CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (134): DE LA ANA LA CAIAFA !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şi veţi cunoaşte adevărul,  
iar adevărul vă va face liberi.  
(Ioan VIII/32)  
 
Văd că dezbaterile pe internet şi în piaţa publică au luat-o razna. Dacă nu vom vedea adevărata cauza a unui popor bolnav, cu mult peste media ţărilor civilizate, degeaba vom răcni pe toate canalele: „Vrem spitale şi nu catedrale!” Păi, nu-i mai bine să te rogi să fii sănătos, decât să zaci pe un pat de spital?  
 
În Occident nici nu prea sunt atâtea spitale ca la noi. Problema ţine de educaţie, de prevenţie pentru ca populaţia să nu aibă nevoie de spitalizare. O soluţie simplă ignorată zeci de ani de autorităţile române. Comuniste şi postcomuniste. Asta e marea problemă a sistemului sanitar românesc. Alţii atacă virulent Biserica! Bine a punctat Th. Paleologu: „A fi ateu nu înseamnă să fii automat mitocan şi lipsit de cuviinţă.” Aşa cum sunt pe facebook câteva zeci din cei vreo 20.000 de mii autodeclaraţi! Mesajul Patriarhului Daniel dat a doua zi dimineaţă, după tragedia de la Colectiv, a fost ignorat! Nu mă mai întreb de ce.  
 
S-a ajuns ca Biserica Ortodoxă Română, o instituţie privată, să aibă mai multe centre pentru personele vârstnice decât Statul. Intri pe site-ul Patriarhiei şi vezi zecile de programe pentru persoanele defavorizate. Numai că Biserica nu face caz şi nu se bate cu pumnii în piept când derulează asemenea programe. Iată bilanţul BOR pe 2014: 158 cantine sociale şi brutării, 51 instituţii medicale şi farmacii, 85 centre de zi pentru copii, 63 centre educaţionale, 14 centre de zi pentru vârstnici, 44 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 29 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădiniţe sociale şi after-school, 14 locuinţe protejate, 94 centre de informare, consiliere şi resurse, 1 instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 21 campusuri de tabără şi alte 117 de instituţii sociale cu specific diferit.  
 
Sunt convins că şi celelalte culte au contribuţii importante din acest punct de vedere. Dar câţi se informează? Ce fac televiziunile în acest sens? „N-a venit niciun preot să ţină aici o slujbă !” ţipă lelea Safta isterizată, filmată din toate poziţiile de televiziunile ştiriste.  
- Lele Safta, preotul a fost acolo din primele clipe şi a făcut ce trebuia să facă orice preot creştin. Numai că, preotul Vasile Bîrleanu nu a dat interviuri cu dus-întors cum a făcut înaltul prelat! https://www.youtube.com/watch?v=i9cf02c5bH0  
 
Cvasitotalitatea preoţilor noştri sunt aşa! Numai că televiziunile dornice nonstop de scandal scot în faţă doar uscăturile. Inevitabile. Cât de uşor e să dai cu barda!? Impozitarea tuturor veniturilor este absolut normală şi problema trebuie clarificată şi la nivelul cultelor religioase. Aud, că de fapt la acest lucru se lucrează de ceva timp. Sunt total de acord că avem nevoie de hrana spirituală asigurată de Biserică şi preoţii ei cu har. Mai mult decât oricând. Sminteala dă târcoale, umblând făţiş la fibra distrugerii poporului român, lovindu-se tocmai în instituţia milenară care a ţinut unitatea acestui neam!  
 
În Biserică s-a născut prima şcoală românească, în Biserică s-au dezvoltat primele spitale. Din Biserică s-a dezvoltat civilizaţia laică! Unii zic ca Biserica să-şi doneze averile! Care averi? Cele confiscate la 11 iunie 1948? Altor culte li s-au retrocedat cu vârf şi îndesat numai Biserica Ortodoxă Română e purtată de la Ana la Caiafa. Nu sunt un fanatic religios, dar nu poţi să nu ai respect pentru ce fac slujitorii BOR.  
 
Personal sunt de acord să nu se mai acorde uriaşa sumă de 177 de milioane de lei de la bugetul Statului pentru Biserica Ortodoxă Română, adică vreo 8 lei de fiecare ortodox român. În schimb Statul să preia de la Biserica Ortodoxă Română cele 758 de centre şi servicii sociale pentru sutele de mii de credincioşi defavorizaţi. http://www.activenews.ro/stiri-social/S-a-lansat-HARTA-interactiva-a-centrelor-sociale-si-medicale-ale-Bisericii-Ortodoxe-din-Romania-si-Moldova.-Cum-gasiti-asezamintele-pentru-nevoiasi-din-orasul-in-care-va-aflati-124799#.VjenlW8YBJB.facebook  
 
Vai de cei neinformaţi şi, mai ales, hulitori!  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Tel. 0731 936 615  
Bucureşti  
sâmbătă, 12 decembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (134): DE LA ANA LA CAIAFA ! / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1808, Anul V, 13 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!