CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

TREI ZILE MAGICE CU MAGICIANA LIRICII BASARABENE, RENATA VEREJANU! - REPORTAJ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziarul NAȚIUNEA - Data: 7 septembrie 2017  
 
Reportaj de Romeo Tarhon  
 
31 August – 2 Septembrie 2017: zile magice pe pământul Basarabiei Româneşti, între oameni de artă și cultură remarcabili, reuniți în jurul unicei, debordantei și ilustrei poete militante care marchează debutul mileniului trei, Verejanu Renata, având onoarea de a-i fi alături, din partea Ziarului Națiunea, dar și ca prieten, coleg de litere și camarad patriot, împreună cu o mică delegație din România, la sărbătorirea fastuoasă a Zilei Limbii Române, la apartiția noastră în direct la televiziunea publică în emisiunea „Bună Dimineața!”, la spectacolul matinal din parcul central, organizat de autoritățile locale împreună cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și cu numeroși artiști basarabeni, la marele spectacol de seară desfășurat în centrul orașului, la deschiderea sărbătorească a noului an școlar alături de minunații copii, de profesori și de învățătoarele model ale Școlii Primare nr.12 din capitala Basarabiei, fericit să mă simt din nou elev, de două ori elev, unul de dincoace, şi unul de dincolo de Prut, la Gala Premiilor Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, ediția a IV-a, pe 1 Septembrie, în calitate de membru al juriului, la Salonul Internațional de Carte Bookfest-Chișinău 2017, pe a cărui scenă am lansat ultimul meu volum de poezii, „Îngeri blestemaţi”, alături de Excelențele Lor, Acad.Mihai Cimpoi, de Acad.Vasile Tărâțeanu, de Doctorandul Daniel Verejanu și, desigur, de amfitrioana naostră, Renata Verejanu, personalități care, de asemenea, și-au lansat ultimele cărți din valoroasele opere, precum și la alte manifestări, întâlniri şi mici… agapii de neuitat.  
 
Au fost trei zile magice alături de magiciana liricii basarabene, Verejanu Renata, cel mai emoționant eveniment, pentru mine, fiind gratularea mea cu Diploma de Ambasador al Culturii Păcii, ca membru al Juriului Concursului Internațional „Verejanu Renata”, alcătuit din somități fără egal ale artei și culturii: Acad.Mihai Cimpoi, președinte de onoare al Festivalului, președintele Juriului Internațional, E.S. dl Nicolae Mareș, scriitor, publicist, diplomat, București, Acad.Vasile Tărâțeanu, Cernăuți, Dr.hab.Vasile Bahnaru, directorul IF AȘM, Dna Melania Cuc, poet, artist plastic (Bistrița, România), Dl Ion Cuzuioc, poet, publicist, medic, Dl Romeo Tarhon, poet, editor, București, Dr.hab. dl Ion Ciocanu, critic literar Dl Tudor Palladi, critic literar, poet Dna Galina Codreanu, co-autorul proiectului Daniel Verejanu, coordonatorul proiectului, președintele Festivalului.  
 
M-am bucurat, de asemenea, de premiile obținute de către două „discipole” ale mele, prezente la festivitate: poeta gălățeancă Vera Crăciun, la secțiunea eseu, și talentata studentă din Sângerei – Basarabia, Alexandrina Vlas, la poezie.  
 
Am fost, am văzut, am participat, am jubilat și am… lăcrimat de Ziua Limbii Române la Chișinău, după ce, la prima oră a zilei, la emisunea Bună Dimineața a postului național de televiziune, am avut onoarea de a adresa surioarelor și fraților basarabeni salutul drag de Unitate și Limbă Românească de dincoace de Prut, cu îndemnul la re-Unire, și de a recita o poezie închinată Zilei Limbii Române. Peste puține miniute mă aflam în parcul central, în preajma statuii eroului martir al Limbii Române, Mihai Eminescu, pe primul rând de scaune rezervate invitaților, alături de poeta națională a Basarabiei Românești, Verejanu Renata, și de mica noastră delegație de la București, compusă din profesorii Adriana Stoica, director, Adriana Cireș și Costel Hărăbor din partea Școlii Gimnaziale nr. 117 din Sectorul 6, implicați în lăudabile proiecte educaționale comune cu diferite unități școlare din Chișinău și din Bălți.  
 
