CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Şerban Cionoff         Ediţia nr. 2448 din 13 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Şerban CIONOFF - ADEVĂRUL CARE STRICĂ URZELILE PUCIŞTILOR DE LA UZPR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ştiam de mult cât adevăr se află în zicala „ceea ce nu te omoară, te întăreşte’’, dar iată că Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, care s-a desfăşurat vineri, 8 septembrie, l-a confirmat pe deplin. În primul rând, prin însuşi caracterul său cu adevărat reprezentativ, conferit de faptul că delegaţilor cu drept de vot, desemnaţi de către filialele uniunii, li s-au alăturat peste 120 de gazetari care au dorit să fie prezenţi şi să decidă, în deplină cunoştinţă de cauză, asupra parcursului pe care îl va urma uniunea noastră. Şi, în egală măsură, prin seriozitatea analizei, prin temeinicia argumentelor şi validitatea soluţiilor propuse pentru ca UZPR să depăşească greaua şi dăunătoarea criză în care au aruncat-o, câţiva veleitari agresivi şi destructivi care, după ce l-au constrâns pe Doru Dinu Glăvan, preşedintele statutar ales al uniunii, să se auto-suspende(?) din funcţie, au confiscat, prin rapt, pagina de web, cheile şi ştampila UZPR. După care, au pus la uşă zăbrele şi lacăt până fix pe 4 septembrie. Mai precis după ce vor fi ţinut o aşa–zisă adunare generală, la care şi-au împărţit funcţiile şi ciolanul.  
 
Numai că - ghinion de neşansă pentru ei! - socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. De fapt, cuvântul ,,târg’’ este nepotrivit pentru situaţia de faţă, fiindcă, majoritatea covârşitoare a breslei noastre a făcut, în toate aceste luni tensionate care au trecut de la declanşarea abjectului puci, dovada că faimoasa lege a cererii şi a ofertei nu îşi produce, în toate împrejurările, efectele scontate de samsarii cu sau fără epoleţi.  
 
De aceea, m-am bucurat să întâlnesc vineri, 8 septembrie, în amfiteatrul 1 al Academiei de Studii Economice, unde s-au desfăşurat lucrările adunării noastre,mulţi prestigioşi confraţi, alături de care s-au aflat tineri de recunoscută valoare din presa scrisă şi audiovizuală. Fiecare şi, deopotrivă, împreună, fiind călăuziţi de aspiraţia sinceră de a pune, mai presus de opţiunile politice sau religioase, respectul reciproc şi voinţa de a scoate breasla noastră de sub presiunea ingerinţelor şi a jocurilor de interese străine, dacă nu chiar opuse, îndatoririlor sale esenţiale. În mod cu totul deosebit am remarcat prezenţa la dezbateri a unor personalităţi ale presei militare - generalul Gheorghe Văduva, colonelul Valeriu Pricină şi colonelul Mircea Dogaru - care au ţinut să se desolidarizeze, în mod deschis şi fără rezerve, de puciştii cu epoleţi şi de climatul de minciună, de suspiciune şi de tensiune pe care aceştia doresc să îl instaureze în UZPR, precum şi în mediul nostru de presă.  
 
Îmi este greu să fac, aici, o retrospectivă detaliată a analizei pe care au realizat-o cei care s-au pronunţat în cadrul acestei reuniuni-repet şi întăresc:perfect statutare-, pe baza datelor şi documentelor prezentate de către Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR, dar dacă ar trebui să aleg o idee care a întrunit consensul atunci, fără doar şi poate m-aş referi , în primul rând, la caracterul constructiv al discuţiilor, expresie clară a dorinţei de a face din presă, implicit din uniunea sa de creaţie, un factor catalizator, unul de convergenţă al energiilor societăţii româneşti. Exigenţă de maximă importanţă care nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune, în mod firesc şi necesar,sinceritate, rigoare, consecvenţă, dar şi delimitarea categorică faţă de orice încălcare a demnităţii şi prestigiului profesiunii noastre. Ceea ce a fost demonstrat, în această atât de încărcată perioadă, când uniunea noastră a ales, cu dreaptă măsură, grâul de neghină, iar, la Adunarea Generală Extraordinară din 8 septembrie, a decis, cu unanimitate de voturi, excluderea dintre membrii săi a celor care au denigrat-o, au calomniat-o şi care, încă, mai încearcă să o destabilizeze.  
 
În acest cadru au fost alese, prin vot deschis, noile organisme de conducere al UZPR - Consiliul director, Comisia de cenzori, Comisia de atestare profesională, respectiv Comisia de onoare şi arbitraj- şi în acest spirit i s-a cerut să lucreze preşedintelui uniunii, Doru Dinu Glăvan. Al cărui mandat a fost reînnoit, în condiţiile aplicării Statutului UZPR, în acord cu Hotărârea Judecătoriei sectorului 1 din 1 septembrie a.c., prin care s-a dispus suspendarea efectelor deciziei din 10.08. 2017 a Consiliului Director prin care era suspendat din calitatea de membru al UZPR până la soluţionarea acţiunii de fond.  
 
Pot, aşadar, afirma că, în pofida intenţiilor destabilizatoare ale celor care au comandat şi făptuit puciul militar de la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, breasla noastră a reuşit să treacă într-un mod cu totul remarcabil acest test al forţei şi al unităţii sale. De fapt, unul dintre testele severe cărora UZPR va trebui să le facă faţă. Mă refer la acţiunea în justiţie pe care preşedintele UZPR a fost împuternicit să o deschidă împotriva clicii puciste, acţiune prin care să se anuleze deciziile samavolnice luate de către această periculoasă grupare, aşa încât activitatea uniunii să reintre pe făgaşul stabilit de lege şi de statutul său. Să nu ne temem de adevăr, urmează un drum greu, nu lipsit de capcane şi provocări, singurul lucru la care, de altfel, puciştii şi acoliţii au dovedit că se pricep.  
 
„Ceea ce nu te omoară, te întăreşte’’- iată adevărul care le-a stricat şi, cu siguranţă, la va mai strica, puciştilor, murdarele lor urzeli împotriva UZPR, a demnităţii presei româneşti.  
----------------------------------  
Şerban CIONOFF  
Bucureşti  
10 septembrie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Şerban CIONOFF - ADEVĂRUL CARE STRICĂ URZELILE PUCIŞTILOR DE LA UZPR / Şerban Cionoff : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2448, Anul VII, 13 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Şerban Cionoff : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Şerban Cionoff
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!