CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Rodica Elena Lupu         Ediţia nr. 3188 din 23 septembrie 2019        Toate Articolele Autorului

CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE - ”Azi, ca prin vis”, o lectură emoţionantă şi surprinzătoare de Mihai Gîndu, Curierul Național, 18 septembrie 2019

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În debutul volumului, autoarea se arată preocupată de a descrie, în termeni poetici, manifestări ale naturii – şi acest lucru îi reuşeşte foarte bine -, mizând însă şi pe un plan ascuns, aparent secundar: atât stihiile, cât şi liniştea desăvârşită sunt la fel ca sufletul şi viaţa omului, într-o alternanţă continuă, de la naştere şi până la moarte, într-un proces de desăvârşire printr-un soi de ”eroziune” evolutivă (”Nori negri (…) stârneau vârtejuri de praf/şi răbufniri de vânt/ca la apropierea furtunii/din toiul verii” (”Zi de vară”), ”Nu mai are/aspectul acela cenuşiu/şi amărât,/ci un fel de blândeţe/sub diamantele de rouă;/păsările ciripesc/iar inima înalţă/o rugă mută”(”Zori de zi”).  
 
Această paralelă între existenţa umană şi natură, amintită de poetă şi cu ocazia decriptării, pentru public, a sensurilor dictonului preferat, ”Tainele mării nu se cunosc de pe mal”, o regăsim pregnant şi în alte poeme (ex. ”Toamna”: ”Trăiam un fel de regresiune/în timp,/mi se părea că/devenisem din nou copil”), iar în ”Amintire” – ”Când numele-mi va fi/doar amintire/deschide cartea mea” găsim o chemare peste timp adresată cititorului care va veni, un fel de misiune sacră a poetului care îşi lasă slovele ca mărturie pentru eternitate.  
 
Toate poeziile sunt străbătute de un fior liric autentic, impresionează şi au un mesaj sincer şi peren: existăm în iubire, prin iubire şi pentru iubire (vezi ”Suntem iubire” sau ”Dragoste”).  
 
Surprinde, în poezia ”Sărut”, o formulare aparte: ”Flăcări sacre/pâlpâind din miresme veşnice:/Eşti clipa mea de irealitate”, metaforă cu iz transcendental, trimiţând la conceptul nemuririi sufletului şi la aparenţa uneori înşelătoare a acestei lumi.  
 
Versurile cu tentă meditativ-filosofică continuă şi în ”Chip neştiut” (”În tăcerea eternă/ce dăinuie/prin ziduri albe… Dar liniştea/nu a început”.  
 
Poeta este preocupată nu doar de frumuseţea naturii şi de puterea iubirii, cântate în versuri de o frumuseţe aparte, ci şi de sensurile ascunse ale existenţei, de modul în care ne obţinem, prin existenţa terestră şi parcurgerea încercărilor ei, ”paşaportul” către eternitate.  
 
(Eternitate către care tindem, prin iubire, aşa cum se vede şi în ”Amprenta”: „Ne sărută cerul/cu binecuvântare/şi totul cântă/peste taina albastră”).  
 
Deşi majoritatea poeziilor sunt scrise în vers alb, cititorul va avea bucuria să întâlnească şi unele cu o rimă perfect alcătuită, neforţată, în poeme dintre care amintim: ”Ochii tăi”, ”Te aştept”, ”Suflet de femeie”, ”A ta icoană”, ”Iubită mamă”, ultimele două fiind creaţii deosebit de sensibile, dedicate memoriei mamei autoarei.  
 
Interogaţiile filosofice asupra sensului existenţial reapar, poate cel mai pregnant, în minunatul poem ”Cine sunt eu?” (”Ce am făcut cândva/Astăzi nu mai sunt/Iar ce sunt azi îmi pare rău/că nu am fost mereu”).  
 
În viziunea autoarei (şi nu numai), imprevizibilul şi misterul fac parte din însăşi natura existenţei umane, orice ”programare” fiind inutilă: ”Dacă vrei să-L faci/pe Dumnezeu să râdă/povesteşte-i/planurile tale” (”Azi, ca prin vis” – poezie ce dă şi titlul volumului).  
 
”Arta nu este o oglindă/este un ciocan/pe care-l foloseşti/ca să-i dai formă”, scrie poeta în ”Arta”, revelând astfel celor ce încă nu descifraseră acest sens că arta transfigurează realitatea, este ca o daltă a unui sculptor de geniu care face dintr-o bucată de marmură (albă, pură, superbă, dar fără contur) o creaţie aproape vie.  
 
Un volum plăcut, emoţionant şi surprinzător, atât de necesar în timpuri în care această artă nobilă care este poezia nu primeşte întotdeauna preţuirea cuvenită.  
 
 
Referinţă Bibliografică:
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE - ”Azi, ca prin vis”, o lectură emoţionantă şi surprinzătoare de Mihai Gîndu, Curierul Național, 18 septembrie 2019 / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3188, Anul IX, 23 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!