CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 3334 din 16 februarie 2020        Toate Articolele Autorului

PERCEPTIA SUBLIMINALĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SUBCONȘTIENTUL (SC) este o componentă psihică acceptată de toată lumea.... dar nedemonstrată științific corect. Subconștientul a fost descoperit acum peste o sută de ani de medicul psihiatru Sigmund Freud (1856 – 1939). Prin poarta deschisă de Freud pentru SC, au pătruns în majoritatea domeniilor de activitate ale omenirii tot felul de fenomene neexplicate, noi subiecte de cercetare medicală și filosofie, ba chiar artistice și militare. Odată cu medici și savanți, prin poarta SC au pătruns cu entuziasm artiști plastici și scriitori, dar și impostori sau excroci. 
  
Dar esențial pentru medici și neurologi, cât și pentru toată lumea este însă demonstrarea existenței acestui domeniu. Lucrările lui Freud și altor psihiatrii (C.G.Jung, A. Adler ș.a.) s-au bazat pe investigații clinice pe pacienți cu probleme mentale, chiar dacă, ulterior s-au adăogat și savanți din alte doemenii, inclusiv artiști. 
  
De la lucrările psihiatrilor menționați și pînă în prezent, Neurologia și Biochimia creierului au realizat progrese enorme. Creierul, în greutate medie de 1500 g conține aproximativ 1.000 de miliarde neuroni și posedă structuri specializate funcțional, care s-au format evolutiv în mii de milioane de ani. Această structură extraordinar de complexă NU este cunoscută în totalitate, depășind în varietate funcțională cele mai performante calculatoare. 
  
Se admite că acest extraordinar organ, ne conduce atât activitatea conștientă (gândirea, memoria), dar mai ales cea inconștientă, cea a organelor din corp, dar și receptarea senzațiilor primite prin cele cinci simțuri. Aria centrală a creierului cuprinde zone specializate denumite talamus și hipotalamus, care analizează miliardele de senzații receptate, trimițând pe cele 
  
importante la partea conștientă (scoarța cerebrală) sau reglând funcționalitatea organelor din corp prin neurohormonii circulanți din sânge. 
  
Deabea în ultimii 30 de ani, savanții și-au dat seama că semnalele și senzațiile din exteriorul corpului sunt recepționate în creier numai dacă au o anumită intensitate, determinând o reacție a corpului. PERCEPȚIA SUBLIMINALĂ (PS) se adresează direct subconștientului fiind constituită din semnale/senzații sub limita obișnuită a percepției. Ce ne-am face, dacă ar trebui să analizăm conștient senzațiile din mediu, cum sunt zgomote, flashuri de lumină, mirosuri variate, etc. Zonele menționate mai sus (talamus) recepționează, dar și analizează trimițând spre conștient doar ce este important și necesar organismului. 
  
Deci, în partea subconștientă a creierului ne parvin necontenit semnale și senzații din corp și din mediul ambiental. Spre fericirea noastră, dacă aceste senzații/semnale sunt sub un anumit prag de intensitate, acestea vor fi ignorate conștient. Dar aceste semnale/senzații sunt totuși percepute de partea SC a creierului. De câteva zeci de ani savanții se întreabă dacă aceste semnale/senzații, chiar ignorate.... totuși ne influențează. Și nu numai savanții neurologi sau psihiatrii. De PS se interesează oamenii de afaceri pentru reclame de foarte scurtă durată, dar și militarii și politicienii. 
  
Ce comoară pentru manipularea populației fără ordine directe, ci doar sugestii de foarte scurtă durată, deobicei...ignorate. Tocmai această posibilitate terifiantă a împins cercetările din domeniul PS spre marginalizare sau ignorare. Primele cercetări dedicate PS au apărut prin anii 90 ai secolului 19. Au fost cercetări izolate, efectuate de câțiva savanți curioși și s-au centrat pe impulsuri electrice subliminale. 
  
După anii 60 ai secolului 20, câțiva oameni de afaceri englezi au strecurat printre imaginile de reclamă de pe ecranele marelui aeroport Heathrow și imagini subliminale de foarte mică durată (1/20 secunde) cu scop comercial. Aceste reclame din domeniul PS sunt însă greu de evaluat ca eficiență. Totuși aceste experimente au avut ecou, mai ales negativ, ....toți gândidu-se la efectele psihice. 
  
Și totuși PS funcționează. De exemplu, când două gospodine stau la taclale, una poate strecura o părere bună, avantajoasă despre un produs cu marca X, mai bun decât altele similare. In convorbirea, care a durat aproximativ jumătate de oră (de exemplu), mesajul despre acest produs a trecut aparent neobservat. Dar la o eventuală cumpărare, marca respectivă păstrată subliminal poate acționa favorizând alegerea. 
  
Evident, demonstrarea efectului unui mesaj pe calea PS este greu de apreciat. Nu este de mirare că militarii și politicienii par să ignore PS sau nu par interesați. Și totuși, sunt psihologi, care efectuează cercetări pe grupe de voluntari cu scop practic, mai ales în SUA, deși au fost interzise în Anglia. În Rusia și China...cine știe ? 
  
La un Congres de NeuroȘtiințe de la Tucson, SUA din 2004, s-a produs o senzație prin prezentarea unor experimente pe pacienți, cărora prin conduita medicală li s-a implantat microelectrozi în creier. Ei au conștientizat impulsurile electrice trimise numai dacă au durat mai mult de 0,5 secunde. Deci existența unui prag pentru recepția unui semnal este concludentă. Dar zona din creier implicată în recepția semnalului a fost activată și la durate mai mici. Mesajele subliminale sunt recepționate...dar nu sunt conștientizate. 
  
În altă lucrare, tot pe oameni s-a constatat că traseele electro-encefalografice sunt modificate semnificativ la impulsuri subliminale la 0,3 secunde înaintea aplicării semnalului pe piele. Ca și cum SC a sesizat aplicarea impulsului electric pe piele. 
  
Și totuși, majoritatea savanților se pierd în discuții sterile și neagă existența PS. Cât despre subconștient..... mai așteptăm ! 
  
Referinţă Bibliografică:
PERCEPTIA SUBLIMINALĂ / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3334, Anul X, 16 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!