CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Două zile memorabile la Chișinău, cu opera de peste milenii a ”poetei dintre milenii”, Renata Verejanu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chișinău - Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, la Salonul de Carte pentru Copii și Tineret, 19-20 apr.2018 
  
Două zile memorabile la Chișinău, cu opera de peste milenii 
  
a ”poetei dintre milenii”, Renata Verejanu 
  
Romeo Tarhon 
  
Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - cea mai tânără înfrățire asociativă a breslei românești a oamenilor de litere și de artă din Basarabia, România și întreaga lume -, a participat în premieră, sub pavăza și îngrijirea președintelui-fondator al uniunii, poeta basarabeancă de notorietate, Verejanu Renata, la ediția 2018 a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret de la Chișinău, din 19-22 aprilie a.c., cu propriile standuri încărcate de opere literare valoroase, cu invitați speciali și cu mii de cititori și vizitatori, în special școlari și tineri în căutarea luminii cunoașterii și înțelepțirii pe care le conferă cartea. 
  
Așa cum a precizat deja la televiziune, în presă, în reviste, pe site-uri, bloguri și pe diferite pagini digitale însăși ”poeta dintre milenii”, lansările de carte ale apartenenților Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie s-au desfășurat ”nu doar în lăcaşul de la Moldexpo, ci și în diferite biblioteci din capitala moldavă, şi chiar în afara acesteia”, iar la recenta ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, poeta Renata Verejanu, împreună cu membrii invitați ai Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, au deținut mai multe standuri în care și-au etalat cu eleganță și profesionalism parte dintre operele tipărite. 
  
La standul aproape neîncăpător, precum un mic templu al cărților, al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație și-au expus o parte dintre opere poeta Renata Verejanu alături de tânărul și valorosul scriitor și cercetător Daniel Dan Verejanu, de renumitul scriitor militant din Vâlcea, George Alexander, și de către subsemnatul cronicar al acestor însemnări, scriitorul, poetul și editorul de la Ziarul și Editura Națiunea din București, Romeo Tarhon, iar la alte stande au expus și lansat apreciații scriitori de literatură pentru copii, Petre Crăciun şi Alexandru Plăcintă, precum și apreciata editoare Silvia Ursache la un alt stand, dar și alți confrați membri ai Uniunii, în diferite puncte de interes ale Salonului. 
  
În ziua deschiderii, bucurându-se de prezența unor invitați, colegi de litere, cititori, prieteni și copii vizitatori de excepție, și-au lansat o parte dintre propriile volume scriitorii Renata Verejanu, Romeo Tarhon, George Alexander și Daniel Verejanu, în cadrul unei adevărate sărbători a fraților și surorilor întru literatură și artă prezenți la eveniment în neîncăpătoarea sală destinată lansărilor, pe parcursul a mai mult de două ore de desfătare cu poezia, proza, arta recitativă, muzica, dansul, voia bună... Emoționanta manifestare a fost onorată de prezența distinsei Doamne Zinaida Ursu, în calitate de moderator din partea organizatorilor Salonului, care i-a conferit în deschidere microfonul, așa cum nu se cuvenea mai bine, poetei Renata Verajanu. 
  
În rezumat, aceasta și-a prezentat invitații cu căldură, emoție și... mândrie - aș îndrăzni eu să evaluez cuvintele și gesturile celebrei poete-, continuând să-și lanseze impresionanta antologie în format mare de album, cuprizând 600 de pagini remarcabile și prin grafică și calitatea tipografică a lucrării, nu doar prin genialitatea versurilor, metaforelor, împletirilor lingvistice plastice și a mesajelor poetice impresionante și inedite. Referindu-mă la această adevărată ”operă a operelor”, la acest volum impresionant pe care iluștrii exegeți o apreciază drept ”Biblia liricii contemporane”, am ținut, la rândul meu, în luarea mea de cuvânt, să îl cataloghez drept ”Testamentul de peste milenii al Poetei Dintre Milenii, Renata Verejanu.” Mulți dintre cei prezenți la eveniment - între care Petre Crăciun, George Alexander, Alexandru Plăcintă, Marcela Mardare, Silvia Ursache, Nina-Slutu Soroceanu, V. Urâtu, P. Rotaru, Angela Braşoveanu, Anatol Gîrbu, Vasile Fotescu, Valeriu Mocanu, Ana Pagur - ne-am întrecut în elogii sincere și admirație pentru poeta Renata Verejanu și opera ei. 
  
