CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Radu Olinescu         Ediţia nr. 3024 din 12 aprilie 2019        Toate Articolele Autorului

FASCINAȚIA SOCIALISMULUI UTOPIC
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu vă speriați ! Acest eseu nu va fi o apologie a socialismului, dar este destinat unor manifestări internaționale surprinzătoare și greu de explicat. Astfel, am primit de la un amic, un filmuleț de câteva minute în care o audiență de tineri cântau entuziasmați .... .. 
  
nternaționala. Reamintim cititorilor mai tineri că Imnul Internaționalei socialiste a fost compus în 1870 de poetul francez Eugene Pottier (1816-1887). Numai pe Wikipedia se găsesc 3.240.000 trimiteri. Poanta spectaculoasa este că acest imn de tristă amintire era cântat cu entuziasm pe un stadion de tineri japonezi în anul 2012 ! 
  
Pe Google se găsesc peste 20 definiții despre socialism. Conform DEX-ului, SOCIALISMUL este un ansamblu al doctrinelor social-politice utopice, care urmăresc desființarea propietății private asupra mijloacelor de producție și altor bunuri prin punerea lor sub controlul statului. Conform interpretării marxiste, socialismul ar fi o fază de tranziție de la capitalism la comunism. În cursul secolului XX, au existat o varietate enormă de state și partide socialiste, de la național-socialismul nazist, URSS (Uniunea Republicelor Socialiste Sovietice), regimuri dictatoriale în Europa, Africa și Asia plus Cuba, pînă la socialismul cu față umană din țările scandinave. 
  
Dezmembrarea URSS și a sateliților din Europa de est în 1989-1991 ar fi trebuit să consființească dezastrul real al conceptului utopic al socialismului.Mulți au crezut că socialismul și comunismul afișat de unele regimuri s-au prăbușit în groapa Istoriei, împreună cu statuile lui Lenin. Eroare ! În jurul anului 2000, filosofii cunoscuți, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu au fost invitați la un Congres de Științe Umanistice la Paris. Spre surprinderea lor, au fost abordați de un grup de filosofi francezi fascinați de socialism, care tânjeau după cel de tip stalinist. În concepția acestora, socialismul este un sistem social excelent, dar care nu a fost aplicat ....corespunzător. 
  
Probabil că nu întâmplător, în 1991, un președinte al țării a declarat că "propietatea privată este un moft" . Surprinzător, doar aparent, clasa politică (cu salarii de la stat) s-a îmbogățit cu propietăți private substanțiale. Deasemenea, corespunzător, în 2018, în Germania (și în alte locuri) s-a sărbătorit două sute de ani de la nașterea lui Karl Marx, prilej cu care Jean Claude Juncker, politician de bază al UE a desvelit fastuos o statuie al lui Marx în orașul Trier, unde acesta s-a născut. Prilej ca Andrei Pleșu să scrie un savuros pamflet publicat în Dilema Veche. 
  
Într-adevăr, surprinzător este fascinația care încă o mai exercită socialismul asupra unui segment relativ numeros al populației, atât tineri, dar și în vârstă. Această fascinație se manifestă atât în Rusia cât și în fostele țări socialiste est-europene, dar și în Europa occidentală sau țări din Asia. Se pare că nu contează dacă aplicarea doctrinei utopice socialiste s-a dovedit falimentară pretutindeni. 
  
Nostalgia după socialism îmbracă diverse forme, mai ales populiste.Pretutindeni, partidele cu promisiuni populiste câștigă electoratul. Cercurile intelectuale, o mare parte din mass-media, dar și clasa politică de stânga au manifestat simpatii socialiste chiar în timpul Războiului Rece între 1947 – 1989. Cu toate dezvăluirile despre realitatea socialistă din Europa, Cuba și Asia, intelectualii francezi și italieni au persistat în fascinația pentru socialism. Masacrul a două milioane de oameni de către regimul Khmerilor Roșii nu l-a influențat pe filosoful Jean Paul Sartre.Și nici masacre mult mai mari înfăptuite de Stalin și MaoTse Dung. 
  
Eșecul imens al sistemului socialist din Venezuela se pare că nu a convins pe mulți. Cea mai recentă fascinație a socialismului vine ....chiar din țara unde Democrația era evidentă, respectiv Statele Unite (USA). Un remarcabil val socialist bântuie prin universitățile americane, dar și prin electoratul cu "gulere cenușii" , adică clasa muncitoare și imigranții. Vedeta acestui val neo-socialist este o necunoscută de 29 ani, cu un nume adecvat, Alexandria Ocasio-Cortez, ajunsă prin alegeri în Congresul USA. Ocasio-Cortez are peste 2 milioane de admiratori pe Twitter și propune impozite de 80 % peste un anumit prag de venituri, dar și învățământ și asistență medicală gratuită. 
  
Trebue reamintit că în anii 70, Marea Britanie prin partidul laburist a aplicat o astfel de politică ce a dus la o stare de criză economică și soluționare ulterioară prin împrumuturi masive de la FMI. Margaret Thatcher, "Doamna de Fier", care a salvat atunci Anglia a concluzionat " Problema socialismului este că la un moment dat..... se termină banii altora" 
  
Utopia socialistă este strâns legată de PROPIETATEA PRIVATĂ. Ori toți sociologii și psihologii recunosc că omul cât trăiește....adună. Simțul propietății este puternic înrădăcinat în genomul omului. Ori, paradoxal, în cursul Istoriei, s-au evidențiat trei inamici redutabili. Primul inamic al propietății este reprezentat de segmentul de populație sărac, care tânjește ....după propietatea altuia. Al doilea inamic este Statul sau clasa conducătoare, care tot în cursul Istoriei a beneficiat de un acces nelimitat la bogățiile țării. În fine, al treilea inamic al propietății și sursa ideilor socialiste sunt IDEOLOGIILE UTOPICE. Acestea nu au dispărut, ci continuă să fascineze intelectuali naivi, tineri debusolați, nostalgici neconsolați, etc. 
  
Aparent surprinzător este persistența POPULISMULUI, noua formă de manifestare a socialismului în Europa de Est și Rusia, care au cunoscut bine realitatea aplicării practice a acestei utopii. În aceste cazuri, se poate invoca și o nostalgie după foste imperii, cum au fost cel sovietic, habsburgic, otoman, maghiar. 
  
Istoria ne va arăta, sper pe cale pașnică, ce căi de rezolvare se vor concepe pentru găsirea unei soluții, chiar trecătoare 
  
Referinţă Bibliografică:
FASCINAȚIA SOCIALISMULUI UTOPIC / Radu Olinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3024, Anul IX, 12 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Radu Olinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Olinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!