CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Roni Căciularu         Ediţia nr. 2091 din 21 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Roni CĂCIULARU - BUCURIE CU BOOKLOOK !
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când deschizi paginile ingenioasei reviste cu titlul de scandal (Booklook), imediat îţi dai seama că publicaţia e pusă pe glume, astfel încât cearta înţelepţilor cu lumea să aibă alte culori decât cele cu care suntem obişnuiţi şi deformaţi. In astfel de momente încerc o stare aparte de euforie şi parcă mintea prinde a se iuţi. Fireşte, de câte ori admir pe unul sau pe altul dintre semnatarii acestei inteligente reviste umoristico-satirice, mă gândesc şi la înaltul demers moral, elegant şi de bună ţinută, al echipei de realizatori. Şi, în primul rând, la Mihai Batog-Bujeniţă, directorul revistei. Printre altele, el a ştiut să transforme această publicaţie într-o revistă internaţională, cu condeieri şi cititori din ţară şi de peste hotare. Ne este oferită, prin urmare, o revistă cu largă viziune multiculturală, cu înalte valenţe estetice, ceea ce ilustrează şi forţa universalităţii scriitorilor de aici. Direcţiile tematice, selecţia ideatică şi calitativ literară sunt de nivelul celor mai bune publicaţii din istoria presei româneşti de acest gen. Faţă de directorul şi echipa de creaţie de aici, cu plăcere şi admiraţie, îmi scot pălăria.  
 
... Am în faţă o carte cu poza lui M.B.B. - aia cu pălărie (şi parcă-mi zâmbeşte, imitându-mi gestul de salut şi preţuire). Ce să vă spun?!, îmi place nonşalanţa lui şi, cu toată uşoara ironie amicală a lui Dorel Schor, care mă citează într-un calup de „ziceri” de-ale lui cu: – „Jos pălăria” - Roni Căciularu – ei, da!, chiar că-mi scot figurativul meu Borsalino! Da, mă-nclin în faţa acestui vajnic comandor de Academie literar-artistică „Păstorel” ca şi al revistei „Booklook”!  
 
De fapt, pe mine m-au atras buclucurile încă de mult, căci ele însemnau scandal, conflict, luptă şi, uneori, concluzii sau chiar progres. Învăţam din cearta altora. Înţelegeam cum nu trebuie să fii... Era un fel de boală de tinereţe setea mea de scandal, deşi îl detestam. Boala era boală, dar se finaliza, nu o dată, şi prin nişte reportaje literare. Şi uite, când credeam şi eu c-am scăpat de vechea-mi maladie, acum, când sunt trecut de vreo trei tinereţi, iată-mă pasionat din nou de Booklook. Nu-mai că ăsta e altceva! E rafinament, e deşteptăciune, e artă literară şi, totodată, arta de a supravieţui, e literă de-nvăţătură şi de plăceri alese. Te-apropii de Booklook, intri în paginile sale şi te simţi mai sus, eşti într-un fel de lojă regală, ai distanţă bună faţă de scena vieţii (dar vezi totul clar şi-adevărat), ba chiar simţi că ai un loc unic şi privilegiat. Şi asta, fiindcă eşti alături de cei înţelepţi şi departe de măcinişul diurn, real şi dureros, al mânjirilor făcute de tâmpiţi, abjecţi, hoţi, demagogi, descreieraţi şi ghiolbani, perverşi cocoşaţi în locuri de sus, de cel mai de sus cu putinţă, ca maimuţe-le-n copac. Cu gorilele lor cu tot! Sau dimpotrivă, îi găseşti mișunând pe unde nici n-ar trebui...  
 
Revista Booklook din Iaşi împlineşte, cum se ştie, 10 ani de apariţie consecventă şi fructuoasă! Un bun prilej să-mi reamintesc că directorul acestei publicaţii, minunatul scriitor M.B.B., care este prieten cu mulţi scriitori şi oameni de cultură care vorbesc româneşte aici, în Israel. Recent, el ne-a vizitat ţara, având grijă să împartă, cu şarm şi miez de gândire, cărţi şi elegante fiţe din carton, cu numele colegilor săi, aceia care îndeplinesc în România de azi o minunată şi excepţională treabă de igienă morală şi de spiritualitate, prin volumele lor şi prin amintitul Booklook.  
 
De fapt, revista este aşteptată şi primită aici, în Ţara Sfântă, cu satisfacţie intelectuală, dar şi din dragostea noastră pentru România, căci dorim, pur şi simplu, ca ţara tinereţii noastre să prospere. Iar Booklook, combate tarele sociale şi individuale, politice şi de tot felul. Nu-i deloc întâmplătoare, deci, marea noastră preţuire.  
 
Minunându-mă de virulenţa, de aciditatea unor materiale ale revistei, mă întrebam (retoric) ce se-ntâmplă cu autorii umoristico-satirci de la Booklook, că prea îşi bat joc şi cu sete nepotolită de nemernici şi ticăloşi?! Lumea - şi e vorba de cititori de pe mai multe meridiane ale globului – se poate-ntreba dacă asta-i România de azi. Dar, de fapt, mi-am răspuns tot eu, tocmai dacă ei, scriitorii, n-ar reacţiona spre atrofierea şi extirparea racilelor actuale, abia atunci ar putea fi de ruşine ţara şi oamenii ei.  
 
