CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Cuvinte >  
Autor: Sabina Măduța         Ediţia nr. 1429 din 29 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Sabina MĂDUŢA - DOR DE TĂCERI, DOR DE POEZIE

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Această Poezie trebuia să vină la timpul potrivit, aşa cum pruncul trebuie să iasă din pântecul mamei când îi vine sorocul: „Eu ţin hârtia şi-o-nghioc / Şi n-aş mai vrea s-o las deloc / Căci sper ca din trei vorbe scrise / Să nasc poem... Din cele stinse!...” A fost cam lungă gestaţia acestor poeme sincere, fruste, exprimând o luptă aprigă a autoarei cu ea însăşi, cerând mereu ajutorul Divinităţii, făcându-şi „mea culpa” şi implorând iertare! Se simte cum versul trece din inimă direct în carte, neprelucrat şi melodios ca un psalm.  
 
...Şi cum păcatul recunoscut, e pe jumătate iertat, poeta se roagă tot timpul, monologând, adresându-se lui Iisus, ca unui prieten, dar totodată şi ca unei puteri supreme. Aceeaşi putere care i-a inspirat versurile alcătuite din cuvinte blânde dar şi bolovănoase uneori, pentru că, Elvira Maria Vancea nu se teme de cuvinte! S-a întâmplat ca o minune pentru ea, să scrie în câteva luni nouăzeci de poeme. Dar poate că e explicabil, fiind o cititoare pasionată de poezie şi de proză, ca după mii de tomuri citite, să ţâşnească din inima ei, ca dintr-un izvor, versuri atât de surprinzătoare prin originalitate şi stil, un stil, care este numai al ei. Nu, ea chiar nu seamănă cu nimeni, în ciuda atâtor lecturi cu care s-a hrănit o viaţă, nu apare deloc senzaţia de „deja vu” sau „deja lu”!  
 
Sunt multe versuri memorabile în acest volum: „Mi-am strâns cioburile-n palmă/ Le-am înşiruit în salbă,/ Mi-am făcut rouă din ele/ Şi-astea-s versurile mele!” (Poesis) sau „Ştiu că eşti acolo şi că mă aştepţi/ Simt că viaţa asta nu are pereţi” (Întreg din jumăţăţi astrale)  
M-am întâlnit pe aceeaşi idee cu autoarea, exprimată în cuvinte total diferite. Spune Elvira Maria Vancea: „Realitatea mă trezeşte/ Şi intru singură în jug / Mă-nham, şi biciul mă plesneşte!/ Din poezia Îmi vine să mă duc pe lume//” Iar Sabina Măduţa în „Sonetul resemnării” scrie: „Acum merg liniştită ca asinul,/ Nainte, înapoi cum vrea Stăpânul,/ Mi-e caldă suferinţa ca o soră...” Dac-am uni cele două citate ar rezulta o poezie unitară . Am citat aceste versuri ivite dintr-o mare suferinţă, în orele de încecări şi de răscruce, ale vieţilor noastre.  
 
În anul de graţie 2014, când doamna Elvira Maria Vancea a împlinit şaizeci de ani, Bunul Dumnezeu i-a făcut cel mai frumos dar, o carte de Poezii intitulată „DOR DE TĂCERI”, prima ei carte!  
 
Sabina MĂDUŢA  
15 noiembrie 2014  
Oradea  
Referinţă Bibliografică:
Sabina MĂDUŢA - DOR DE TĂCERI, DOR DE POEZIE / Sabina Măduța : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1429, Anul IV, 29 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sabina Măduța : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sabina Măduța
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!