CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 3120 din 17 iulie 2019        Toate Articolele Autorului

ȘTIAȚI CĂ X-ULESCU ESTE SEXO - MARXIST ?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pretutindeni sunt frământări sociale complicate. Clasa politică, în nenumărate variante caută soluții greu de găsit. Și atunci, se discută la TV sau pe rețele sociale....inutil. Un nou termen politic este totdeauna bine venit, mai ales dacă este confuz și se pretează la multe interpretări. 
  
Intr-adevăr, clasa politică democratică are mereu nevoie de termeni noi ! De ce ?Fiindcă astfel își păstrează electoratul ! Termenii noi aduc oarecare prospețime și mențin interesul adepților ( mai ales curiozitatea). Evident, partidele nedemocratice mențin cu strășnicie aceiași termeni și pedepsesc pe cei cu idei noi, care pot aduce dezbinare și dizidență. 
  
Excepție o fac partidele din domeniul SOCIALIST ! Desigur domeniul socialist cuprinde o gamă foarte largă, de la cel cu față umană (tip scandinav) pînă la dictatură. Așa cum am mai arătat în articole precedente, deși socialismul a înregistrat multe succese electorale, pe plan politic și economic....a eșuat pretutindeni, mai evident în perioada 1989 – 1991. 
  
Și totuși, așa cum scris însuși Karl Marx pe la sfârșitul secolului XIX "o stafie bântuie Europa" , cea a socialismului care continuă să " zburde prin lume". Așa cum am menționat la începutul acestui eseu, clasa politică internațională inventează noi termeni, pe bandă rulantă. Drept exemplu, cităm" corectitudine politică, fake-news și dezinformare, post-adevăr, stat paralel,egalitate deplină rasială și religioasă" ș. a., etc. Teoria conspirației rămâne un isvor nesecat de explicații și dezbateri televizate. Principalele surse de noi termeni sunt universitățile umaniste din Franța și S.U.A, dar și unii filosofi-sociologi izolați. Desigur, acest fapt pare doar aparent paradoxal, căci ambele țări sunt în fruntea isvorului de idei democratice. Ambele țări atrag intelectuali cu idei originale și permit un climat favorabil desvoltării unor noi idei sau termeni politici. Deci, un isvor potențial de revolte . 
  
Socialismul, cu toate eșecurile înregistrate...își păstrează ...farmecul ! Ideile socialiste desvoltate de K.Marx și F. Engels conțin date reale despre inegalitate și exploatare, cât și o critică acerbă a capitalismului. Noii adepți ai socialismului recunosc caracterul utopic, dar susțin proasta aplicare a soluțiilor de redresare și egalitate și caută soluții. Așa apar noii termeni politici 
  
Asocierea marxismului (formă militantă a socialismului) cu așa numita REVOLUȚIE SEXUALĂ nu este nouă. A apărut prin asocierea caracterului revoluționar al socialismului cu emanciparea femeii (tot o revoluție). Deci o asociere a lui Marx cu S. Freud ! O blasfemie, la care Freud era, desigur, refractar. Dar ideia acestei asocieri a plăcut multor filosofi, cum au fost Wilhem Reich, Herbert Marcuse, Daniel Guerin, Steven Pinker, etc 
  
Mai mult, ideia de energie sexuală (desvoltată de Freud și Reich) a plăcut marxiștilor, care au sursă suplimentară necesară unei revolu-ții. Nu este de mirare că bolșevicii în 1918 au propovăduit desființarea familiei și sexul liber. Deși ulterior, familia a fost repusă în drepturi, conducătorii socialisto-marxisiști au profitat și au impus colaboratoarele la abuzuri sexuale. Cap de listă a fost Mao-Tze-Dun cu câteva zeci de mii de victime, ocupație care, desigur, îl inspira pentru poezie și eseuri filosofice. 
  
Numai desvoltăm această direcție atractivă și ne întoarcem la termenul de SEXO - MARXIST După Google, există peste 3.100.000 de linkuri pentru acest termen, iar dosarul cu acest subiect publicat de revista Dilema veche în 2 iulie 2019 NU aduce o clarificare. Cum marxiștii contemporani au evoluat în grupuri de interese, a fi etichetat ca marxist a devenit un fel de insultă. O etichetare cu caracter insultativ desemnând pe cineva cu idei învechite, mai ales că socialiștii consideră pe K.Marx... depășit, termen sugerând ca neadaptat la vremurile contemporane. 
  
Adăogarea prefixului de SEX, la cel de marxist, adaugă un invectiv de obsedat sexual, ....care prinde bine și crește caracterul insultativ. Istoria termenului nu este clară, dar evident provine de la politicieni cu pretenții filosofice din dreapta eșichierului politic. Dar acest termen a plăcut și politicienilor din partea stângă, care îl folosesc în multe ocazii. 
  
În acest sens, termenul de sexo-marxist este o insultă, mai intelectualistă, folosit alături de termeni contemporani cu caracter ambiguu. La fel, cum sunt rasiști, neo-fasciști, sorosiști, slugi ai serviciilor secrete, corporațiile internaționale, masoneria ocultă, etc. Acest termen pare să fie folosit pretutindeni de noi grupări de oameni fără ideologie clară, care se simt amenințați de "Sistem", ba chiar trădați de politicieni și de dușmani invizibili. Deci, un fel de corectitudine politică aplicată de jos în sus. 
  
Pe dl. X-ulescu ( un personaj fictiv) îl poți eticheta de sexo-marxist ...mai elegant decât să-l trimiți înjurându-l de mamă. Ba chiar se poate folosi la celebrele dezbateri televizate fără conse-cințe sau amenzi. 
  
Referinţă Bibliografică:
ȘTIAȚI CĂ X-ULESCU ESTE SEXO - MARXIST ? / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3120, Anul IX, 17 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!