CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (168): MERE OTRĂVITE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!  
Tableta poate crea un disconfort accentuat!  
 
„- Oglindă, oglinjoară, cine e cea mai frumoasă din ţară?  
- Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă, dar acolo, ascunsă-n munţi stă Albă-ca-Zăpada, la cei pitici cărunţi, şi-i mult mai frumoasă!  
Auzindu-i spusele, împărăteasa începu să tremure toată şi să clocotească de mânie.  
- Netrebnica asta trebuie să moară, chiar de-ar fi să plătesc moartea ei cu preţul vieţii mele!  
Se strecură, apoi, într-o odăiţă dosnică, în care nu călca picior de om, şi plămădi un măr otrăvit. La înfăţişare mărul era nespus de frumos; alb ca spuma, pe-o parte, şi rumen pe alta, că oricine l-ar fi văzut i se trezea numaidecât pofta să-l mănânce.”  
 
De pe aeroportul politichiei româneşti au decolat, relativ recent, două noi partide. E un obicei străbun la români să demoleze mereu şi să ridice alţi idoli, faţă de lumea civilizată, care nu ştie ce să mai facă ca să-şi păstreze rădăcinile, tradiţiile, unde partidele se măsoară în sute de ani vechime. Doar noi suntem români!  
 
E adevărat, şi vechile aeronave au dat mari semne de slăbiciune. Socialiştii urcaţi în Tupolevul iliescian nu reuşesc de ani buni să se reformeze, defilând tot cu trupele de desant de prin anii ’90 şi chiar de dinainte de 1989. PSD-ul a ajuns în situaţia hilară de a menţine la manşă un echipaj defazat. Airbus-ul liberal a prins, pe ultima sută de metri, un curent ascendent prin eliminarea balastului greu ce-i atârna de aripi. Liberalii sunt ca pasărea Phoenix, renasc mereu din propria cenuşă!  
 
Oricum pentru ambele partide, pilonii autentici ai politicii dâmboviţene, săptămâna asta e hotărâtoare pentru noul traseu de patru ani. În aceste condiţii, noile avionete au prins coridoare aeriene favorabile. Una are la bază, spun casandrele, kerosen de sorginte străină, cealaltă merge pe carburantul uşor naţionalist cu vectori din Piaţa Universităţii.  
 
Sigur, pe aeroportul dâmboviţean mai sunt şi alte nave. Cea a bătrânului lup de mare, făcută din resturile rămase din ce-a fost odată jetul păcălitor al naţiunii. Umflat cu PoMPa, nu cred să reziste turbulenţelor ce se anunţă. Turează în zadar bătrânele motoare fără feed back-ul scontat. Alta, aflată în serviciul Tupolevului, confecţionată la comanda nacealnicului, are un echipaj vlăguit ce abia mai suflă, adunat de prin toate cotloanele spaţiului politic mioritic. Într-un hangar odihneşte un planor, fără brevet de avion (sic!), pe care praful zace de ceva vreme. Aşteaptă, ca de obicei, momentul prielnic pentru a se agăţa de coada viguroasă a unuia din cei doi giganţi. În rest, aeromodele şi drone de partid.  
 
Ce fac cele două avionete? Caută orice prilej, absolut normal, pentru a ieşi în faţă, cu picaje, loopinguri, viraje şi tot felul de acrobaţii, care să impresioneze amatorii de spectacole politice. Mai nou, cea cu combustibil sörosist (!?!) face tumbe de cascadorii râsului. După „succesul” de la localele bucureştene (nu te joci cu miticii!) şi-a schimbat personalizarea la dimensiuni naţionale, portavocea rezumându-se, însă, tot la anemicul echipaj româno-francez, piloţi tineri dornici să ajungă la manşa ţării pe valul variatelor nemulţumiri. Unele create artificial! Mai mult sau mai puţin obiective, manipularea cunoscând altitudini înalte. Vezi atacurile în serie la adresa unui presupus conducător de echipaj, deocamdată tehnician de bord.  
 
Mai nou, tinerii, din avioneta alogenă, au dat publicităţii un sondaj făcut chiar de proprii pasageri. „- Ştiţi, noi suntem ai lui Nicuşor şi am vrea să ştim cu cine veţi vota la parlamentare?” Ce poate spune cel intervievat? Politicos şi pişicher, cum îl ştim pe alegătorul român, dă un răspuns favorabil sondorului. După aia votează cum ştie el! Dacă votează!  
 
Lelea Safta, din piaţa media, în lipsă de subiecte de senzaţie, cele serioase fiind ocolite cu abilitate, tresaltă isteric la citirea cifrelor. Să fim serioşi! Acest sondaj, ca multe altele, este exact ca în Albă ca Zăpada. De ce?  
 
În primul rând, nu s-a dat publicităţii nicio listă de candidaţi. Cum să votezi un partid cu ochii închişi fără să vezi mai întâi dacă a răspuns solicitării numărul unu a boborului. Reformarea şi schimbarea actorilor politici. Abia după ce vor apărea pe piaţă ofertele şi CV-ul candidaţilor, urmează analiza lor, aici câinii de pază ai democraţiei din turnul de control având un rol esenţial, şi, în fine, putem vorbi de un sondaj cât de cât credibil. Ştim cu toţii cum cu e sondajele manipulatorii ale specialiştilor noştri!  
 
O asemenea tiribombă, nu face decât să-i decredibilizeze pe autori, cu programe subţirele. Măi, copii la slogane mă pricep şi eu! Mă aşteptam să arătaţi concret paşii prin care veţi ajunge la astfel de rezultate. Nu gargară! Un program subţire rău, plin de o păsărească occidentală: https://usr.ro/program/ Cu cine o să-l aplicaţi având structuri fantomă în teritoriu?  
 
Mai sunt câteva zile până la lansarea noilor trupe de desant ale partidelor. Deşi jocurile păreau făcute, ultima săptămână a demonstrat că sunt mari prefaceri în rândul celor două megacargo cu motoarele, încă, la relanti. La unul se anunţă retrageri masive ale vechilor parlamentari. La celălalt se sare la gâtul lui Johannis. Cum adică, ei, penalii, nu au niciun drept?  
 
N-ar fi exclus ca mari comandanţi de nave să dispară, prin uşa controlorului de zbor! În ultima clipă!  
 
Ultima oră!  
 
Prezidentul dixit: „În niciun caz nu voi desemna o persoană (prim ministru – n.n.) care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi criteriul eliminator. Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal."  
 
*  
 
Toate bune!?!  
P.S. Vrei tabelete? Ia de aici http://blogulluigabu.blogspot.ro/  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
 
sâmbătă, 8 octombrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (168): MERE OTRĂVITE / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2111, Anul VI, 11 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!