Ştim bine, noi, cei de aici, care am trăit cel puţin o tinereţe în România, că nu leprele sunt caracteristice, ci oamenii de bine, inteligenţi, culţi, cu lumină în suflet, cu hărnicia, cu eleganţa şi altruismul lor. Şi-mi spuneam, cu acelaşi prilej, că numai cine îşi iubeşte cu adevărat ţara şi neamul, numai un astfel de om are justificarea şi tăria să se ia de piept cu toate relele, cu toţi netoţii, cu liche-lele, cu viciile omeneşti, cu prostia şi necinstea şi fraţii şi surorile acestor mizerii.  
 
Vorbim, se înţelege, de o pleiadă de scriitori talentaţi, ceea ce, mai ales în materie de umor şi satiră, sunt rarităţi. Vorbim de nişte oameni aparte, cu un anume grad de cultură, accesibil doar unor purtători de „IQ” foarte ridicat (la care se adaugă, esenţialmente, multă hărnicie şi nervi tari).  
 
Nu voi da nume, căci nu încap aici atâtea câte ar trebui. Voi aminti însă, obligatoriu, cu deosebită stimă şi consideraţie – ca unul care ştiu bine ce înseamnă travaliul scoaterii la lumină a unei publicaţii de calitate – voi omagia, deci, numele redactorului-şef, Eugen Deutsch, alături de cel al lui Mihai Haivas, secretarul de redacţie. O fac cu aceiaşi sfinţenie, ca şi atunci când rostesc numele prietenului meu, Mihai Batog Bujeniţă. Dar, apropo de oamenii revistei, nu se poate să nu subliniem că, pe lângă fiecare dintre ei, se află câte un înger păzitor, care „înghite” destule, care renunţă la multe, care se sacrifică cu dăruire şi înaltă înţelegere, spre a-i da Cezarului ce-i al Cezarului! Măcar pe scurt, vreau să subliniez valoarea şi rolul unor astfel de mari doamne, de regulă soţiile creatorilor respectivi, precum, de exemplu, minunata doamnă Cornelia Ursu, doctor şi profesor universitar (şi care e şi scriitoare!). Domnia Sa este mereu alături de elegantul, agreabilul dar, ca noi toţi, uneori dificilul director al Revistei Booklok...  
 
Privind de-a lungul istoriei presei umoristice din România, constatăm că nu prea se poate vorbi de longevitatea unor astfel de publicaţii. Iar 10 ani, mai ales când nu există nici un sprijin financiar din partea statului, cum ar fi normal, 10 ani de existenţă, 10 ani de promovare a umorului literar de bună calitate, înseamnă un succes uriaş, înseamnă că România, prin oameni precum cei de la Booklook, poate fi mai bună, mai frumoasă, mai respectabilă.  
 
Revista Booklook educă, propagă idei şi sentimente demne de urmat, combate şi ironi-zează, iubeşte şi urăşte... Toate acestea – cu adevărată şi pasionată dragoste de ţară. Iată deci patrio-tismul acestei reviste! Iată, deci, înalta ei valoare.  
 
...Şi-acum, spre final – o mică „perlă” satirică. George Petrone, referindu-se, într-un moment dat, la una din meditaţiile lui Bacovia („O ţară tristă, plină de umor”) exclamă într-una din epigrame: „Acest tărâm de vis şi dor,/ Pe-al cărui cer plutesc condorii,/ E-o ţară plină de umor/ Că-n fruntea ei roiesc farsorii”.  
 
Iar ca omagiu pentru amintiţii membri ai „Academiei Păstorel”, îmi permit să citez câte-va cuvinte - potrivite şi pentru revista Booklook, deşi au fost scrise de însuşi Al. O. Teodoreanu – Păstorel, la apariţia revistei Gluma, în 1940: „Şi la urma urmei, ce e gluma şi zeflemeaua şi ironia, cu toate ale lor, ce sunt? Nimic alt, iubiţilor, decât limbajul cifrat cu care cei isteţi se înţeleg între ei, sub nasul proştilor, aşa cum stăpânii, când nu vor să fie pricepuţi, întrebuinţează în faţa subalterni-lor, o limbă străină. Nădăjduind că se vor găsi destui care să ne dezlege cifrul, urăm celorlalţi sănă-tate şi viaţă lungă, căci fără ei, n-am mai afla subiecte”.  
 
Mă aflu, din cât mi se pare, printre cei care înţeleg Booklook-ul, dar tare-aş vrea să piară cât mai mulţi din cei ce nu sunt în stare să „dezlege cifrul”. Căci răul pe care-l fac s-a prea mărit ! Cum ştiu însă că subiecte se vor găsi întotdeauna, rămân optimist, căci e-atât de mare grădina Domnului! Aşadar, Booklook-ului, cu bucurie: La Mulţi Ani!  
---------------------------  
*Acest articol a apărut şi în prestigioasa publicaţie „Jurnalul săptămânii” din Israel, 11 aug. 2016  
 
Roni CĂCIULARU  
scriitor şi publicist  
Petah Tikva, Israel  
 
Referinţă Bibliografică:
Roni CĂCIULARU - BUCURIE CU BOOKLOOK ! / Roni Căciularu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2091, Anul VI, 21 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Roni Căciularu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Roni Căciularu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!