izvor de revelație și amintiri și am mângâiat duios cufărașul maron. Prelungeam intenționat așteptarea. Vocile cristaline îmi dezvăluiseră deja misterul lui. 
  
Cu un suspin cheița mi-a redat comorile ascunse acolo de mine însămi, sub impulsul conservator al sufletului. Razele sfioase au scos din uitare zeci de scrisorele ilustrate cu inimioare și floricele, desenate de fetița cu păr castaniu și băiețelul cu ciuf țepos. Cele două chipuri de îngeri îmi umpleau fiecare celulă a minții și bilețele cu declarații de dragoste pură și înflăcărată înfloreau în sufletul meu emoțiile intense ale bucuriei de a fi mamă, atunci și acum. Îmi lăsau scrisorele de dragoste peste tot. Le descopeream prin buzunare, prin geantă, între paginile cărților pe care le citeam, în sertarele mobilei de bucătărie, sub pernă și chiar lipite de frigider. Le adunasem pe toate cu pioșenie și dragoste mare și le încuiasem în cufărașul din lemn de cireș, când anii au oprit fluxul acelui șuvoi de inocență și iubire necondiționată, lăsând locul altei iubiri mai mature, exprimată prin gesturi și fapte. 
  
În fiecare an de 8 Martie, dovezile de iubire s-au concretizat mereu altfel cu anii, dar inocența, puritatea și dragostea în forma ei cea mai autentică au rămas păstrate în sipetul fermecat, care acum se află la loc de cinste în prezentul meu, de unde an de an zboară peste lumea mea, fluturașii minunați ai unei iubiri nestinse. 
  
Referinţă Bibliografică:
Comori de Ziua Mamei / Silvia Giurgiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2624, Anul VIII, 08 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Silvia Giurgiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Giurgiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!