CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (148): DE BUNA VESTIRE AM VOTAT RE-U-NI-RE !
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În seara marii sărbători, împreună cu o delegaţie a Bucureştiului de peste o sută de persoane, am luat lungul drum către Chişinău. Spre locul unde s-a hotărât, cum 98 de ani unirea Basarabiei cu ţara-mamă, se îndreptau zeci de delegaţii din toate judeţele şi raioanele ţării de odinioară. Şi câţiva parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene, care au venit în nume personal.  
 
Vama a fost un moft de numai trei ore, dar ce mai conta! Sufletul nostru era deja dincolo de sârma ghimpată! Altădată am stat de patru ori pe-atât. Am reuşit în cele două zile să mă reîntâlnesc cu oameni pe care nu-i mai văzusem de ani buni, să mă întâlnesc live cu oameni pe care îi ştiam doar din lumea virtuală. Cu Mihai de la Orhei, Dan de la Madrid, Silvia de la Roma, Alexandre de la Paris, Ion de la Tiraspol, Lucian de la Piatra, Mircea din Canada, Ioan de la Poieneşti, Dan de la Roman...  
 
Marile manifestări de a doua zi au fost precedate de întâlnirea anuală a reprezentanţilor Diasporei româneşti. În comunicatul dat se precizează explicit: „Participanţii la al doilea Congres al Diasporei Unioniste, organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 în perioada 25-26 martie la Chişinău, reprezentanţi ai asociaţiilor de români originari de pe ambele maluri ale Prutului stabiliţi în ţările Uniunii Europene, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Elveţia şi alte părţi ale lumii, militează pentru eliminarea totală şi imediată a consecinţelor create de evenimentele nefaste în urma pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.”  
 
În teorie pactul este dezavuat de toate părţile, în realitate lucrurile stau altfel. Aşa cum este condamnat şi comunismul în România. Doar laşitatea parlamentarilor din cele două ţări româneşti a făcut că reîntregirea ţării să întârzie atât de mult. Am fost unul din zecile de mii de „criminali publici”, cum ne-a numit Dodon.  
 
Am participat la constituirea Sfatului Ţării II şi la Marşul Reunirii din 27 martie 2016 la Chişinău. Să nu uităm că actul Marii Uniri a românilor din 1918 nu a fost niciodată abrogat. De nimeni! Republica Moldova este o creaţie artificială, făcută de sovietici şi acaparată, după 1990, de sistemul mafiot moldovenesc. Ştiu că Dodon şi alţi câţiva decidenţi vremelnici, care fac parte din sistem, nu îmi vor da dreptate, dar asta e realitatea. Din monocolorul pe care Dodon îl afişează mereu în spate, lipsesc două culori fundamentale, care să arate că aparţine poporului moldovean. Adică român. Mulţi spun că trădătorii de neam şi ţară roiesc prin preajma sa, el însuşi dovedindu-se a fi un parvenit politic mancurt, care şi-a trădat buneii! Din păcate nu este singurul!  
 
Atmosfera din sala în care s-a votat înfiinţarea Sfatului Ţării II a fost incendiară. Cuvintele rostite la microfoane au fost cuvinte de bucurie şi durere, îngrijorare şi de mari speranţe privind viitorul românilor de la Nistru până aproape de Tisa. Votarea de către cei 1.725 de delegaţi veniţi din toate localităţile R. Moldova a documentelor programatice s-a făcut în unanimitate.  
 
Au fost mai mulţi vorbitori, dar cel mai pragmatic în susţinerea argumentelor reîntregirii neamului românesc, mi s-a părut a fi academcianul Mihai Pătraş, care a punctat magistral, în cele cinci minute alocate, de ce reunirea este inerentă. Cu date istorice şi date economice zdrobitoare.  
 
După cum a spus şi reprezentantul etniei ruse de Republica Moldova , la marea adunare, reunirea trebuie făcută şi pentru faptul că România este singura ţară europeană cu cele mai înalte standarde privind convieţuirea etnică. Toate etniile au reprezentant oficial în Parlamentul României. A mai spus un adevăr, pe care nu ştiu câţi îl vor înţelege. În 1939, tezaurul Poloniei a fost adăpostit în România împreună cu zeci de mii de refugiaţi. După război, tezaurul a fost restituit Poloniei până la ultimul zlot !  
 
Mai multe pe  
 
 
şi pe youtube de la minuntul 8,19 ş.u.  
 
 
De la Kilometrul 0 al Chişinăului vă salută cu respect,  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
 
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 2 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (148): DE BUNA VESTIRE AM VOTAT RE-U-NI-RE ! / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1920, Anul VI, 03 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!