CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 3140 din 06 august 2019        Toate Articolele Autorului

DOMNUL CARE ȘTIE....TOT !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întotdeauna au existat oameni (mai ales bărbați), care, nefiind specialiști într-un domeniu au pretenția de a oferi o explicație (discutabilă) despre orice subiect. Astfel de domni care știu tot posedă un caracter dominator, cu multiple manifestări, atractive pentru eventuala audiență (unii stau cu gura căscată), alții se simt lezați și declanșează o ceartă, iar alții rămân neimpresionați și își văd de treburile lor. 
  
După opinile medicilor psihiatri, domnii care știu tot posedă multe frustări, vise neîndeplinite, etc. Aceste frustări, încărcate cu energie tensionată trebue descărcate ....prin păreri dominante. 
  
În numărul 793 din mai 2019 al revistei Dilema Veche, dosarul atașat a fost închinat PĂRERISMULUI, un cuvânt nou, de la părere, cu o sonoritate neplăcută. Subiectul respectiv este de actualitate, deoarece canalele TV sunt pline de talk-showuri, un fel de mici grupuri care dezbat problemele zilei respective. Astfel de grupuri aparțin unor partide politice diferite, prilej de dezbateri furtunoase, inutile, dar....care umplu timpul ! 
  
Desigur audiența telespectatorilor este foarte variată. Reacția unora este de a schimba canalul, dar alții se implică și comentează, după posibilități, propriile păreri. Pentru telespectatorii care mai posedă umor, ascultarea acestor talk-showuri poate fi distractivă...pînă la anumite limite. Grupul select care discută problema respectivă este alcătuită din ...domni care știu tot. Cei mai distractivi (pentru cei ce au umor) sunt domnii ce manifestă un aspect misterios. Ei știu tot, dar nu divulgă audienței decât câte ceva pentru a menține un interes semi-ascuns (nu divulgă sursele) ! 
  
După cum s-a subliniat în dosarul respectiv publicat în Dilema, frecvența părerismului (a domnilor care știu tot) a crescut exponențial. Stadiul ancestral, când bărbații se întâlneau la o cârciumă și dezbăteau problemele lumii, satului sau ale cartierului a fost depășit. Oricine își poate spune părerea și dacă nu are acces la TV..o va spune prin rețelele de socializare (FaceBook, Instagram, etc). Posibilitatea expunerii părerilor prin rețele de socializare este atât de atractivă și comodă....încât o folosesc și politicienii sau conducătorii de stat (Donald Trump excelează) 
  
După cum a arătat istoricul Yuval N. Harari, oamenii rareori gândesc singuri...mai realist, ei gândesc în grupuri. Așa s-a întâmplat în cursul Istoriei cu variate consecințe, de acceptare a noutăților (mai rar) sau de respingere. După cum a subliniat Gustave LeBon, încă acum două secole, mulțimea acționează ca un organism viu, deobicei în sens conservator de neîncredere în ceva nou în progres . Așa se explică existența pretutindeni a unei mase largi, relativ disciplinate, care respinge tot ce este nou. La noi, această masă de oameni frustați sunt cunoscuți drept nostalgici. Ei tânjesc după epoca tinereții lor, care nu se mai întoarce. 
  
Suntem dotați cu un creier mare, cu aproximativ 100 miliarde de neuroni și putem inmagazina informații nelimitat. Ne construim, mai mult inconștient, anumite tipare de gândire după nivelul educației și receptivității individuale. Implicit, simțim nevoia de a comunica și a împărtăși propriile păreri (individuale), dar sub influența grupului social de care aparținem. 
  
Astfel apar discuții (mai ales sterile), care pot degenera în certuri și conflicte. Cele mai periculoase schimburi de păreri sunt cele aparținând unor grupuri (partide politice) sau grupuri de interese. Apartenența la un grup conferă schimbului de păreri nu numai rigiditate, ci chiar susținerea unor aberații de dragul apro-bării mentalității și interesului de partid. 
  
Participarea la unei emisiuni gen talk-show este obositoare, mai ales dacă telespec-tatorii se implică emoțional. În schimb, discuțiile pe rețele tip FaceBook au avantajul lipsei unor replici. După cum spunea scriitorul Umberto Eco " înainte, doar cei din jur știau că ești prost, prin FB...o va știi...toată lumea". Iți spui părerea despre un subiect pe FB și puțin îți pasă de reacția celor care citesc. Se poate aborda orice subiect, indiferent de educație sau nivel cultural. Oricine ...se pricepe...la toate ! 
  
Un exemplu demostrativ este Istoria noastă, cu foarte multe lacune. De fapt,nu se știe ce a fost pe teritoriul țării noastre timp de o mie de ani (300 - 1300 d.H.). Astfel au apărut zeci de ipoteze cu privire la limba și făurirea poporului român, chiar ajungând la aiureli, cum sunt... limba latina vulgară pe care i-am învățat pe romani sau aparția scrisului și civilizației înainte de sumerieni și egipteni. În materie de Istorie (o disciplină încă cu multe controverse), ar trebui preferați specialiștii. Din păcate și între specialiști nu există unanimitate în multe subiecte. Astfel, nu este de mirare că multe dictaturi aflate la putere își permit să modifice multe fapte istorice, mai ales interpretarea lor. De exemplu, premierul Ungariei, Viktor Orban are în biroul lui o hartă cu Ungaria Mare, ce cuprinde Transilvania și părți din Slovacia și Serbia. Probabil că și Putin !!! Deci...atenție la PĂRERISM ! 
  
Referinţă Bibliografică:
DOMNUL CARE ȘTIE....TOT ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3140, Anul IX, 06 august 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!