CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (194): MAI SUNT JUDECĂTORI LA BERLIN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Atmosferă de atmosferă în Aula Bibliotecii Centrale Universitare cu prilejul lansării volumului de însemnări politice al „unchiului” Dan-Radu Ruşanu trecut, nu de mult timp, prin furcile caudine ale Justiţiei româneşti.  
 
Lume multă, densitate mare de politicieni şi politruci în frunte cu trei foşti prim miniştri şi un viitor prim ministru, la balcon, care a urmărit cu un vădit interes această adevărată seară a mărturisilor. Nu ştiu dacă toate au fost sincere sau doar rafinate manipulări ale maselor lăcrimânde.  
 
Mulţi din cei invitaţi sunt personaje reale ale episodelor, de thriller politic, incluse în carte. Cred că unii au şi tremurat puţin gândindu-se numai la faptul că cineva de la tribună le va pronunţa numele. Numai că, singurul asupra căruia s-a aruncat anatema public nu a fost prezent în sală. S-au schimbat amabilităţi între socialişti şi liberali, înţepături fine, s-au adresat multe felicitări autorului pentru dezvăluirile făcute. În mod curajos.  
 
Liberalul Dan-Radu Ruşanu, un remarcabil finanţist, este unul dintre puţinii acuzaţi de corupţie achitat după doi ani de procese, 4 luni de arest preventiv şi 3 luni de arest la domiciliu. Coşmarul rămâne! „Frica de puşcărie, mai ales când te ştii nevinovat, îţi dă idei şi-ţi ascute mintea ... E riscant şi să scrii despre toate astea, pe care le ştii sau le-ai trăit în politică, pentru că DNA se poate autosesiza când vrea şi pentru fapte petrecute cu 10 ani în urmă.", declară autorul. De ce e riscant, înţeleg. Sistemul mafiot român te poate căuta cu vreun camion sau cu alte mijloace, mult mai rafinate, pentru a te „transporta” pe cealaltă lume. Dar nu văd de ce e în neregulă faptul că DNA te poate găbji şi peste 10-20-30 de ani în urmă!?! Mai ales când e vorba de corupţiei şi crime financiare. Pe care „aleşii” actuali caută zi şi noapte să şteargă din legi! Să vedem dacă vor şi reuşi, deoarece piaţa veghează!  
 
Curajul de a scrie despre viaţa politică românească (dacă asta se poate chema politică!) este demn de toată lauda. Degeaba îţi scrii memoriile pe la 80-90 de ani, când nu se mai poate îndrepta nimic! Aşa, poate-poate se mai întâmplă câte ceva! Autorul a gândit pragmatic: „Scriind măcar despre o parte dintre ele, devoalând faţa nevăzută a unor adevăruri atât de evidente, în mass-media aş putea publica o carte, care mi-ar aduce reducere de 30 de zile de închisoare. Doamne-ajută! Am conchis. Şi aşa, deşi la ultimul termen - spre cinstea judecătorului! - am fost achitat, mi-am continuat gândul de-a scrie această carte..." şi a continuat eroic. Pentru asta, felicitări autorului!  
 
Desigur nu voi deconspira cele scrise în cele 19 capitole ale cărţii, repet, cu date şi nume din România reală. Multe în premieră absolută, altele intuite de unii şi de alţii. Citez doar câteva momente din timpul arestării, absolut epocale:  
- Puteţi să vă scoateţi paltonul şi să vi-l puneţi peste cătuşe, să nu se vadă la televizor.  
- Ieşim tot prin faţă? îl întreb eu după ce maschez cătuşele cu paltonul.  
- De ce, vreţi să mai daţi o declaraţie la presă ? mă întreabă civilul rânjind.  
/… / Pe drum, unul dintre civili mă întreabă dacă sufăr de vreo boală. Puţin mirat, îi răspund un „NU“ categoric.  
- Luaţi ceva medicamente? insistă civilul.  
- Iau pastile pentru inimă de vreo patru-cinci ani, răspund eu.  
- Trebuie să-l ducem la policlinică pentru control, îşi dă cu părerea celălalt civil.  
- La ora asta nu mai găsim pe nimeni la policlinică.  
- Nu contează. Este cardiac şi are peste 60 de ani. Vrei să dăm de belea? Să-i scrie doctorul în fişă că i-a făcut controlul şi gata; îl depunem la Arestul Central şi plecăm liniştiţi acasă.  
 
