CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 3062 din 20 mai 2019        Toate Articolele Autorului

CE ÎNSEAMNĂ PENTRU NOI - EUROPA !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CE ÎNSEAMNĂ EUROPA ! 
  
Luna mai 2019 a trezit interesul multora pentru definirea și Unitatea bătrânului continent – EUROPA. Ca deobicei, acest interes și dezbaterile care au loc prijeluiesc un număr nelimitat de opinii, desigur contradictorii, cu atât mai greu de obținut un consens mai larg și eficient. 
  
Acest eseu prezintă doar o opinie individuală, fără pretenții, ci doar, poate, merită citit și comentat. Compunerea acestui eseu poate fi inclus în multitudinea de idei, comentarii pînă la demonstrații de stradă ce au apărut în această lună, cu comemorări, lupte de opinii și interese, jocuri aparent cinstite pînă la lovituri sub centură. În jurul definirii Europei ca un continent iluminat, bogat material și cultural, stă o noțiune aparent imposibilă, respectiv UNITATEA, adică Uniunea Europeană (UE). 
  
Revista literară de prestigiu, DILEMA VECHE a închinat un dosar special Europei, scris de eminenți specialiști din mediul universitar umanist. Desigur, cititorilor cu o formație literară, umanistă, astfel de abordare poate le-a plăcut. Dar subiectul în sine merită și altfel de abordări. 
  
Europa nu seamănă cu nici alt continent. După cum spunea H.R. Patapievici în Dilema, "Europa Occidentală a descoperit Lumea și nu Lumea a descoperit Europa" . Timp de zeci de mii de ani, hominizii au împânzit lumea, dar deabea acum aproximativ zece mii de ani au apărut primele așezări umane. Acestea au fost în Valea fertilă din Orient cu așezările Ierihon și Damasc. Aici s-au desvoltat civilizații războinice și timp de mii de ani, au fost războaie de cotroprie cu măceluri și sclavie. 
  
Încă de la începuturile Istoriei, oamenii au căutat zone fertile, iar dacă acolo găseau alte civilizații sau religii, acestea erau furate sau distruse. MITUL unor așezări bogate (ulterior denumite Raiuri sau El Dorado) a fost și a rămas universal. Pentru masele de țărani, săraci, asupriți, încă din negurile Istoriei existența unor împărății bogate (asociate, desigur, cu aur) a fost sursa cotropiriilor, a invaziilor barbare, a decimării unor ținuturi pașnice. Această tendință nu s-a schimbat, fiind probabil înscrisă în genele noastre. 
  
În astfel de condiții, în China și în Orient au apărut imperii puternice, care prin bogățiile acumulate au favorizat Revoluția Agrară, dar și construirea unor orașe, temple, forărețe, etc. Ce a rămas după acestea ? Ruine ! 
  
Progresul tardiv, lent al civilizației și desvoltarea unei CULTURI a apărut în jurul perioadei 500 î.H. Prin MIRACOLUL GREC. Imprumutând căte ceva de la egipteni, grecii au creiat bazele Civilizației și Culturii. Și aparțineau Europei. Desigur, că au existat și alte imperii ocazionale în China, Asia de Sud-Est, America de sud, etc, dar nu au avut impact asupra progresului Civilizației și Culturii universale. Chiar și în condițiile năvălirilor barbare și al Inchiziței "marile descoperiri au fost făcute în Europa Occidentală". Factorul decisiv a fost receptivitatea unor clase conducătoare, care a permis RENAȘTEREA și colonizarea lumii. Spre deosebire de alte imperii, Europa nu a fost rigidă, închistată în dogme, ci chiar în ciuda opoziței religioase a știut să acționeze pragmatic în sensul progresului. 
  
În ciuda unor războaie permanente între țările bogate din Europa, progresul civilizației de tip european a cucerit lumea. Dar există reversul medaliei. Respectiv lupta permanentă pentru HEGEMONIE, și care nu va înceta, fiind înscrisă în genomul uman. Cum se poate contracara acest impuls ? Prin UNITATE DE INTERESE. Europa este formată din aproximativ 30 de țări plus regiuni cu pretenții autonome (Catalonia, Corsica, Scotia). 
  
Ideia de UNITATE a Europei a fost inspirată din succesul american. Acolo s-a reușit acel " meltingpot" , adică topirea impulsurilor naționaliste a unor sute de populații adunate în poporul american (USA). DAR acolo, există o singură limbă oficială, respectiv cea engleză, care trebue aproximativ vorbită pentru a fi cetățean american cu drept de vot. Principiile democratice sunt respectate, se poate vorbi orice limbaj din lume, îți poți păstra identitatea culturală și tradițiile seculare, DAR RESPECȚI LEGILE și CONDUITA stabilită. Desigur există multe animozități, chiar dorinte de ură agresivă față de alte populații conlocuitoare, dar REGULAMENTELE SUNT RESPECTATE !!. 
  
Existența unui respect pentru LEGI, atât în Europa Occidentală, cât și în USA au contribuit la PROGRES și BUNĂ STARE MATERIALĂ. Aceste condiții au fost esențiale pentru creiarea unei zone de atracție pentru milioane de refugiați, mai ales din motive economice, dar și a libertății de opinie, religie sau cultură. În cursul Istoriei s-a dovedit întodeauna că regimurile dictatoriale, mențin popoarele lor în reguli rigide, teroare supresivă, intoleranță religioasă, dar mai ales culturală. Tot în cursul Istoriei, intelectualii, oamenii cu idei și invenții au fost controlați, uneori chiar exterminați. EUROPA a continuat să furnize astfel de elite, iar USA a știut să le ofere adăpost și loc de desvoltare. Mirajul unor țări tolerante, eficiente economic s-a menținut și a funcționat încă din secolul XVIII 
  
Pentru omul de pe stradă de pretutindeni, Europa Occidentală și USA au rămas El-Dorado, ținuturi unde ar curge aparent " lapte și miere". Intr-adevăr, acele locuri pot fi atractive....numai pentru cei care vor să muncească și să respecte legile acestor țări. Acesta este factorul decisiv în acceptarea milioanelor de emigranți în Europa. 
  
În această perioadă, Europa se confruntă cu o sumedenie de provocări interne și extraeuropene. Ideia de UNITATE a Europei visată de mulți analiști a apărut pe fondul ruinelor rămase după al doilea război mondial. Și a funcționat admirabil...în Europa Occi-dentală...pînă la perioada actuală. Europa a mai trecut de multe ori prin situații/războaie și a supraviețuit, ba chiar a dus-o bine. 
  
Nu întâmplător, primul articol al Declarației de la Sibiu, din 9 mai subliniază importanța UNITĂȚII. Și a fost imediat semnată de toate țările prezente, inclusiv unii scandalagii, cum sunt Polonia, Ungaria, Italia și România. Confruntați cu atâtea provocări interne și externe, Europa încearcă să strângă rândurile și să iasă din aparenta pasivitate, care blochează soluții eficiente valabile pentru fiecare țară. Concluzia care se impune E.U. YES LA VOT ! 
  
Referinţă Bibliografică:
CE ÎNSEAMNĂ PENTRU NOI - EUROPA ! / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3062, Anul IX, 20 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!