CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (156): SCRISOARE DESCHISĂ VIITORULUI MEU PRIMAR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avertisment!  
Tableta poate crea un disconfort accentuat!  
 
CRISTI,  
 
Aşa cum ţi-am promis, tableta asta îţi este dedicată.  
 
Campania electorală s-a târîit ca melcul. Toţi au stat la cotitură. S-ar fi bălăcărit candidaţii, cum au făcut de cinci cincinale (Doamne, tot atât a domnit şi Ceauşescu!), dar prezidentul le-a atras atenţia că suntem, totuşi, în Evropa! Neamţul a pus punctul pe „i”. Atenţie, pe cine votaţi! Atenţie, la programele lor? Care programe? Nu am auzit de niciun proiect fezabil la Capitală. Doar generalităţi! Nu a venit nici unul care să zică: Voi face asta, asta, asta! Proiectul ăsta costă atât, ăsta atât, ăsta atât! Ăsta va gata în 20 ..., ăsta în 20..., ăsta în 20...!  
 
Ai observat că nu am început cu „Dragă Cristi”. Am să fac lucrul ăsta după ce vei aplica, cu succes, primul dintre programele propuse de tine la nivelul oraşului în care locuim amândoi, recte Sectorul 2 Bucureşti. Am văzut că ai câteva, chiar interesante! Sincer, m-am şi mirat! Nici prin ţară nu am găsit programe concrete. Însă, acolo, e treaba localnicilor pe cine aleg. Să văd, în Sectorul 2, primele trei parcări multietajate la nivel de cartier. Gen cea de la Megamall Pantelimon. Nu vreau să mai văd maşini parcate pe marginea trotuarelor. Nu te speria! Nu vreau peste tot. Ştiu că nu se poate, dar măcar pe marile căi de trafic ale sectorului. Vezi ce bine arată Şos. Iancului? Cu excepţia spaţiilor verzi. E horror! De trei ani!?!  
 
Totul e să iei documentaţia de la băieţi şi să o aplici. Fără ca specialiştii noştri să mai facă parastudii de fezabilitate, şmecherii cu proiectarea şi alte alea. De fituire a banilor publici. Asta ar fi prima problemă.  
 
N.B. Să ştii că nu am maşină, aşa că nu mă poţi bănui de vreun interes personal!  
 
Un punct din calendarul aderării la U.E. era mutarea întreprinderilor spre zonele din afara oraşului? Termen 2012. Erai student pe atunci! Altă viaţă! Şi ce-au făcut aleşii bucureştenilor? Şi-au bătut joc. În loc să facă parcuri şi utilităţi pentru cetăţeni au făcut tot felul de mânării cu afaceriştii imobiliari. De parcă densitatea blocurilor ceauşiste nu era destul de mare!?! Vezi că în Sectorul 2 mai avem încă asemenea terenuri. Poate baţi palma tot cu şmecherii de la imobiliare!  
 
Am constatat că aleşii actuali, unii săltaţi de DNA&Co., primari şi consilieri, au plănuit bine campania asta. Toate sectoarele Capitalei sunt pline, taman acum în campanie, de schele. Anveloparea trepidează. Unii spun că se face de mântuială!?! Străzile se asfaltează la foc automat, curăţenia e-n toate ... ce mai hărnicie, frate! Numai că aleşii au luat-o în barbă rău de tot cu o astfel de şmecherie. Premeditată. Aşa cum a fost şi şmecheria actualului viceprimar Toader de a da premii la sute de copii cu tam-tam tocmai acum! Care are iz penal. Şi altele găinării. Dar nu asta e important acum.  
 
Nicun primar şi consilier actual nu ar mai trebuie votat. Din punctul meu de vedere. Aşa trebuiau să facă partidele reformă adevărată. Să-şi fi retras toţi primarii şi consilierii de până acum. Nu să aştepte DNA-ul, care şi aşa se mişcă în ritm de tango. Ai văzut. englezii au arestat anul trecut 20.000 de români, an care are 365 de zile, adică 547 pe zi (dacă nu a luat-o calculatorul meu razna) iar noi facem spectacol cu un grangure pe săptămână şi ni se pare că am făcut gaură în cer! Să fim serioşi! Codruţa, nu te mai fă că lucrezi!  
 
