CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  
Autor: Sabina Măduța         Ediţia nr. 1398 din 29 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Sabina MĂDUŢA - ANA BLANDIANA: FALS TRATAT DE MANIPULARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În câteva zile am citit aproape non stop, cartea de 476 de pagini semnată Ana Blandiana şi apărută la Editura Humanitas în 2013. Fără această lectură n-aş fi aflat niciodată atâtea întâmplări de-a dreptul cumplite prin care a trecut poeta pe care o ştiam numai din cărţile sale de poezie.  
 
O surpriză tot atât de mare am mai avut numai citind cartea de MEMORII a Părintelui Mitropolit Valeriu Anania şi deasemenea parcurgând paginile extrase din dosarele securităţii şi date tiparului, despre Părintelui călugăr Arsenie Boca, cel care a suferit teroarea poliţiei politice,fiind persecutat si încarcerat fără nici o vină.  
 
Numitorul comun al acestor cărţi se regăsşte în destinul unor oameni dotaţi de Dumnezeu cu calităţi de excepţie şi cărora tocmai meritele lor, le-au provocat mari suferinţe. Valeriu Anania îl citează pe unul dintre cunoscuţi, care intuind de unde i se trag necazurile l-a sfătuit „Fereşte-te să străluceşti!”. Fereştete-te să străluceşti, şi iată cum tocmai meritele şi strălucirea, în loc să stârnească admiraţia şi susţinrea semenilor, pun în mişcare mecanismul diabolic al invidiei şi urii unor persoane malefice, dornice să distrugă prin toate mijloacele pe care le au la îndemână,inclusiv manipularea.  
 
Citind cartea, am fost surprinsă să aflu câte nedreptăţi s-au petrecut în viaţa acestei personalităţi, a acestei mari scriitoare, care este doamna Ana Blandiana. Fiind fiică de preot, un preot care a făcut ani grei de puşcărie, i s-au pus tot felul de piedici, încă de la încercările de a intra la Facultate până la obţinerea unei slujbe, la tipărirea unei cărţi sau interdicţia de a publica. De la persecuţiile de dinainte de 1989 şi apoi încercările de manipulare şi scenaritele noilor guvernanţi, viaţa doamnei Ana Blandiana, a fost un coşmar. Cum a rezistat, în ciuda firii şi sensibilităţii ce o caracterizează, m-am tot întrebat citind cartea în care şi-a pus pe tavă sufletul . De unde a luat puterea să meargă mai departe? Poate din credinţa că odată şi-odată, Adevărul va fi scos la lumină, că vor putea fi deconspirate toate uneltirile şi zvonurile pe care le-au ţesut în jurul ei duşmanii înfăşurând-o ca pe un cocon în mătasea otrăvită a minciunilor.  
 
Nu mi-am propus să dau citate din carte, n-aş putea alege, întregul volum merită parcurs. Eu am făcut-o şi am simtit că mă regăsesc ca într-oglindă în unele situaţii cu care s-a confruntat autoarea. Am devenit mai atentă la ce mi se întâmplă, chiar dacă acum la o vârstă ar părea prea târziu! Nu sunt critic, sunt doar o cititoare care-i mulţumeşte pentru efortul limpezirii Istoriei. Şi totuşi un citat postat pe coperta a patra a cărţii: „Nu am scris această carte pentru a transmite un adevăr pe care eu îl deţin, ci pentru a găsi un adevăr de care eu am nevoie. Sensul ei nu este să acopere, ci să descopere ceva...”, spune Ana Blandiana.  
 
Păstrez regretul că deşi am întâlnit-o de mai multe ori în Sala de Concerte a Radioului, timiditatea mea m-a împiedicat s-o abordez, dar aşa a fost să fie!  
 
Sabina MĂDUŢA  
25 octombrie 2014  
Oradea  
 
Referinţă Bibliografică:
Sabina MĂDUŢA - ANA BLANDIANA: FALS TRATAT DE MANIPULARE / Sabina Măduța : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1398, Anul IV, 29 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sabina Măduța : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sabina Măduța
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!