Deși minunata și inimoasa noastră gazdă, scriitorea militantă de mare notorietate, Renata Verujanu, a insistat să mi se permită accesul la microfon în cadrul spectacolului dedicat Zilei Limbii Române, organizatorii, excesiv de cumințiți și dodonizați (!) de către Primăria post-Chirtoacă, nu au permis abaterea de la programul dinainte impus, astfel că Ziua Limbii Române la Chișinău a fost vitregită de salutul frățesc și scriitoricesc adus din Patria Mamă, deși, cu puține momente mai devreme, încununasem prezența în direct la TV Moldova cu frenetica strigare „Trăiască Limba Română !”, având ulterior satisfacția de a fi recunoscut și recunoscuți pe stradă, în parc și în diferite locuri publice de către cei care urmăriseră știrile tv ale dimineții de 31 August.  
 
Astfel, spre amărăciunea noastră, a puținilor români prezenți la memorabilul eveniment, Ziua Limbii Române la Chișinău a fost sărbătorită unilateral, neunionistic, nefrățește… În schimb, de la taximetriști, trecători, vânzători, civili și necivili mai vârstnci sau mai puțin vârstnici și până la nu puțini tineri mai școaliți sau mai neșcoliți, am putut auzi mai multă limbă rusă decât „moldovenească” în plină stradă, în troleibuze, în mașini, în magazine și chiar în instituții, lăsându-mi un amar gust amar… A fost, în schimb, deosebit de plăcută surpriza de a-l vedea și îmbrățișa pe prietenul meu și al românismului de pretutindeni, Daniel Țecu din Madrid, președintele FADERE, filmând scene artistice emoționante în grădina publică pavoazată și vopsită proaspăt pentru Sărbătoarea Limbii Române, precum în acea zicere proverbială cu gardul și cu… leofardul (!). Dar vocile artiștilor și versurile cântecelor patriotice, între care și cele ale tăicuței Grigore Vieru, au însuflețit chiar și cele mai neînsuflețite și rusificate inimi bătând, totuși, românește în acea zi specială.  
 
Jurnalistul și scriitorul patriot din mine nu poate să încheie acest scurt reportaj, după prezența mea în premieră pe pământul românesc al Basarabiei, fără următorul mesaj dur, usturător: Voi, politicieni de salon ai vremurilor din urmă cu trei sferturi de veac, ați permis smulgerea pruncei Basarabia de la sânul României Mari de către odiosul Stalin sprijinit de casapul alcoolist englez și de trump-ul (!) trufaș al americanismului colonialist, iar voi, flinticilor, secăturilor și politrucilor de silicon ai prezentului, viermuind în carnea Țării, de o parte și alta a Prutului, încă îngăduiți dramatica nedreptate de a ține despărțite două părți de neam, de a permite două vămi la frontieră, două istorii paralele, două destine la margini de lume… Copiii arată astăzi cu silă spre voi, nerăbdători să vă condamne mâine pentru înaltă trădare!  
 
Mulțumesc, Principesă Renata Verejanu. „Mulțumesc” este cuvântul care cuprinde mai mult decât poate cuprinde acest scurt reportaj despre întâlnirea noastră și frumusețea zilelor și evenimentelor la care m-ai făcut părtaș. Poeziile tale pe care le-ai recitat la Bookfest m-au teleportat în adevărata ta lume, cea a liricii de înaltă vibrație. Îmbrăţişări şi respect! Eşti o mare româncă, una fenomenală, cu inepuizabilă carismă. Ai mai mult suflet decât trup. Să trăieşti, să îi trăiești Neamului Românesc şi să nu te opreşti…!  
 
Referinţă Bibliografică:
TREI ZILE MAGICE CU MAGICIANA LIRICII BASARABENE, RENATA VEREJANU! - REPORTAJ / Romeo Tarhon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2442, Anul VII, 07 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Romeo Tarhon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Romeo Tarhon
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!