De fapt, prin instalarea guvernului de tehnocraţi, s-a dat o şansă partidelor de a se reabilita în ochii ţugulanilor. Iar mafioţii lui trădiceanu şi plagiatorului vor să dea o lovitură de guvern! Sunt sigur că vor trage consecinţele la parlamentarele din toamnă! Eu cred în mintea de pe urmă a românului!  
 
Cristi, să-ţi intre bine în cap! Nu primarul conduce o localitate. Ştii Legea la fel de bine ca şi mine. Mai puţin o ştiu consilierii analfabeţi cu sindromul primului secretar în cap. Vei fi, mai mult ca sigur, managerul Sectorului 2, unul din cele mai mari oraşe din România! Eşti tânăr, plin de energie şi vrei să demonstrezi că se poate şi fără mafie la Primărie! Tu vei aplica în practică proiectele pe care consilierii le vor gândi (!) şi le vor vota. Bineînţeles că şi tu ai dreptul să faci propuneri. Aşa cum a făcut şi doctorul-primar general, azi penal de patru stele, pe care consilierii l-au lucrat de zor. A, nu pentru interesul general, ci pentru cel al firmelor personale sau ale celor din reţeaua mafiotă la care cotizau sau de la care luau şpaga.  
 
Cristi, Bucureştiul bate pasul pe loc. Am văzut că ai sesizat şi tu, perfect, acest lucru. Bucureştiul e o capitală europeană (?!?) în care domneşte mafia încălzirii centralizate, mafia transportului în comun, mafia salubrizării, mafia câinilor vagabonzi, mafia imobiliarelor, mafia găinăriilor de tot soiul ... Toţi „munceşte”, nu se încurcă! Până şi Marean ne-a explicat, ce naiba! Ce mai vreau de la tine? Nişte lucruri simple, nişte nimicuri! Foarte uşor de rezolvat. Desigur îţi place literatura! Fiction. De tipul „Îţi place să fii mângâiată? Să fii atinsă? Să fii pipăită? Să fii încinsă? Îţi place să simţi respiraţia celuilalt lângă urechea ta? Sau poate pe gât, ori pe faţă? Îţi place să încerci poziţii noi? Să începi rece şi să sfârşeşti fierbinte, cu sudori?  
 
RATB!... Cu noi, fanteziile tale devin realitate! RATB! Încearcă-ne! RATB! 30 de zile alături de noi ... la un preţ ce sfidează concurenţa!” (reclamă furnizată de Lelea Safta)  
 
Ai auzit, cu siguranţă, de directivele NKVD pentru ţările socialiste concepute de teroristul sovietic Lavrenti Pavlovici Beria? Directiva 9: „Se va urmări ca funcţionarii de stat (în afara organelor de securitate şi din industria minelor) să aibă retribuţii mici. Aceasta se referă îndeosebi la sfera sănătăţii, justiţiei, culturii, respectiv la cei care deţin funcţii de conducere.” Fără comentarii!  
 
Voi dezbate, însă, Directiva 24 „Punctualitatea transporturilor de orice gen trebuie perturbată.” Pentru a ne aminti cum era organizat transportul în comun în Bucureştiul primelor două republici nu trebuie să depunem eforturi prea mari. Staţiile mijloacelor de transport în comun erau de aşa manieră amplasate încât să nu se poată face uşor transferul între ele. Sosirea în staţii nu trebuia respectată! Dotările, permanent insuficiente. Doar pe ici-colo s-a mai schimbat câte ceva. În rest, se aplică cu sfinţenie directiva. Exemple? Cu duiumul!  
 
