CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Omagiu >  
Autor: Sabina Măduța         Ediţia nr. 1476 din 15 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Sabina MĂDUŢA - LECTURI BINECUVÂNTATE: „DULCEA MEA DOAMNĂ, EMINUL MEU IUBIT !”

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Corespondenţă inedită: Mihai Eminescu - Veronica Micle”  
Ediţie îngrijită, transcriere, note şi prefaţă de Christina Zarifopol  
Illias, Bloomington, Indiana, SUA  
Editura Polirom, Iaşi, 2000  
 
Dintre câte cărţi s-au scris despre MIHAI EMINESCU, cea mai strălucită figură a culturii române şi nu numai în domeniul poeziei, cartea „Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit”, apărută la editura Polirom, Iaşi, 2000, a fost una dintre cele mai cititite, primită cu uimire şi c-un entuziasm de nedescris, atât de critici, dar mai ales de cititori!  
 
Cine mai putea spera că la peste 100 de ani, de la scriere, vor apărea aceste epistole inedite! Scrisorile lui MIHAI EMINESCU către VERONICA MICLE, au fost păstrate printr-un miracol, în străinătate şi au fost tipărite în România, venind să contrazică şi să depăşească o bună parte din studiile unor eminenţi eminescologi şi asta nu prin speculaţii, ci prin slova scrisă de însăşi mâna poetului, fără putinţă de tăgadă.  
 
Dintr-odată am devenit posesorii unui tezaur inestimabil, pentru cultura şi literatura română şi asta graţie griji pe care succesorii poetei, începând cu fiica sa dna Valerie Micle, au avut-o din generaţie în generaţie pentru această comoară.  
În carte sunt date toate detaliile despre periplul scrisorilor, până la tipărire dezvăluite nouă de către dna Christina Zarifopol Ilias, îngrijitoarea ediţiei. La apariţia cărţii s-a scris mult, ba chiar dl. Cristian Tudor Popescu, era împotriva dezvăluirii intimităţilor pe care această corespondenţă o conţine,apreciind că n-ar fi trebuit publicate.  
 
Dar citind scrisorile, cât de drag şi apropiat de sufletele noastre ne-a devenit iarăşi poetul, care a intrat demult în LEGENDA LUCEAFĂRULUI cu care se confundă!  
 
Am recitit zilele acestea (a câta oară) cartea, care pe lângă tulburătoarele scrisori, tipărite după manuscrisele reproduse în volum adugă comentariile unor personalităţi ca: Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Mihăieş, Zigu Ornea, ş. a. publicate la apariţia volumului. Un scurt citat din Nicolae Manolescu: „Aceste scrisori sunt extraordinare ca document sufletesc. Câteva dintre ele sunt impresionante până la lacrimi şi sunt în acelaşi timp, literatură. (…) Unele dintre ele sunt superbe. Chiar şi acelea mai dure, de ruptură”.  
 
Şi un fragment dintr-o scrisoare semnată Emin.  
 
„Bucureşti,  
28 Decemvrie 879  
Dulcea şi mânioasa mea amică,  
 
(…)Sărbătorile, îngerul meu cel dulce care nu vrei să mă crezi, le-am petrecut bolnav între cei patru pereţi ai miei. Numai într-o zi a venit Maiorescu la locuinţa mea din mahala şi m-a luat la masă, căci deşi invitat, n-am voit să mă duc nicăiri. Dacă însă este cineva în Iaşi care să zică că m-a văzut petrecând, acela minte.  
 
N-am nici viaţă, nici mângâiere, nici petrecere fără de tine şi cum că n-am, cum că nu pot avea, vei vedea-o poate mai curând de cum crezi. Ţie-ţi trebuie să mor eu ca tu să crezi deplin în iubirea mea. (…)Necutezând a-ţi săruta mâinile, Veronica mea cea dulce, te rog, te rog să mă ierţi şi rămân robul tău pentru totdeauna.  
 
Emin”  
 
Şi iată ce afirmă Mircea Eliade: „Eminescu. Deasupra tuturor gloriilor efemere şi deşertăciunilor legate de patimile noastre omeneşti, un singur punct rămâne fix, neclătinat de nici o catastrofă istorică: geniul. (…) orice s-ar întâmpla cu neamul românesc, oricâte dezastre şi suferinţe ne-au fost urzite de Dumnezeu, nici o armată din lume şi nici o poliţie, cât ar fi ea de diabolică, nu va putea şterge LUCEAFĂRUL lui Eminescu din mintea şi din sufletul românilor: (…)Neamul românesc simte că şi-a asigurat dreptul la «nemurire», mai ales prin creaţia lui Mihai Eminescu. Şi cât timp va exista, undeva prin lume, un singur exemplar din poeziile lui Mihai Eminescu, identitatea neamului nostrum este salvată.” (Uniunea Română, 1949, reluat în volumul „Împotriva deznădejdii”, Bucureşti, 1992)  
 
Sabina MĂDUŢA  
15 Ianuarie 2015  
Oradea  
Referinţă Bibliografică:
Sabina MĂDUŢA - LECTURI BINECUVÂNTATE: „DULCEA MEA DOAMNĂ, EMINUL MEU IUBIT !” / Sabina Măduța : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1476, Anul V, 15 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Sabina Măduța : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sabina Măduța
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!