CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Rodica P. Calotă         Ediţia nr. 2937 din 15 ianuarie 2019        Toate Articolele Autorului

NOI TREBUIE SA FIM SOLUTIA, NU PROBLEMA!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articolul disemineaza practici moderne de folosire a INSTRUMENTELOR IT, pentru ameliorarea actului didactic, din punctu de vedere al profesorului. 
  
Noi trebuie să fim soluţia, nu problema! 
  
În învăţământul actual s-au produs multe schimbări, care impun noi strategii și metodologii de educare și instruire a tinerilor. Aceste instrumente(digitale) necesită o pregătire continuă și un înalt nivel de responsabilitate faţă de actul didactic și faţă de cei pe care îi formăm pentru a avea succes în profesie și în viaţă. Pentru formarea acestor deprinderi și dezvoltarea abilităţilor TIC, există proiectele ERASMUS, a căror utilitate incontestabilă este confirmată de elevi, părinţi, profesori și comunitatea din care fac parte. 
  
În perioada, 06.01-13.01.2019, am participat, împreună cu prof. Alina Petrică-coordonator proiect C. N.T.V., Tg-Jiu, România, la reuniunea de formare a cadrelor didactice care a avut loc în cadrul proiectului Erasmus+, Digital Tools For Smart Schools, la Colegiul privat Oguzhan Ozkaya din Izmir, Turcia. 
  
Am contribuit la pregătirea materialelor pentru reuniune și anume, am realizat o prezentare în PPT, a frumuseţilor din judeţul, respectiv ţara noastră, despre marele sculptor Constantin Brâncuși, care este cel mai valoros artist al sculpturii, pe plan mondial, tradiţii din zona Olteniei și specificul educaţiei românești, prin prisma prezentărilor elevilor. 
  
În prima zi a vizitei, fiecare partener din proiect și-a prezentat, folosind diferite instrumente digitale, liceul, orașul în care locuiește, precum și țara de origine, anume: Italia (Cremona), Polonia (Lubsko), Portugalia (Orem), România (Târgu-Jiu). Elevii din Turcia și-au prezentat cu mândrie și pricepere, școala, orașul (Izmir) precum și țara, utilizând diferite instrumente digitale. În timpul prezentărilor, s-au comparat cele 5 sisteme de educație din fiecare țară, astfel am putut observa asemănările și deosebirile dinte sisteme, zone geografice, culturi și obiective turistice de interes mondial. 
  
În a doua zi a vizitei, am asistat la lecții de limba engleză, matematică și chimie, pe care profesorii din școală le-au realizat magistral, utilizând table inteligente și soft-uri educaționale (kahoot, website). În urma asistării la aceste lecții, am remarcat interesul elevilor pentru astfel de metode care folosesc instrumentele digitale și am completat, pentru fiecare cadru didactic implicat în derularea activităţii din această perioadă, un formular de evaluare, pentru a oferi un feedback respectivei activităţi. 
  
În partea a doua a celei de-a doua zile, am participat la întâlnirea cu reprezentantul Directoratului din Izmir. În cadrul acestei întâlniri, s-au comparat sistemele de educație din cele 4 patru țari partenere, raportându-se la sistemul educațional din Turcia, s-au schimbat informaţii despre avantajele unuia sau altuia dintre sistemele prezentate și despre particularităţile acestora, în urma cărora doamna director al departamentului educativ din Izmir i-a felicitat pe coordonatorii de proiecte pentru tema aleasă și pentru promovarea noilor tehnici de învăţare pe care le implementează cu succes. 
  
În cea de-a treia zi: 
  
• am elaborat planul cu activitățile care se vor desfășura pe parcursul celor 2 ani de proiect; 
  
• am stabilit datele pentru următoarele LTT-uri și anume: 
  
1. Italia -17-23 martie 2019 
  
2. Polonia-17-25 mai 2019 
  
3. România- 6-12 octombrie 2019 
  
4. Portugalia-22-28 martie 2020 
  
• S-au stabilit responsabilitățile fiecărei țări în proiect și anume: 
  
1. Italia- coordonarea generală și evaluarea calității activităților; 
  
2. Turcia- evaluarea permanentă; 
  
3. România-crearea unui logo și management-ul activităților desfășurate înainte de fiecare LTT; 
  
4. Polonia- realizarea unui site folosit pentru a prezenta și disemina activitățile din proiect; 
  
5. Portugalia- crearea unei pagini de Facebook, folosită pentru a prezenta și disemina activitățile din proiect; 
  
• Activitățile si programul pentru fiecare mobilitate LTT din fiecare țară parteneră; 
  
• Modalitățile de evaluare a activităților din proiect; 
  
• Modalitățile de diseminare a activităților din proiect; 
  
• Elaborarea raportului final și completarea în Mobility Tools. 
  
În partea a doua a celei de-a treia zile am asistat la un workshop cu titlul “New Digital Tools for Our Smart Schools”. În cadrul acestui workshop un expert in TIC ne-a prezent câteva dintre cele mai noi platforme care pot fi folosite în procesul instructiv-educativ, astfel au fost prezentate următoarele platforme: 
  
• QRCODE (www.qr-code-generator.com) 
  
• WORDART (www.wordart.com) 
  
• ED.TED.COM (www.ed.ted.com) 
  
• CODING (code.org) 
  
• ROBOTIC (education.lego.com) 
  
În cadrul acestui workshop, am asistat la o prezentare a unor roboți și a unor programe folosite pentru programarea roboților și am deschis conturi pe platforme pe care am lucrat, sub îndrumarea profesorului de informatică și robotică. Ne-au fost explicate tehnicile de construire și de manevrare a roboţilor pentru competiţiile locale și regionale. 
  
În cea de-a patra zi, am completat chestionarele de evaluare pentru a evalua rezultate obținute în timpul acestei reuniuni și Documentul de mobilitate Europass. Unii dintre noi ne-am scris impresiile pe foi, pe tabla din cabinetul care ne-a fost alocat pentru activităţi, s-au făcut și postat pe grupul de lucru, filmuleţe cu impresiile participanţilor la mobilitate. 
  
În urma analizei chestionarelor aplicate s-au stabilit competențele pe care le-am obținut în această reuniune: 
  
• competențe ligvistice 
  
• competențe de organizare 
  
• competențe de comunicare 
  
• competențe specifice proiectului 
  
În cadrul reuniunii am asistat o seară culturală unde am văzut și apreciat câteva din valorile artei, muzicii, tradițiilor și obiceiurilor locale; am vizitat Ephesus-ul și Konak Kemeralti, simboluri pentru istoria locală. 
  
La întoarcerea în școală, voi pregăti un articol despre reuniunea de formare, pe care îl voi publica în presă și pe site-ul didactic.ro, voi realiza o prezentare a reuniunii în Comisiei Metodice de limbi moderne din C.N.T.V., la cercul de limba franceza din semestrul I, cât și elevilor din școala noastră. 
  
Toate materialele de la workshop se vor regăsi pe site-ul proiectului. Materialele prezentate se vor regăsi la mapa proiectului, alături de materialele din Turcia (program,broșură, chestionare, prezentări). 
  
Prof.coord. C.N.T.V. Alina Petrică și prof. participant Calotă Rodica 
  
Referinţă Bibliografică:
NOI TREBUIE SA FIM SOLUTIA, NU PROBLEMA! / Rodica P. Calotă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2937, Anul IX, 15 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Rodica P. Calotă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica P. Calotă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!