CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

UN FILM - eseu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aseară, imaginile și vorbele interpreților se revărsau peste sufletul meu și-mi dezvăluiau „secretul” nevăzut al împlinirii. Îl știam demult, de când eram studentă și prin casa mea scriam cu litere de-o șchioapă: vreau, pot și voi realiza. Mai târziu, în mintea mea se forma imaginea împlinirii. Așa a fost filmul de aseară, o confirmare târzie pentru mine, poate nouă - pentru unii. 
  
Îmi făcea impresia că filmul acela era făcut de mine. Un scenariu al meu. În frumusețea lui îmi confirmam conceptul sigur și neîntinat. Se numea „Terenul viselor” și mulți l-ați văzut. 
  
Ceea ce eu spun mereu în vorbe, filmul o facea în imagini. 
  
Oferă visului tău glasul imaginii și el se va împlini. Imaginea de la străfundurile minții tale, de la rădăcinile gândului - este cheia împlinirii. 
  
Și, poate, prin imagini unii ar crede această cale și ar realiza ceea ce părea cu neputință. De sute sau poate de mii de ori am afirmat-o. Am făcut meditație spre a grăbi procesul împlinirii. Imaginile se adunau una dupa alta, confirmând conceptul asupra propriei vieți. 
  
Și peste filmul de aseară, în gândul meu de noapte, se aruncau parcă aducând o notă ce le oprea în loc, muzica vorbelor unei ființe care aducea zilelor mele o lumină nouă. Cuvinte frumoase și măgulitoare se amestecau în gândurile mele, observând marginea gândurilor lui. Și-i mai aud încă vocea grea, cu implicații de dramă nejucată, vocea adâncă, zguduind și cea mai indiferentă persoană: „Sunt un muncitor amator și un idealist profesionist. Ceea ce înseamnă că munca-mi iese criticabilă dar sunt total dedicat ideii pentru care fac munca.” 
  
Sună bine, mi-am zis. Parcă pesimist, totuși. 
  
Și filmul de aseară continua să-mi mângâie sufletul, cu tumultul unei totale împliniri a imaginii minții. Și, atunci, am dictat gândului meu o direcție către el: 
  
Vreau imaginea minții tale lipsită de cuvinte amatorism si final criticabil. Vreau imaginle vii ale împlinirii. Te vreau în filmul pe care l-am văzut aseară, unde tânărul sportiv dedicat cu toată ființa și puterea lui profesiei si victoriei, culegea rodul imaginii minții eroului. Te vreau erou. Eroul propriei tale viziuni despre viață. Ai în mâinile tale cele trei mijloace de expresie ale frumosului. 
  
Știi tu, oare, cât de mult lumea este cucerită de frumos? Frumuseţea este magnetul care atrage sufletul omului. Îți cer să observi frumuseţea pământului: simfonia amurgului, magia amiezii, ciudăţenia asfinţitului şi maiestuoasa regină – noaptea, când întregul pământ pare un altar păzit de milioane de stele. Aminteşte-ţi cum cele patru anotimpuri se desfăşoară într-o veşnică revenire a nevoii de împrospătare, spre desfacerea bobocilor în floare, încântarea păsărilor, mirosul ierbii proaspete. Vezi în memorie sau aievea, frumuseţea mării sau a oceanului, răsăritul şi apusul soarelu; ascultă ritmurile egale ale valurilor şi avântă-ţi privirile în depărtările fără sfârşit. Ridică-ţi privirile spre cele mai înalte vârfuri ale munţilor, unde stâncile păzesc, precum străjerii înarmaţi, liniştea brazilor falnici, veşnic înălţaţi spre cer, parcă-ntr-o con­tinuă rugă şi mulţumire. Observă dansul florilor şi mlădierea spicelor coapte de grâu. Observă omul: frumosul atrage și cele mai încapățânate ființe. 
  
TU aduci în casele oamenilor și în mințile lor lumina vieții. În tumultul de greutăți și decepții, trebuie să existe lumina. Ti-am îmbrățișat nuanța ușor umbrită a vorbelor și am mers împreună așteptându-ne zile de-a-rândul. Tăcerea ta ar revărsa spre mine durerea așteptării. Nu da glas unor încercări dureroase, când eu vreau doar să alungi, de mână cu mine, durerea oamenilor prin arta ta. Lasă cerul să-ți lumineze sufletul și gândurile tale vor continua să aducă culorile vii ale vieții. Și, de undeva dintr-un colț al umbrei, îți voi fi alături. 
  
Referinţă Bibliografică:
UN FILM - eseu / Silvia Cinca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1879, Anul VI, 22 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Silvia Cinca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Cinca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!