Nu pot, însă, să nu mulţumesc public Primăriei, care a dat curs solicitării înfiinţării staţiilor de autobuz la Obor. Onţanu a fost un primar bun. Numai că trebuia schimbat la alegerile trecute. S-a înturlucat cu panarama de izmănar şi a dat cinstea pe ruşine. Îmi pare rău de el, că e moldovean de-al meu. Apropo, să nu te prind că stai mai mult de două mandate! Ştiu americanii de ce! Să revin la RATB. Denumirea unei staţii are principalul rol de a orienta rapid cetăţeanul. Până la montarea indicatoarelor electronice cu numele staţiei şi minutul la care soseşte autobuzul, troleul sau tramvaiul e necesară o reformă profundă. Măcar în Sectorul 2. Redenumirea multor staţii, care, cu adevărat prin nume să sugereze călătorului unde se află şi regruparea lor. La ce foloseşte numele unei staţii gen dr. Grozovici sau Vasile Lascăr când mult mai utilă ar fi denumirea Spitalul Colentina şi Circul Globus (cu mutarea staţiei cu 100 de metri). De ce Granitul, când acolo de ani buni e Cora (Pantelimon)! La metrou există Piaţa Muncii (!). O ironie cumplită, suportată de ţugulani de mai bine de 25 de ani! În schimb nu avem o staţie cu numele poetului naţional, enciclopedicul Mihai Eminescu! Şi asta într-o zonă splendidă, cu Centrul Cultural Eminescu în apropiere.  
 
Am mai spus. Nu sunt de acord cu gratuitatea transportului public. Şi, în general, cu gratuităţile! De regulă, ele ascund în spate mari şmecherii! Vezi subvenţiile la căldură. Fă centrale de bloc. Racordarea la sistemul centralizat a devenit o adevărată afacere de tip mafiot.  
 
De pildă, la transportul în comun, se pot crea facilităţi unor grupe de vârstă (elevi, pensionari), situaţii speciale, prin reducerea acentuată a costurilor unui abonament. Chiar şi cu 90%. Văd că se acordă subvenţii anuale de 500.000.000 lei. Din bani publici. De acord, daţi subvenţia, dar puneţi şi pensionarul / elevul să plătească un abonament anual de 50 de lei. Să ştim câţi călători sunt cu adevărat!  
 
Ştiţi că prin aplicare de amenzi pentru lipirea a tot felul de afişe pe stâlpi, garduri etc. s-ar obţine rapid circa un miliard. Da, de euro! Ştie RATB acest lucru? Ştiie Primăria de sector? Aşa ar arăta şi Bucureştiul ca un oraş European.  
 
În mai multe cuvinte. Nu vreau să mai văd în oraşul meu (Sectorul 2) afişe lipite în afara locurilor destinate. Vrei bani la buget? Amenzi, tată! La greu! Lasă stâpâna câinelui rahatul pe stradă? Amendă! Aruncă ţugulanul gunoiul pe stradă? Amendă! Se comport ireverenţios în spatial public! Arde-l cu amendă! Miroase urât în spatial public, amendă! Se ridică gunoiul ziua! Amendă!  
 
Să numai urle ambulanţele pe stradă ca la sfârşitul lumii! Ce zice pacientul transportat, când aude urletele sirenii? Moare cu zile în salvare! Plus că stresează trecătorii! Urlă, ziua, dar văd că urlă şi nopatea! De ce funcţionează stopurile şi noaptea, în loc să fie trecute pe intermitent?  
...  
Numai ţine oamenii prin birouri! Acolo bagă informatizarea! Pune poliţiştii locali la treabă! Nu să o urmărească pe Piranda cum vinde verdeţuri. Să se ducă la cel care îi dă să vândă verdeţurile! cel care îi dă, de fapt, şpaga!  
Este că sunt un alegător pretenţios? Am multe de spus, dar vom sta de vorbă după ce vei fi învingător!  
 
Succes!  
 
N.B. Primarului general i-am scris mai demult.  
 
Râmâne valabil ce am scris atunci, domnule Predoiu sau cine o vrea bucureşteanul să fie! Pe mine, mă interesează, în primul rând primarul meu! Să fie Sectorul 2 primul între sectoare. Sau făcut multe, dar sunt şi mai multe de făcut! Dar, nu cu aceeaşi echipă de aleşi actuali! Ăştia sunt compromişi!  
 
Orice asemănare cu situaţia din alte sectoare/localităţi mari ale României este absolut întâmplătoare.  
*  
Toate bune!?!  
P.S. Vrei tabelete? Ia de aici http://blogulluigabu.blogspot.ro/  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
s\mbătă 4 iunie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (156): SCRISOARE DESCHISĂ VIITORULUI MEU PRIMAR / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2021, Anul VI, 13 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!