La Policlinica MAI, fiind deja târziu, nu mai este decât medicul de gardă, care este ortoped./... /  
- Sunteţi în dosar cu Carabulea? mă întreabă primul poliţist.  
- Cred că da - răspund eu destul de nesigur.  
- Grup infracţional organizat, citeşte poliţistul dintr-o hârtie.  
- Nu putem să-l ducem la 3, că acolo e Carabulea, spune celălalt.  
- Mai e un loc liber la 17; du-l acolo - hotărăşte primul.”  
 
Autorul moral al arestării „cucul de la Cotroceni”, ca şi în multe alte cazuri de răzbunare politică. Unii vorbesc de o atmosferă „ca-n Kafka”, eu cred mai mult în Buzura, cu atmosfera din închisorile româneşti ale anilor ‘50. Mai nimic nu s-a schimbat.  
 
„Ca unul care am făcut parte din clasa politică timp de 24 de ani, am încercat să relatez în paginile acestei cărţi acţiuni şi fapte reale ale unor lideri politici care au influenţat scena politică din România la un moment dat, cu bune şi cu rele, cu plusuri şi cu minusuri. În unele cazuri, acţiunile şi influenţa acestora se resimt şi astăzi.” Însă, cele relatate, deşi par scrise pe înţelesul tuturor, nu pot fi înţelese la dimensiunea lor reală decât de cei initiaţi în ale muşuroiului politic românesc. Postdecembrist.  
 
N.B. Nu sunt chiar atât de simplu de decodificat anumite mesaje, chiar dacă autorul le spune, de multe ori pe nume. Spre exemplu în citatul de mai sus, cred că „unchiul” Dan a vrut să spună „lideri politici care au manipulat scena politică”. O persoană importantă, ajunsă azi, prin influenţe politice, decident de frunte al ţării, întreabă indignat de la microfon „Cine răspunde pentru cele patru luni de puşcărie ale lui Dan?” Total de acord. Cine? Dar nu pot să nu întreb la rându-mi:  
 
- Cine răspunde pentru jefuirea şi distrugerea României în cei 27 de ani? Cine răspunde pentru milioanele de români alungate din ţară, sărăcirea şi umilirea altor milioane de români rămase în ţară? Cine a modificat legislaţia României ca să o poată distruge „legal” ? Cine a fost complice, dacă nu autor, la toate acestea? Cine?...  
 
Când scăpăm de ciumeţi ? Mai sunt judecători la Bucureşti ?  
* Ruşanu, Dan Radu. Mai sunt judecători la Berlin. Bucureşti, RAO, 2017.  
 
ULTIMA ORĂ!  
 
Scandal de plagiat la Primăria Generală a Capitalei. Se împlineşte anul de când niciun proiect major nu a fost demarat pe malurile Dâmboviţei bucureştene, în schimb, Fire-a lui Pandele a copiat de la chinezii albi logoul oraşului Taipei! Mai sunt ceva zile până la Înălţare când va fi adus Ghiţă din voiajul sub acoperire prin Serbia. Se dă cu var la Arestul Central! Franţa se pregăteşte de decisive. Duminică, va fi Penexit! Francezii nu acceptă mitocăniile de tip extremist. În lipsă de idei, tovarăşa francezilor şi-a însuşit, fără nicio jenă, hălci din discursul altui contracadidat. Picat în preliminarii. Să fi învăţat asta într-un schimb de experienţă cu „doctorul minune” dâmboviţean fost francofil, acum turcofil!  
 
Viorel a preluat, mai nou, rolul de Gică-contra pe canalele ce-l mai iau în seamă, la concurenţă cu coabitantul său, care nu mai ştie cum să-şi apere pielea şi rubedeniile năimite de-a lungul celor două cincinale, prinse acum în malaxorul Justiţiei. Inconştienţii şi aroganţii Nicolae & Nicolicea au pus, din nou, ţara pe jar! Demisia, ciumeţilor din viaţa politică a Republicii România a III-a! Şobolanii roşii o caută cu lumânarea cu siluirea legilor şi sfidarea prezidentului! Acum, ziua în amiaza mare! Lelea Safta prevede un weekend fierbinte! Vreau o Românie europeană! Bonus: pagini de jurnal PORTO: http://blogulluigabu.blogspot.ro/2017/05/portugal-portugal-ii-porto.html?spref=fb  
*  
Toate bune!?!  
P.S. Vrei tabelete? Ia de aici http://blogulluigabu.blogspot.ro/  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
----------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
6 mai 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (194): MAI SUNT JUDECĂTORI LA BERLIN / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2321, Anul VII, 09 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!