CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (169): AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!
Tableta poate crea un disconfort accentuat!
 
Asistăm de ceva vreme, în media şi pe reţelele sociale, la o adevărată isterie privind ameninţările, mai puţin sau mai mult voalate, ale ţarului Putin. Zeci de postaci, pro sau anti, sub masca anonimatului lansează fel de fel de mesaje, prin care sugerează sau declară răspicat că Rusia e cea mai tare din parcare sau dimpotrivă e în plin colaps. Aud că în nu ştiu câte zile, ore şi minute, Rusia ne-ar face praf. Nu numai pe noi, românii, ci întreaga Europă. Se lansează zvonuri despre tot felul de noi alianţe subterane pe teritoriul bătrânului continent. În zona noastră, maghiarii din Transilvania se dau drept secui şi râvnesc la un ţinut iluzoriu. Transnistrenii îşi declară independenţa, dar vor să fie în continuare sub ruşi?! Între timp, ruşii răpesc Ucrainei teritorii la cererea personală a unor locuitori veniţi cu ani în urmă cu tancurile sovietice.  
 
Republica Moldova, străvechi teritoriu locuit, majoritar, de români trece printr-un proces accelerat de redeşteptare naţională. O luptă surdă între ruşii colonizaţi cu decenii în urmă, mancurţi şi moldovenii-români are loc accentuat cu prilejul alegerilor. Acum, la sfârşit de octombrie, se alege în premieră preşedintele de către popor. Cei 12 candidaţi parcă ar fi cei 12 apostoli, numai că fiecare candidat susţine altceva, fiind sprijinit de forţe uşor de decelat. Unele cu blana lupului străvechi. Aflu, în ultimul moment, că, în sfârşit, un candidat s-a retras în favoarea altui candidat. Gândul cel bun poate veni până în ultima zi înainte de primul tur şi mai ales între cele două tururi de scrutin. Vom vedea!  
 
La noi, codeala partidelor de a pune în dezbatere publică listele de candidaţi la parlamentare, cu excepţia listelor pentru diaspora (4 locuri de deputat şi 2 de senator), arată că nu s-au găsit, încă, peste tot persoanele fără pată şi cu CV convingător. Pe la colţuri se vehiculează tot felul de nume. Nu cred că liderii se vor juca cu focul punând pe liste penali sau traseişti! Însă tupeul la români e infinit! Cucuveaua mov veghează în ciuda atacurilor la scorbură!  
 
Europa Unită îşi urmează cursul firesc, în convulsii fiind retrasa, de bună voie şi nesilită de nimeni, Marea Britanie, care pierde continuu pe toate fronturile: financiar, economic, social. Anunţata retragere din UE, cu atâtea surle şi trâmbiţe, este amânată din nou spre primăvară, când vom asista la o altă … amânare!? Pe fondul ăsta, de vreo două zile, abonaţii la Bălănceanca planetară, aruncă în eter ştirea izbucnirii celui de-al III-lea război mondial, activând butonul de panică!  
 
Caut pe Google autorii informaţiei şi dau peste Baba Vanga, Nostradamus, Lupul Dacic şi televiziunile … ruseşti. Despre primii trei cam ştim ce la poate pielea, aşa că trec la media moscovită. „Rusia actuală este mai mult decât pregătită, dar înainte de toate psihologic, pentru o nouă spirală a confruntării cu Occidentul", a declarat politologul Gheorghi Bovt, într-un editorial difuzat pe site-ul de informaţii Gazeta.ru. O fi un fel de Cristoiu! Ce ne comunică agenţiile de presă cât decât serioase. „… pe străzile Moscovei pot fi observate imense graffiti patriotice ale artiştilor pro-Putin din organizaţia Set, un exemplu fiind ursul, simbol al Rusiei (noi tocmai am împuşcat unul – n.n), care distribuie veste antiglonţ porumbeilor păcii./ Pe primul post al televiziunii de stat, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminică seara a anunţat că baterii antiaeriene ruseşti în Siria vor doborî avioane americane./ Într-un reportaj difuzat de canalul de ştiri Russia-24 se vorbeşte despre pregătirea adăposturilor antinucleare la Moscova./ … la radio se vorbeşte despre exerciţii de apărare civilă, ce presupun evacuări de imobile şi exerciţii de stingere a incendiilor, şi care au mobilizat, potrivit Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, 40 de milioane de ruşi timp de o săptămână.” Se vorbeşte, se vorbeşte, se vorbeşte!  
 
Cauza isteriei mediei ruseşti ar fi, potrivit jurnaliştilor de la AFP, întreruperea negocierilor dintre Moscova şi Washington pe tema conflictului din Siria. Să fim serioşi! De la astfel de „semnale” până la declanşarea unui război mondial, care ar fi ultimul pentru actualul program Homo sapiens (3), e cale lungă! Au fost situaţii mult mai tensionate decât actuala şi nu s-a ajuns la valiza nucleară. Nu se va ajunge nici acum. Însă realitatea rusească nu poate să nu ne dea de gândit. Rusia e într-o criză internă tot mai profundă. Federaţia (un conglomerat de zeci de popoare) ar putea să facă implozie în orice moment. Cu siguranţă, marile puteri nu vor plânge! Ieşirea din această situaţie critică nu se va rezolva, însă, printr-un război mondial, ci prin reformarea profundă a întregii zone. Ca şi cazul teatrului de război sirian.  
 
N.B. Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE vor avea pe agenda Consiliului European din 20-21 octombrie un punct special referitor la relaţiile cu Rusia. E timpul unei relaxări!  
 
*  
Toate bune!?!  
P.S. Vrei tabelete? Ia de aici http://blogulluigabu.blogspot.ro/  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 15 octombrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (169): AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2118, Anul VI, 18 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!