A fost, apoi, rândul meu să îmi lansez ultimul volum de poezie intitulat "Dorul", Ed. Națiunea, despre care am primit cu emoție aprecieri și din care mi-au fost recitate unele poezii considerate expresive, urmând, apoi, scriitorul militant pentru apărarea copiilor și a familiei creștine tradiționale, George Alexander, cu volumul jurnalisitc de referință ”Copiii noștri în închisorile lor – furați de Barnevernet”, Ed. Națiunea, după care a fost rândul tânărului scriitor și cercetător Daniel Verejanu, cu ineditul volum antologic "Eminescu ni l-a dat pe Mihai Cimpoi", titlu deosebit de inspirat și sugestiv al cății și al paginilor cu referate personale din impresionanta carte în care cercetătorul, istoricul literar și referentul de autentică valoare Daniel Verejanu ne aduce în lumină exegezele a zeci de somități scriitoricești și culturale despre cel mai renumit eminescolog al Basarabiei Românești, scriitorul academician Mihai Cimpoi. La luarea mea de cuvânt despre această carte și despre eminentul ei autor, nu am rezistat tentației de a-i parafraza expresiva și sugestiva sintagmă care a dat titlul volumului, afirmând: ”Așa cum Eminescu ni l-a dat pe Mihai Cimpoi, tot astfel Renata Verejanu ni l-a dat pe Daniel Verejanu, iar opera Maestrei nu ar fi fost completă dacă nu l-ar fi plămădit ca mamă pe eminentul său fiu”. 
  
A doua zi, 20 aprilie 2018, președintele-fondator al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, Renata Verejanu, împreună cu președintele reprezerntanței din România a uniunii, în persoana subsemnatului cronicar, și cu președintele reprezerntanței din Vâlcea al uniunii, George Alexander, am onorat invitația postului național de televiziune TV Moldova 1, de a participa în direct la vestita emisiune ”Buna dimineaţa”, spre a ne exprima ca scriitori și militanți pentru literatură, artă și cultură prezenți la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret. Mulțumim cu recunoștință realizatorilor și moderatorului emisiunii. 
  
După evoluția la TV, am revenit la MoldExpo și am participat cu prietenie și colegialitate, la lansarea cărţilor scriitorilor membri ai tinerei noastre uniuni, Petre Crăciun şi Alexandru Plăcintă, care s-au bucurat de prezența a zeci de elevi, profesori și cititori, în cadrul unui program literar-artistic de excepție. După evenimentul livresc de succes al celor doi colegi, Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație a ”transportat”, reprezentat și prezentat Salonul Internaţional de Carte pentru Copiii şi Tineret în vestita localitate Cricova din vecinătatea capitalei Basarabiei Românești. Datorită amabilului edil al orașului, la inițiativa și cu găzduirea distinselor doamne bibliotecare de la Biblioteca Publică, echipa noastră, în frunte cu poeta Renata Verejanu, a avut onoarea unei întâlniri colocviale emoționante cu numeroși elevi din localitate, chiar în Biblioteca Publică, bucurându-ne să donăm cărți copiilor și instituției gazdă. Am avut, astfel, prilejul să ne cunoaștem cu primarul urbei, Valentin Guţan, imortalizând această întâlnire de seamă, în peisajul neasemuit și unic în Moldova: celebra Alee a Domnitorilor. Ca recunoaștere de suflet și memorie închinată Unirii și Centenarului, ne-am fotografiat în fața statuii Părintelui Unirii, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, și a altor figuri monumentale de pe soclul milenar al istoriei României Mari. 
  
Trebuie să precizez în finalul acestui succint reportaj faptul elocvent că, în prezența noastră, scriitorii invitați din România, pe parcursul celor două zile trăite în Chișinău, în Cricova și în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, amfitrioana noastră, scriitoarea Renata Verejanu, a oferit peste 500 de autografe și a dăruit numeroase exmplare ale diferitelor sale căți și ale celebrei reviste internaționale pe care o editează de mai mulți ani,”Micul Prinț”. Mulțumim Maestrei dragi pentru onoarea de a fi alături emblematicei sale personalități. 
  
Referinţă Bibliografică:
Două zile memorabile la Chișinău, cu opera de peste milenii a ”poetei dintre milenii”, Renata Verejanu / Romeo Tarhon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2671, Anul VIII, 24 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Romeo Tarhon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Romeo Tarhon
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!